Miha Rodman je z monodramo Judovski pes prepričal izraelsko publiko. / Foto: Miha Fras

Judovski pes navdušil v Izraelu

Miha Rodman je z monodramo Judovski pes, ki je nastala v koprodukciji Prešernovega gledališča in Mini teatra Ljubljana, navdušil občinstvo v Haifi. V Izraelu tematika holokavsta, ki jo besedilo obravnava, zaradi spomina ljudi igralcu v interpretaciji daje še dodatne razsežnosti.

Kranj – Aktualna gledališka sezona se z zadnjimi ponovitvami predstav iz letošnjega in preteklih let počasi zaključuje. V Prešernovem gledališču z zadovoljstvom. Pripravili so nekaj odmevnih uprizoritev, pri igralcih kranjskega gledališkega ansambla je svoje mesto dobilo nekaj pomembnih nagrad, predstave so vabljene na gostovanja po Sloveniji in tudi v tujino. Pred dnevi se je z gostovanja v Izraelu vrnil Miha Rodman, ki je v velikem državnem gledališču Haifa teater nastopil z monodramo Judovski pes izraelskega avtorja Asherja Kravitza – in to ravno v času, ko so obeleževali državni praznik spomina na holokavst in sedemdeseto obletnico ustanovitve države Izrael.

Miha je nosil veliko odgovornost: na odru je bil sam, občinstvu je predstavil delo izraelskega, torej njihovega avtorja, predstavo je odigral v angleškem jeziku, a vse mu je odlično uspelo! Občinstvo ga je navdušeno sprejelo. Po vsaki izmed štirih odigranih predstav so do njega pristopali gledalci, ki so na svoji lastni koži doživeli usodo holokavsta, in se mu zahvaljevali za ganljivo in vrhunsko interpretacijo, ki ohranja spomin na trpljenje v opomin sodobnim generacijam, da bi se kaj takega več ne ponovilo.  

»Predstava je bila res odlično sprejeta, ker tematika, ki jo obravnava, seveda predstavlja velik del njihove zgodovine. Holokavst še vedno vsi nekako nosijo v sebi. Na prvo predstavo je prišlo 15 ljudi, ki so preživeli holokavst. Nor občutek je! Ko po predstavi pride do tebe gospa in reče: ''Veš, tudi jaz sem bila v Treblinki'', te kar zvije. Predstava se jih je zelo dotaknila, vsi so bili objokani, čustva so prišla na plano, prihajali so in mi čestitali, objemali smo se, nekateri sploh niso mogli govoriti ... Tudi zame je bilo zelo emocionalno, vesel sem, da sem imel privilegij, da sem lahko šel skozi to,« se nedavnega gostovanja spominja Miha Rodman.

V monodrami Rodman igra kar 26 različnih vlog: Miha je pes, oče, mama ali otrok v judovski družini, Miha je nemški homoseksualec, agent gestapa, pasji vodnik, vodja taborišča, Miha je tudi drug pes, ruski vojak, ukrajinsko dekle, italijanski carinik, Miha je tudi Bog. Vse vloge odlično interpretira, saj niti trenutek nimamo občutka, da je na odru sam. O izkušnji monodrame Rodman pove: »Na odru si sam, nimaš podpore soigralcev, da bi ti kdo prišepnil, če kaj pozabiš. Monodrama je nekaj takšnega, kot bi se žogal sam s sabo, vendar ne smeš spustiti žoge, ker bo sicer vse šlo po zlu. Že občutek, da si sam na odru, je fizično naporen, skoraj uro in pol si v središču pozornosti, brez predaha.« Ob tem velja dodati, da je besedilo celotne monodrame interpretiral v sijajni angleščini. Mihu Rodmanu se v tem letu obeta še nekaj zanimivih gostovanj, že maja na Češkem, v dogovoru so z Rusi, na začetku novembra pa bo Judovskega psa predstavil tudi v New Yorku. »Igral bom na največjem svetovnem festivalu monodrame na svetu, ki ga organizira sloviti Theatre Row. Velika čast za naše gledališče je, da smo bili nanj sploh sprejeti, to je izjemen dosežek,« poudarja Rodman in dodaja: »Vedno sem si želel igrati v New Yorku in se tega zelo veselim.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 83 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...