Dnevi so se začeli z jutranjo kavico, nasmehom in razpravo, kam bo vodila tokratna etapa.

Etape, druženja in pesem

Športno društvo BAM.Bi je letos med drugim in sedmim aprilom organiziralo 19. BAM.Bi Dalmacija tour. Čeprav je težko med kolesarji ustaviti pogovore o vatih, znamkah koles, hitrosti in »višincih«, gre pri tradicionalnem aprilskem kolesarjenju po Dalmaciji še vedno v prvi vrsti za druženje.

Na velikono­čni ponedeljek je v dopoldanskih urah iz Trboj proti Bosni in Hercegovini oziroma Bihaću, kjer je bil start letošnjega Toura, s spremstvom odpotovalo okoli šestdeset kolesarjev. Med njimi so bili redni in občasni udeleženci BAM.Bi-jevih tedenskih kolesarskih rund in takšni, ki se udeležijo le aprilske Dalmacije. Eni so se udeležili kolesarjenja prvič, drugi devetnajstič in že razmišljajo o prihodnjem, dvajse­tem Touru.

Tudi letos so se glede na pripravljenost kolesarji razdelili v pet ekip, vodja odprave pa je bil ponovno Aleš Kalan. V prihodnje upa na še večjo udeležbo ljubiteljev kolesarjenja mlajše generacije in mogoče več kolesark. Ne da jih ni, a za zdaj prevladujejo moški.

Prvi dan letošnjega Dalmacija toura je bil za marsikoga zahteven, a takrat kolesarji še niso vedeli, kaj jih čaka ob vzponu za naziv cesarja in cesarice Toura ... Pot jih je vodila ob reki Uni, čez mejni prehod Užljebić, prek prelaza Škorić brdo (1107 metrov nadmorske višine) do Gračca, Obrovca, mimo Nina do Petrčanov. Etapa je bila dolga 160 kilometrov in t. i. višincev, kot kolesarji v svojem žargonu rečejo, ni manjkalo. Sledila je enostavnejša, otoška etapa. V Zadru so se vkrcali na trajekt za Preko in prevozili otoka Ugljan in Pašman. Na celino so se potem vrnili v Biogradu na Moru, zaključili v Vodicah. Dolžina etape: 119 kilometrov. Tretji dan je kazalo, da jim bo ponagajalo vreme, a se je nekako izšlo. Za cilj so si zadali Skradin. Četrti dan se je ponovno začel v Vodicah, slikovita pokrajina jih je spremljala do Starigrada (Paklenica), od koder je sledil vzpon na Veliko Rujno. Sedem kilometrov »grizenja« klancev, ki so bili iz ovinka v ovinek z večjim odstotkom naklona, je že spremstvu v avtomobilih sprožilo vprašanje, koliko jih bo pripešačilo do cilja ... A komaj smo do konca zarisali ciljno črto, je Boris Zavodnik zapeljal čeznjo. Med dekleti je gorski cilj prva dosegla Matejka Nabernik. Trma dela svoje: na cilj so prišli prav vsi, ki so si to zadali.

Zadnji dan Toura se je zaključil v osrčju Like po skupno več kot šeststo prevoženih kilometrih. Dogajanje so letos nadgradili še z dvema dalmatinskima »feštama«, klapskim večerom, za zadnje plesne korake pa je poskrbel trio v kraju Perušić na turizmu Albatros, kjer smo se od letošnje kolesarske Dalmacije tudi poslovili.

Oddajte svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

0/10

sreda

-2/14

četrtek

2/14

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

PRIREDITVE / Gorenjska, 27. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 27. marec 2019

Za otroke

PREDAVANJA / Kokrica, 27. marec 2019

Kako iz depresije, anksioznosti in tesnobe

PREDAVANJA / Škofja Loka, 27. marec 2019

Značilnosti, potek in zdravljenje demence

OBVESTILA / Škofja Loka, 28. marec 2019

Občni zbor

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Po Orionovi poti

OBVESTILA / Gorenjska, 28. marec 2019

Brezplačne delavnice o naravnem vrtnarjenju

IZLETI / Kranj, 28. marec 2019

Pohodniški izlet po Orionovi poti

 

 
 

 

 
 
 

Letalnici so voščili z rekordom / 22:18, 26. marec

Planic je pojem, v vseh pogledih ! Naj tako tudi ostane !

Na parkirišču zdaj parkomat / 17:39, 25. marec

Turistično društvo Brezje je predstavilo načrte za letos:

in to je, kako na čimbolj lahek način priti do keša.!

Fraport lani precej povečal dobiček / 09:16, 25. marec

Pošteno rečeno, Fraport je prišel na 'fertik deu'. Res je, Fraport je velika kompanija in je kar nekaj dodal. Turizem se je razbohotil. Kar ...

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 08:34, 25. marec

Dragu Paplerju se je v članku zareklo - spomine sta obujala še živeča člana vokalnega kvinteta Gorenjci Mirko Poličar in Stane Novak. Janez Šter iz prve zasedbe kvinteta je žal že pokojni.

Fraport lani precej povečal dobiček / 23:02, 24. marec

Nemci uporabljajo najmočnejšo mišico, zato so dobri gospodarji. Slovenceljni si bili vedno dobri v metanju polen in kraji. 500 let pod Nemci, pa še vedno hlapci.

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 21:18, 24. marec

Super !!

Izjemen koncert v čast Ansambla Mihe Dovžana / 18:40, 24. marec

No, tale komentar bi pa lahko zadržal zase osebno!