Morski zaliv miru – dušni kotiček (2. del)

Ste od prejšnjega tedna že poiskali svoj kotiček za dušo? Mogoče ga že ves čas imate in uporabljate, pa niste vedeli, da je tako?

Tudi če ga že imate, je dobro, da ga zavestno, z namenom uporabljate kot takega. S tem, da vsakič, ko ste tam, pomislite na to, da je to vaš posebni kotiček, ga namreč polnite z energijo, mu dajete namen. Več zavestnih misli kot mu pošljete, več energije vam bo vrnil v oporo. Kot dvosmerna cesta. Enosmerni promet ne deluje. Prej ali slej pridemo do konca poti, kjer ne gre več naprej. Vedno moramo najprej nekaj dati, vložiti, da potem še več dobimo nazaj.

Moj drugi »dušni zapik« je morski zalivček na Kornatih. Kadar ga potrebujem, se v mislih in občutkih prestavim tja. Kako je nastal in kako deluje?

Pred mnogimi leti smo z bratovo družino in prijatelji na najeti leseni barčici pluli po Kornatih. In se zasidrali v lepem samotnem zalivu. Ko smo šli z barke na kopno, me je nekaj »poklicalo«, naj grem pogledat čez bližnji kamniti hrib na drugo stran.

In sem šla. Z menoj pa še vsa četica otrok, ki so bili na barki. Prišli smo v zalivček, ki ga ne bom nikoli pozabila. Kristalna modro-zeleno-turkizna prosojna voda. Nekaj cvetočih omamno dišečih rož, mini grmički in ostanki trave, ki so s svojo žilavostjo kljubovali močnemu soncu. Višje na obali nazobčane, ostre skale. Potem veliki kamni. Tik ob vodi mavrični, živopisni kamenčki. In popoln mir. Močna, lepa energija, da bi jo lahko prijel z roko.

Šli smo plavat, se kopali, čofotali, cvilili, se smejali. Potapljali. Kakor kdo. Vsi pa neskončno srečni in brez skrbi. Lebdela sem na vodi in »plavala mrtvaka«. Zazdelo se mi je, da je ta kristalno čista voda sposobna v hipu odplaviti vse težave. Zaželela sem si, da bi energijo, omamne vonje, toploto, mir in vse občutke lahko odnesla s seboj. Domov. Da bi jih uporabila, kadar bi mi bilo težko. In sem jih.

Ko smo prišli iz vode, smo se kot začarani usedli drug poleg drugega in v tišini strmeli v »naš« zaliv. Predlagala sem, da se primemo za roke in zapremo oči. Otrokom je bil predlog všeč. Naša morska igrica. Vsak je na svoj način z zaprtimi očmi »videl«, začutil, poiskal tisto, kar je želel iz zalivčka odnesti s seboj.

Vdihavali smo vonj morja, ki se je mešal z vonjem bližnjih trav in cvetočega žajblja. V mislih z zaprtimi očmi smo videli in začutili kristalno čisto vodo. V mislih smo začutili mehkobo dotika in vsrkavali toploto od sonca ožarjenih mavričnih kamenčkov. Jaz sem si v spomin in vse svoje telo vtisnila občutke miru, tišine. Kraj, kjer ni nič – in vendar dobiš vse, kar potrebuješ. Začutila sem, da čista morska voda vedno spere vse, kar me teži. Me napolni s točno takim mirom in energijo, ki ju potrebujem, da naredim in lahkotno uredim vse potrebno. V miru, ki mi ga vedno, kadar ga obiščem, podari moj zaliv miru, kot sem ga poimenovala.

Vsak od nas je sestavil svoj »zapik«. Vsakdo zase je zaliv, občutke, podobe, energije poimenoval po svoje. Jih odnesel s seboj. Deluje. Še vedno.

Jaz zaliv obiščem tudi, ko mi je lepo. Ne le ko potrebujem njegovo energijo in pomoč. Saj veste, dvosmerna cesta. Hvaležno mu pošiljam lepe občutke in veselje delim z njim. Da ga pocrkljam.

V življenju je včasih podobno kot v teh dveh zalivih. Ko zaupamo klicu v sebi, se potrudimo in gremo čez hrib (oviro), nas na drugi strani čaka nekaj še lepšega. Kot so bile nazobčane in strme skale na začetku zalivčka, je včasih strma in se zdi neprijazna pot pred nami. Ampak če gremo kljub temu dalje, smo na koncu nagrajeni s prelepo mavrično obalo živopisnih kamenčkov. Biserov, s katerimi nas življenje poplača za vztrajnost, zaupanje, pogum in zvedavost.

In – da, fotografije danes namenoma ni. Bi bila preveč omejujoča. Jaz imam podobo zaliva v glavi, vi si na podlagi zapisanega ustvarite vsak svojo, če tako želite.

Oddajte svoj komentar

Kranj 26°

delno oblačno
vlažnost: 66 %
veter: JZ, hitrost: 0 km/h

14/30

sobota

13/30

nedelja

14/31

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.