Miha Rodman je z monodramo Judovski pes prepričal izraelsko publiko. / Foto: Miha Fras

Judovski pes navdušil v Izraelu

Miha Rodman je z monodramo Judovski pes, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča in Mini teatra Ljubljana, navdušil občinstvo v Haifi. V Izraelu tematika holokavsta, ki jo besedilo obravnava, zaradi spomina ljudi igralcu v interpretaciji daje še dodatne razsežnosti.

Kranj – Aktualna gledališka sezona se z zadnjimi ponovitvami predstav iz letošnjega in preteklih let počasi zaključuje. V Prešernovem gledališču z zadovoljstvom. Pripravili so nekaj odmevnih uprizoritev, pri igralcih kranjskega gledališkega ansambla je svoje mesto dobilo nekaj pomembnih nagrad, predstave so vabljene na gostovanja po Sloveniji in tudi v tujino. Pred dnevi se je z gostovanja v Izraelu vrnil Miha Rodman, ki je v velikem državnem gledališču Haifa teater nastopil z monodramo Judovski pes izraelskega avtorja Asherja Kravitza – in to ravno v času, ko so obeleževali državni praznik spomina na holokavst in sedemdeseto obletnico ustanovitve države Izrael.

Miha je nosil veliko odgovornost: na odru je bil sam, občinstvu je predstavil delo izraelskega, torej njihovega avtorja, predstavo je odigral v angleškem jeziku, a vse mu je odlično uspelo! Občinstvo ga je navdušeno sprejelo. Po vsaki izmed štirih odigranih predstav so do njega pristopali gledalci, ki so na svoji lastni koži doživeli usodo holokavsta, in se mu zahvaljevali za ganljivo in vrhunsko interpretacijo, ki ohranja spomin na trpljenje v opomin sodobnim generacijam, da bi se kaj takega več ne ponovilo.  

»Predstava je bila res odlično sprejeta, ker tematika, ki jo obravnava, seveda predstavlja velik del njihove zgodovine. Holokavst še vedno vsi nekako nosijo v sebi. Na prvo predstavo je prišlo 15 ljudi, ki so preživeli holokavst. Nor občutek je! Ko po predstavi pride do tebe gospa in reče: ''Veš, tudi jaz sem bila v Treblinki'', te kar zvije. Predstava se jih je zelo dotaknila, vsi so bili objokani, čustva so prišla na plano, prihajali so in mi čestitali, objemali smo se, nekateri sploh niso mogli govoriti ... Tudi zame je bilo zelo emocionalno, vesel sem, da sem imel privilegij, da sem lahko šel skozi to,« se nedavnega gostovanja spominja Miha Rodman.

V monodrami Rodman igra kar 26 različnih vlog: Miha je pes, oče, mama ali otrok v judovski družini, Miha je nemški homoseksualec, agent gestapa, pasji vodnik, vodja taborišča, Miha je tudi drug pes, ruski vojak, ukrajinsko dekle, italijanski carinik, Miha je tudi Bog. Vse vloge odlično interpretira, saj niti trenutek nimamo občutka, da je na odru sam. O izkušnji monodrame Rodman pove: »Na odru si sam, nimaš podpore soigralcev, da bi ti kdo prišepnil, če kaj pozabiš. Monodrama je nekaj takšnega, kot bi se žogal sam s sabo, vendar ne smeš spustiti žoge, ker bo sicer vse šlo po zlu. Že občutek, da si sam na odru, je fizično naporen, skoraj uro in pol si v središču pozornosti, brez predaha.« Ob tem velja dodati, da je besedilo celotne monodrame interpretiral v sijajni angleščini. Mihu Rodmanu se v tem letu obeta še nekaj zanimivih gostovanj, že maja na Češkem, v dogovoru so z Rusi, na začetku novembra pa bo Judovskega psa predstavil tudi v New Yorku. »Igral bom na največjem svetovnem festivalu monodrame na svetu, ki ga organizira sloviti Theatre Row. Velika čast za naše gledališče je, da smo bili nanj sploh sprejeti, to je izjemen dosežek,« poudarja Rodman in dodaja: »Vedno sem si želel igrati v New Yorku in se tega zelo veselim.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

13/28

četrtek

12/29

petek

14/29

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.