Morski zaliv miru – dušni kotiček (2. del)

Ste od prejšnjega tedna že poiskali svoj kotiček za dušo? Mogoče ga že ves čas imate in uporabljate, pa niste vedeli, da je tako?

Tudi če ga že imate, je dobro, da ga zavestno, z namenom uporabljate kot takega. S tem, da vsakič, ko ste tam, pomislite na to, da je to vaš posebni kotiček, ga namreč polnite z energijo, mu dajete namen. Več zavestnih misli kot mu pošljete, več energije vam bo vrnil v oporo. Kot dvosmerna cesta. Enosmerni promet ne deluje. Prej ali slej pridemo do konca poti, kjer ne gre več naprej. Vedno moramo najprej nekaj dati, vložiti, da potem še več dobimo nazaj.

Moj drugi »dušni zapik« je morski zalivček na Kornatih. Kadar ga potrebujem, se v mislih in občutkih prestavim tja. Kako je nastal in kako deluje?

Pred mnogimi leti smo z bratovo družino in prijatelji na najeti leseni barčici pluli po Kornatih. In se zasidrali v lepem samotnem zalivu. Ko smo šli z barke na kopno, me je nekaj »poklicalo«, naj grem pogledat čez bližnji kamniti hrib na drugo stran.

In sem šla. Z menoj pa še vsa četica otrok, ki so bili na barki. Prišli smo v zalivček, ki ga ne bom nikoli pozabila. Kristalna modro-zeleno-turkizna prosojna voda. Nekaj cvetočih omamno dišečih rož, mini grmički in ostanki trave, ki so s svojo žilavostjo kljubovali močnemu soncu. Višje na obali nazobčane, ostre skale. Potem veliki kamni. Tik ob vodi mavrični, živopisni kamenčki. In popoln mir. Močna, lepa energija, da bi jo lahko prijel z roko.

Šli smo plavat, se kopali, čofotali, cvilili, se smejali. Potapljali. Kakor kdo. Vsi pa neskončno srečni in brez skrbi. Lebdela sem na vodi in »plavala mrtvaka«. Zazdelo se mi je, da je ta kristalno čista voda sposobna v hipu odplaviti vse težave. Zaželela sem si, da bi energijo, omamne vonje, toploto, mir in vse občutke lahko odnesla s seboj. Domov. Da bi jih uporabila, kadar bi mi bilo težko. In sem jih.

Ko smo prišli iz vode, smo se kot začarani usedli drug poleg drugega in v tišini strmeli v »naš« zaliv. Predlagala sem, da se primemo za roke in zapremo oči. Otrokom je bil predlog všeč. Naša morska igrica. Vsak je na svoj način z zaprtimi očmi »videl«, začutil, poiskal tisto, kar je želel iz zalivčka odnesti s seboj.

Vdihavali smo vonj morja, ki se je mešal z vonjem bližnjih trav in cvetočega žajblja. V mislih z zaprtimi očmi smo videli in začutili kristalno čisto vodo. V mislih smo začutili mehkobo dotika in vsrkavali toploto od sonca ožarjenih mavričnih kamenčkov. Jaz sem si v spomin in vse svoje telo vtisnila občutke miru, tišine. Kraj, kjer ni nič – in vendar dobiš vse, kar potrebuješ. Začutila sem, da čista morska voda vedno spere vse, kar me teži. Me napolni s točno takim mirom in energijo, ki ju potrebujem, da naredim in lahkotno uredim vse potrebno. V miru, ki mi ga vedno, kadar ga obiščem, podari moj zaliv miru, kot sem ga poimenovala.

Vsak od nas je sestavil svoj »zapik«. Vsakdo zase je zaliv, občutke, podobe, energije poimenoval po svoje. Jih odnesel s seboj. Deluje. Še vedno.

Jaz zaliv obiščem tudi, ko mi je lepo. Ne le ko potrebujem njegovo energijo in pomoč. Saj veste, dvosmerna cesta. Hvaležno mu pošiljam lepe občutke in veselje delim z njim. Da ga pocrkljam.

V življenju je včasih podobno kot v teh dveh zalivih. Ko zaupamo klicu v sebi, se potrudimo in gremo čez hrib (oviro), nas na drugi strani čaka nekaj še lepšega. Kot so bile nazobčane in strme skale na začetku zalivčka, je včasih strma in se zdi neprijazna pot pred nami. Ampak če gremo kljub temu dalje, smo na koncu nagrajeni s prelepo mavrično obalo živopisnih kamenčkov. Biserov, s katerimi nas življenje poplača za vztrajnost, zaupanje, pogum in zvedavost.

In – da, fotografije danes namenoma ni. Bi bila preveč omejujoča. Jaz imam podobo zaliva v glavi, vi si na podlagi zapisanega ustvarite vsak svojo, če tako želite.

Oddajte svoj komentar

Kranj 7°

oblačno
vlažnost: 66 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-1/7

četrtek

2/2

petek

-10/-1

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. januar 2019

Pohodniški izlet Dragonja–Sveti Duh

PREDAVANJA / Žiri, 17. januar 2019

Vzgoja za smisel

PREDAVANJA / Lesce, 17. januar 2019

S krepitvijo črevesne flore do boljšega zdravja

OBVESTILA / Milje, 17. januar 2019

Izdelovanja rož iz krep papirja

OBVESTILA / Škofja Loka, 17. januar 2019

Srečanja ob humanistiki

PRIREDITVE / Stara Fužina, 18. januar 2019

Tolminsko sirarstvo – tisočletna kultura

IZLETI / Kranj, 19. januar 2019

Pohod Predoslje–Suha

IZLETI / Šenčur, 19. januar 2019

Jakobova pot po šenčurski veji

 

 
 

 

 
 
 

Lani največ uprizarjali Cankarja / 22:12, 16. januar

Cankar se je peljal na Rožnik s kočijo, z drugo pa klobuk, palca in rokavice!

Lani največ uprizarjali Cankarja / 19:14, 16. januar

Skoraj bi pozabil.Zadnjič sem ga videl enkrat v 90. letih v Begunjah. Takrat že ni bil več "taprav".Morda se ga še kdo spomni, klicali so g...

Lani največ uprizarjali Cankarja / 18:53, 16. januar

Tole je resnična zgodba.Moj znanec je bil oboževalec gledališča.Nobene predstave ni izpustil.Nekoč je želel že drugič na predstavo in je ...

Koncerti za boljši jutri / 18:25, 16. januar

Koncert ne prinese boljši "jutri".
Tudi 1000 koncertov ne.
Koncert lahko prinese boljši "danes" tistim, ki poberejo vstopnino.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 13:05, 16. januar

"Primitivna desničarja in še bolj primitivna komentarja !"************Primoz, zbiranje zamaškov ni sramotno, je pa sramota za državo v Evrop...

Katere ceste čaka letos obnova / 12:23, 16. januar

Začnite z novim rondojem Kranj vzhod in potem navezavo na novo cesto Britof-Šenčur. Počasi bo kolona ob konicah do Brnika.

Zaradi dotrajanih oken so učenci na prepihu in mrazu / 09:48, 16. januar

Po gaberjanskih ukrepih učitelj ni bil več spoštovan.