Marijan Pogačnik

Kaj pa je družinska kmetija?!

V Sindikatu kmetov Slovenije ugotavljajo, da v Sloveniji nimamo jasne opredelitve, kaj je družinska kmetija, in da iz statusne neurejenosti izvira tudi več težav.

V sindikatu podpirajo prizadevanja za večjo samooskrbo s hrano, saj ugotavljajo, da bi bila za Slovenijo pogubna že dvotedenska izolacija od svetovnega gospodarstva in njegove hrane.

Udeleženci pogovora so opozorili na problem prenosa družinske kmetije s starejšega gospodarja na mladega prevzemnika, pri tem pa so pozvali pristojne ustanove, da pomagajo pri rešitvi problema z dodatnimi spodbudami, psihološkim svetovanjem in mediacijo.

Strahinj – Sindikat kmetov Slovenije izvaja v sodelovanju in s podporo ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in kmetijsko gozdarske zbornice projekt Družinske kmetije – temelj socialnega in ekonomskega razvoja podeželja, s katerim želi v družbi predstaviti vsem znan, a pogosto spregledan pomen družinskih kmetij. V okviru projekta je prejšnji petek pripravil pogovor na to temo tudi v Biotehniškem centru Naklo v Strahinju. Izhodišča za pogovor so bili podatki in ugotovitve, da s povprečno veliko kmetijo v Sloveniji ni možno preživeti, da je gospodar kmetije v povprečju star 57 let, da štiri petine podeželja obdelujejo družinske kmetije in da v Sloveniji nimamo jasne opredelitve, kaj je družinska kmetija. »Pojem družinska kmetija se uporablja v zakonodaji, vendar na žalost nimamo definicije, ki bi opredelila njen socialno-gospodarski in pravno-formalni položaj,« ugotavljajo v sindikatu in dodajajo, da to za trdnost in razvoj družinskih kmetij ni dobro, saj statusna neurejenost omogoča državi neustrezne prilagoditve in ukrepe.

V razpravi je bilo slišati različne ugotovitve, mnenja in predloge. Marijan Pogačnik, direktor Biotehniškega centra Naklo, je dejal, da kot izobraževalna ustanova nimajo neposrednega stika z družinskimi kmetijami, vendar v okviru izobraževalnih programov pripravljajo mlade za delo na takšnih kmetijah. Problemov, povezanih z nasledstvom na kmetiji, po Pogačnikovem mnenju ni mogoče enostavno reševati prek institucij. Opažajo tudi, da mladi nočejo na kmetijah le delati, ampak želijo biti tudi ustvarjalni in inovativni.

Premalo socialnega svetovanja

Mitja Kadoič, direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Kranj, je dejal, da je težišče njihovega dela na tehnološkem svetovanju, seznanjanju kmetov z ukrepi kmetijske politike in svetovanju glede dopolnilnih dejavnosti. Premalo je poudarka na socialnem svetovanju, v okviru katerega bi kmetom lahko svetovali tudi pri prenosu kmetije na mladega prevzemnika. Ker so kmetije ekonomsko precej opešane, se mladi težko odločajo za prevzem kmetije. Država z nekaterimi ukrepi spodbuja prenos lastništva kmetije na mlajše generacije, sicer pa so primeri zelo različni in veliko odvisni tudi od odnosov v družini. Kmetijsko politiko bi po Kadoičevem mnenju v prihodnje morali prilagoditi tako, da bo omogočila preživetje tudi hribovskim in gorskim kmetijam.

Navezanost na zemljo ni dovolj

Stane Bergant, kmet iz Kokre, se je zavzel za takšno definicijo družinske kmetije, s katero bi zajeli vse, ki na kakršenkoli način obdelujejo kmetijsko zemljo. V preteklosti, ko so na kmetijah še vse delali na roke, je bila razlika v konkurenčnosti gorskega in ravninskega kmeta zanemarljiva, z razvojem mehanizacije pa je ravninsko obdelovanje v izraziti prednosti. Samo navezanost na zemljo ni dovolj, mladi hočejo tudi ekonomsko primerljiv položaj. Država mora poskrbeti za to, da bodo na teh kmetijah, ki so za Slovenijo zelo dragocene, tudi ekonomsko motivirani za nadaljnje gospodarjenje. »Propad hribovskega kmetijstva pomeni tudi 'propad' krajine,« je dejal Bergant in opozoril tudi na težave, ki jim jih povzroča divjad, še zlasti velike zveri.

Jernej Redek, strokovni tajnik Sindikata kmetov Slovenije, je ugotavljal, da je položaj družinskih kmetij treba jasno določiti in jim tudi priznati, da ne delajo zgolj za lastni zaslužek, ampak tudi za skupno dobro – negovanje pokrajine, ohranjanje poseljenosti ... Na avstrijskem Koroškem imajo v svetovalni službi tudi psihologa, ki pomaga kmetom pri reševanju težkih problemov, med katere sodi tudi prenos lastništva s starejših na mlade.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

17/24

petek

17/25

sobota

16/29

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

GLASBA / Tržič, 23. avgust 2019

Koncert skupine Katrinas

GLEDALIŠČE / Križe, 23. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

IZLETI / Kranj, 23. avgust 2019

Izlet za delavce in člane društva na Primorsko

RAZSTAVE / Jesenice, 23. avgust 2019

Fotografije iz tematskih delavnic

GLEDALIŠČE / Križe, 24. avgust 2019

Vikend gledališkega smeha

PRIREDITVE / Tržič, 24. avgust 2019

Festival Paradiž

IZLETI / Preddvor, 24. avgust 2019

Družinski pohod k partizanski bolnici Košuta

PRIREDITVE / Draga pri Igu, 24. avgust 2019

Koliščarski dan – Po sledeh Jalnovih Bobrov

 

 
 

 

 
 
 

V hribe osemkrat poletela tudi dežurna ekipa z Brnika / 23:06, 22. avgust

Vsa čast GRS - vsem, ki poznajo kozje stezice v skalah, da rešujejo ljudi. Ponoči, v mrazu, popoldan v nedeljo, kadarkoli. Nad previsi, vse...

Še enkrat bi bila mlada / 21:17, 22. avgust

Ja obisk sorodnikov...……. da se bodo stepli za dediščino. Pa KS, RK in župan pa še kakšen iz RKC. Bolj si star, več se ti jih nalima čestit...

Trikrat preverjali hitrost / 20:58, 22. avgust

Če so ugotovili samo toliko kršitev, potem so fer. Ker za XY km nad dovoljeno hitrostjo (na hinavskih točkah) nekoga lahko olupiš, da bo č...

Volk in kmet (sodobna basen) / 20:07, 22. avgust

Rdeča kapica je vprašala babico, zakaj ima tako velke oči.
Je rekla babica, a ne vidiš, da serjem.

Volk in kmet (sodobna basen) / 18:47, 22. avgust

Medvedja toleranca V Gorjah zvoni, da se turn maje,a medved boji se ga ne.Na Revovci (100 m od hiš v Spodnjih Gorjah) razdre čebelnjak,da po...

Trikrat preverjali hitrost / 17:17, 22. avgust

PREVOD ZGORNJEGA ČLANKA v eni povedi:


polnili so občinski proračun.

Gorenjski bi dodali tudi Vrhniko / 12:38, 22. avgust

Na Vrhniki nočejo biti Gorenjci ?! :)
haha