Idrijski žlikrof so predstavili Tomaž, Tilen in Valerija.

Kulinarično praznovanje

Konec tedna je Vila Podvin v Mošnjah praznovala peti in petdeseti rojstni dan obenem. Uroš Štefelin in Marcela Klofutar sta tista, ki s svojo ekipo zadnjih pet let pišeta uspešno kulinarično zgodbo, zgodbo povezovanja, samozavesti in ponosa.

Vila Podvin stoji na posestvu Podvin, ki se omenja v dokumentih že v 14. stoletju. V preteklosti je bila to grajska konjušnica in leta 1968 so jo preuredili v Restavracijo Podvin s sobami. Slovesno so jo odprli 1. junija 1968 pod vodstvom Milana Špilaka, leta 2013, 45 let kasneje – ravno tako 1. junija – pa je ekipa Podvina pod vodstvom kuharskega mojstra Uroša Štefelina in Marcele Klofutar odprtje po dveh letih, kar je bila »podvinska štala« zaprta, ponovilo. Takrat je bilo to kar pogumno dejanje. Restavracija je bila sicer vedno znana po odlični kuhinji in vitražih, ki jih je oblikoval slikar Stane Kregar. Tradicija se je nadaljevala, nova pogonska sila, tokrat Vile Podvin, je stopila tudi na pot povezovanja: z radovljiškimi restavracijami v Okuse Radol'ce, z lokalnimi dobavitelji, ki jih lahko srečate vsako prvo soboto v mesecu na Podvinski tržnici, s CUDV Radovljica, kjer ustvarjajo keramiko, na kateri so postrežene podvinske jedi nove slovenske kuhinje … V Vili gostijo pesnike in pisatelje, zanimive kulinarične dogodke, so del kulinaričnega združenja JRE.

Rojstni dan so praznovali kar dva dni: v soboto s tržnico, na kateri je za glasbeno vzdušje skrbel citrar Dejan Praprotnik, pozornost pa je pri obiskovalcih vzbujala stojnica z idrijskimi žlikrofi. V Idriji imajo 25. avgusta praznik žlikrofov; o njih in recepturi so lahko obiskovalci veliko izvedeli, pa tudi pokusili so jih lahko. Matjaž Jelovčan iz Gostišča Barbara pa je z veseljem razložil, kako je nastal sladki idrijski žlikrof – čokoladen, s sladkim nadevom, narejen po motivu žlikrofa iz Idrije. Da se je idejna zamisel uresničila, je trajalo kar leto dni.

Nedelja je bila v Vili slavnostna. Na podvinskem vrtu so organizirali popoldne s prijatelji: vinarjem Stojanom Ščurkom, Ireno Fonda in Špelo Marinko ter piranskim brancinom, Matjažem Erzarjem in njegovim svetom salam. Svečano kosilo pa so zaupali znanim kuharskim mojstrom: Binetu Volčiču, Igorju Jagodicu, že omenjenemu Matjažu Erzarju, Marku Pavčniku in seveda domačemu mojstru Urošu Štefelinu. V šesthodnem meniju je vsak kuharski mojster pripravil eno jed, godalci iz Primorske, ki slišijo na ime Podokničarji, so skrbeli za glasbo v uvodnem delu, potem pa so kulturno dogajanje nadgradili nastop MPZ Triglav Lesce Bled ter mladi pevci Glasbenega studia Osminka – Tim Vogelnik, Ema Štefelin in Nina Dovžan Perovič. Najpogumnejši gostje so celo zaplesali.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

13/20

ponedeljek

12/23

torek

11/24

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Preddvor, 3. junij 2024

Pohod na Sv. Jakoba

IZLETI / Kranj, 4. junij 2024

Kolesarski izlet DU Kranj

IZLETI / Cerklje, 4. junij 2024

Pohodni izlet DU Cerklje

IZLETI / Kranj, 6. junij 2024

Planinsko-pohodniški izlet DU Kranj

IZLETI / Šenčur, 8. junij 2024

Pohod na Lovrenška jezera

IZLETI / Kranj, 8. junij 2024

Planinarjenje po Nockbergih

OBVESTILA / Kranj, 10. junij 2024

Kuponske vstopnice za letno kopališče

 

 
 

 

 
 
 

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 11:57, 3. junij

Glede prodaje Mercatorja pa tole. Vlada JJ je prodala del Mercatorja domačinoma Šrotu in Bavčarju. Bratuškova pa vse skupaj Hrvatom. Ne poz...

V dvorcu Visoko na voljo električna kolesa / 10:29, 3. junij

Zavod Poljanska dolina ima preveč denarja, da ga zapravlja za draga električna kolesa. Običajna kolesa bi zadostovala, pa še za rekreacijo je poskrbljeno.

Pripravljeni na legalizacijo ali preprosto ne vemo dovolj? / 06:59, 3. junij

Marihuana je prva stopnica na poti v pogubo. Ali to hočemo?

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 23:07, 2. junij

dobro, dela potekajo in bomo potrpeli še nekaj časa, da se vse skupaj dokonča in bo prešlo v uporabo. Me pa zanima, ali bomo Kranjčani sploh...

O nadgradnji železniške postaje / 18:28, 1. junij

Alenka raje obnavlja postaje kot pa tire. Samo zelo drago nas bo to stalo.

Za zamudo pri mostu zdaj kriv dež / 18:41, 31. maj

Adijo pamet!

Prodaja Panvite ali kako levi in desni mešetarji razprodajajo Slovenijo / 07:10, 25. maj

Z napisanim se strinjam in tudi delim skrb in jezo.Vendar je bil prvopodpisani veliko let na visokih položajih v vladah, z vplivom in možnos...