Carmen

Pred stoosemdesetimi leti, 1838, se je rodil skladatelj, katerega opera Carmen sodi med deset najbolj priljubljenih v današnjem svetu. George Bizet je bil rojen v Parizu, v družini glasbenikov, in je zablestel na konservatoriju že v mladih letih. Sprva je skladal bolj lahkotne melodije, zorel in dokazoval, da je izjemen pianist. Nekoč je na nekem družabnem večeru, na katerem je bil tudi Franz List, briljantno odigral njegovo težko skladbo tako rekoč na prvi pogled. Rad je imel eksotično glasbo, kar dokazuje njegova tragična opera Lovci biserov. Mojstrstvo in skrajno dramatičnost pa je dosegel z opero Carmen, opero strastne ljubezni in neobvladljivih čustev o ciganski lepotici Carmen, ki dela v seviljski tovarni cigar. Carmen je ljubezen igrača, ne ozira se na bolečino in brezumje moških, ki jih zapeljuje. Ko z nožem napade neko sodelavko, jo obsodijo na zapor, a ona pregovori stotnika don Joséja, da jo izpusti. A ker zdaj tudi njega čaka kazen, mu ne preostane drugega, kakor da se pridruži oboroženim tihotapcem. Medtem se Carmen zagleda v don Escamila, slavnega toreadorja, in hiti na bikoborbo. V prazni areni se srečata don José in Carmen, ki ga še vedno zaničuje. Obupani in v skrajnem besu razočarani don José v prepiru Carmen zabode. Usodno dogajanje spremlja glasba, obogatena z andaluzijskimi ritmi, z ritmi seviljskega flamenka, z neobrzdanim temperamentom pa tudi lirično tragiko. Bizet je svojo Carmen za življenja videl na odru le tridesetkrat. Ob prezgodnji smrti, star je bil komaj šestintrideset let, ni slutil, da bo Carmen ena svetovnih glasbenih triumfov. V operi je zaslutiti tudi dolgo mavrsko prevlado v »El Andaluz«. In tudi seviljska kuhinja še nosi ta pečat.

Teletina po seviljsko – Ternera a la sevillana

Za 4–6 oseb potrebujemo: 5 strokov česna, 100 g pršuta v 2–3 debelih rezinah, 75 g mandljev, zrezanih na žebljičke, 75 g zelenih razkoščičenih oliv, 1 kg teletine (šimbas), sol in sveže mlet črni poper, 400 g čebule, 5 žlic oljčnega olja, 1 zavojček žafrana (0,125 g), 1 palčko cimeta, četrt litra šerija ali rdečega vina (nadomestek je goveja juha s 3 žlicami vinskega kisa).

Z ostrim koničastim nožem zarežemo v meso globoke žepe. Pršut in polovico mandljev in česna narežemo na žebljičke, olive na zelo tenke ploščke. Vreznine napolnimo z mešanico oliv, pršuta in mandljev. Meso na­tremo s soljo in poprom.

V pekaču segrejemo oljčno olje in na njem dobro z vseh strani opečemo meso in ga vzamemo iz pekača. Na preostanku maščobe prepražimo na tenko narezano čebulo in drugo polovico česna. Meso preložimo nazaj v pekač, zalijemo s šerijem oziroma vinom ali okisano juho. Dodamo cimet in žafran. Pečemo na srednji vročini uro in dvajset minut ali poldrugo uro. Preostale mandlje popražimo brez maščobe.

Ko je meso pečeno, ga vzamemo iz pekača, ovijemo s folijo in postavimo nazaj v ugasnjeno pečico. Omako malo ukuhamo. Solimo in popramo. Preden ponudimo, zrežemo meso na rezine, prelijemo z omako in posujemo s praženimi mandlji. Po želji ponudimo zraven riž. Teletina po seviljsko tekne tudi hladna.

Pa dober tek!

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

delno oblačno
vlažnost: 68 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

1/14

torek

6/12

sreda

0/11

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Kranj, 5. marec 2024

Na kopanje in v muzej Izolana

PRIREDITVE / Kranj, 5. marec 2024

Življenjska moč

PRIREDITVE / Šenčur, 5. marec 2024

Muzicirajmo skupaj

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 5. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

PRIREDITVE / Cerklje, 5. marec 2024

Rez potomke najstarejše trte

DELAVNICE / Šenčur, 6. marec 2024

Rokodelska delavnica

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, Cerklje, Goriče, 6. marec 2024

Meritve krvnega tlaka, sladkorja in holesterola

RAZSTAVE / Jesenice, 6. marec 2024

Razstava fotografinj

 

 
 

 

 
 
 

Dan Civilne zaščite / 18:40, 3. marec

Prav v tem segmentu je človek nerazumljiv. Rad priskoči na pomoč in pomaga drugim v nesreči kar je prav. In v sklopu Civilne zaščite, lahko ...

Komu naj gre parkirnina / 18:34, 3. marec

Ah ta denar! Zaradi njega se skregajo še tako dobri prijatelji.

Prihranek bo kaplja v morje / 18:27, 3. marec

Neumnost, ki se dela. Politiki, če že odločajo o življenju ljudi, bi morali iti ljudem nasproti, ne pa jih vedno bolj ogrožati. Na funkcijah...

Majdičev mlin ogroža okolico / 15:36, 1. marec

Imamo pa res smolo s temi podrtijami. Ravno dobro odpravijo eno, bivši 'Hotel Jelen', že se ne da urediti tale podrtija. Da bi jo saj podrli...

Že prvi večer je bil razprodan / 18:55, 29. februar

Ali bo kdaj in kje ponovitev?

Dražja obnova železniške postaje Jesenice / 08:59, 29. februar

Močno obremenjena gorenjska proga, dokler ne bo dvotirna, bomo imeli stanje kot je zdaj. Če so zamude tja do 15 minut je to še kar. Se pa po...

Dražja obnova železniške postaje Jesenice / 21:33, 28. februar

Za to ceno Kitajci naredijo dve novi postaji, Raje uredite progo med Radovljico in Otočami z galerijami zaradi padajočega kamenja. Postaje u...