Dnevi so se začeli z jutranjo kavico, nasmehom in razpravo, kam bo vodila tokratna etapa.

Etape, druženja in pesem

Športno društvo BAM.Bi je letos med drugim in sedmim aprilom organiziralo 19. BAM.Bi Dalmacija tour. Čeprav je težko med kolesarji ustaviti pogovore o vatih, znamkah koles, hitrosti in »višincih«, gre pri tradicionalnem aprilskem kolesarjenju po Dalmaciji še vedno v prvi vrsti za druženje.

Na velikono­čni ponedeljek je v dopoldanskih urah iz Trboj proti Bosni in Hercegovini oziroma Bihaću, kjer je bil start letošnjega Toura, s spremstvom odpotovalo okoli šestdeset kolesarjev. Med njimi so bili redni in občasni udeleženci BAM.Bi-jevih tedenskih kolesarskih rund in takšni, ki se udeležijo le aprilske Dalmacije. Eni so se udeležili kolesarjenja prvič, drugi devetnajstič in že razmišljajo o prihodnjem, dvajse­tem Touru.

Tudi letos so se glede na pripravljenost kolesarji razdelili v pet ekip, vodja odprave pa je bil ponovno Aleš Kalan. V prihodnje upa na še večjo udeležbo ljubiteljev kolesarjenja mlajše generacije in mogoče več kolesark. Ne da jih ni, a za zdaj prevladujejo moški.

Prvi dan letošnjega Dalmacija toura je bil za marsikoga zahteven, a takrat kolesarji še niso vedeli, kaj jih čaka ob vzponu za naziv cesarja in cesarice Toura ... Pot jih je vodila ob reki Uni, čez mejni prehod Užljebić, prek prelaza Škorić brdo (1107 metrov nadmorske višine) do Gračca, Obrovca, mimo Nina do Petrčanov. Etapa je bila dolga 160 kilometrov in t. i. višincev, kot kolesarji v svojem žargonu rečejo, ni manjkalo. Sledila je enostavnejša, otoška etapa. V Zadru so se vkrcali na trajekt za Preko in prevozili otoka Ugljan in Pašman. Na celino so se potem vrnili v Biogradu na Moru, zaključili v Vodicah. Dolžina etape: 119 kilometrov. Tretji dan je kazalo, da jim bo ponagajalo vreme, a se je nekako izšlo. Za cilj so si zadali Skradin. Četrti dan se je ponovno začel v Vodicah, slikovita pokrajina jih je spremljala do Starigrada (Paklenica), od koder je sledil vzpon na Veliko Rujno. Sedem kilometrov »grizenja« klancev, ki so bili iz ovinka v ovinek z večjim odstotkom naklona, je že spremstvu v avtomobilih sprožilo vprašanje, koliko jih bo pripešačilo do cilja ... A komaj smo do konca zarisali ciljno črto, je Boris Zavodnik zapeljal čeznjo. Med dekleti je gorski cilj prva dosegla Matejka Nabernik. Trma dela svoje: na cilj so prišli prav vsi, ki so si to zadali.

Zadnji dan Toura se je zaključil v osrčju Like po skupno več kot šeststo prevoženih kilometrih. Dogajanje so letos nadgradili še z dvema dalmatinskima »feštama«, klapskim večerom, za zadnje plesne korake pa je poskrbel trio v kraju Perušić na turizmu Albatros, kjer smo se od letošnje kolesarske Dalmacije tudi poslovili.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

11/20

petek

6/26

sobota

9/26

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

OBVESTILA / Stara Fužina, 27. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 27. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Križe, 27. april 2018

Pohod v spomin Janezu Udetu

OBVESTILA / Stara Fužina, 28. april 2018

Počitniške delavnice v Centru TNP

RAZSTAVE / Gorenjska, 28. april 2018

Razstave ročnih del

IZLETI / Bohinj, 28. april 2018

Pohod k slapu Savica

PRIREDITVE / Cerklje, 28. april 2018

Večer folklore

 

 
 

 

 
 
 

Ovadba proti Pahorju / 21:09, 26. april

Najbolše bi bilo da naredijo v celi Sloveniji Referendum gdo je za Avstrijo in gdo za Italijo, bomo vsaj normalno začeli živeli.

Zapeljala je s ceste / 21:06, 26. april

Pošteno denarno kazen,odvzem vozniško za minimslno leto dni,in potem še v Avtošolo, seveda denarno Konzen od minimalno 1000€ no vzgor več a...

Kam med prazniki? / 20:59, 26. april

Gdaj pa je dela prosti dan za pokojne Slovence, ki so jih P.pomorili po končani vojni?

Tudi na Golniku prehitri / 20:56, 26. april

Jaz mislim da je pri nas največji Problem Alkohol, in po mojem bi vsakemu pijanemu Vozniku morali odvzeti Vozniško dovoljenhe za minimalno e...

Sindikati za blaginjo vseh / 20:50, 26. april

Dejstvo je eno samo: nihče nikomur več ne verjame.
Cela paleta sindikatov je mirno in pri polni zavesti dopustila, da imajo delavci plač...

Znova v poslansko kandidaturo / 14:27, 26. april

Napaka v prvem odstavku: Jana Jenko je bila nadomestna poslanka, medtem ko je bila najprej v DZ izvoljena mag. Julijana Bizjak Mlakar, ki je...

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!