Dnevi so se začeli z jutranjo kavico, nasmehom in razpravo, kam bo vodila tokratna etapa.

Etape, druženja in pesem

Športno društvo BAM.Bi je letos med drugim in sedmim aprilom organiziralo 19. BAM.Bi Dalmacija tour. Čeprav je težko med kolesarji ustaviti pogovore o vatih, znamkah koles, hitrosti in »višincih«, gre pri tradicionalnem aprilskem kolesarjenju po Dalmaciji še vedno v prvi vrsti za druženje.

Na velikono­čni ponedeljek je v dopoldanskih urah iz Trboj proti Bosni in Hercegovini oziroma Bihaću, kjer je bil start letošnjega Toura, s spremstvom odpotovalo okoli šestdeset kolesarjev. Med njimi so bili redni in občasni udeleženci BAM.Bi-jevih tedenskih kolesarskih rund in takšni, ki se udeležijo le aprilske Dalmacije. Eni so se udeležili kolesarjenja prvič, drugi devetnajstič in že razmišljajo o prihodnjem, dvajse­tem Touru.

Tudi letos so se glede na pripravljenost kolesarji razdelili v pet ekip, vodja odprave pa je bil ponovno Aleš Kalan. V prihodnje upa na še večjo udeležbo ljubiteljev kolesarjenja mlajše generacije in mogoče več kolesark. Ne da jih ni, a za zdaj prevladujejo moški.

Prvi dan letošnjega Dalmacija toura je bil za marsikoga zahteven, a takrat kolesarji še niso vedeli, kaj jih čaka ob vzponu za naziv cesarja in cesarice Toura ... Pot jih je vodila ob reki Uni, čez mejni prehod Užljebić, prek prelaza Škorić brdo (1107 metrov nadmorske višine) do Gračca, Obrovca, mimo Nina do Petrčanov. Etapa je bila dolga 160 kilometrov in t. i. višincev, kot kolesarji v svojem žargonu rečejo, ni manjkalo. Sledila je enostavnejša, otoška etapa. V Zadru so se vkrcali na trajekt za Preko in prevozili otoka Ugljan in Pašman. Na celino so se potem vrnili v Biogradu na Moru, zaključili v Vodicah. Dolžina etape: 119 kilometrov. Tretji dan je kazalo, da jim bo ponagajalo vreme, a se je nekako izšlo. Za cilj so si zadali Skradin. Četrti dan se je ponovno začel v Vodicah, slikovita pokrajina jih je spremljala do Starigrada (Paklenica), od koder je sledil vzpon na Veliko Rujno. Sedem kilometrov »grizenja« klancev, ki so bili iz ovinka v ovinek z večjim odstotkom naklona, je že spremstvu v avtomobilih sprožilo vprašanje, koliko jih bo pripešačilo do cilja ... A komaj smo do konca zarisali ciljno črto, je Boris Zavodnik zapeljal čeznjo. Med dekleti je gorski cilj prva dosegla Matejka Nabernik. Trma dela svoje: na cilj so prišli prav vsi, ki so si to zadali.

Zadnji dan Toura se je zaključil v osrčju Like po skupno več kot šeststo prevoženih kilometrih. Dogajanje so letos nadgradili še z dvema dalmatinskima »feštama«, klapskim večerom, za zadnje plesne korake pa je poskrbel trio v kraju Perušić na turizmu Albatros, kjer smo se od letošnje kolesarske Dalmacije tudi poslovili.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

zmerno oblačno
vlažnost: 77 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-4/6

torek

-5/7

sreda

-1/2

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 11. december 2018

Adventni Zagreb in domačija Slakove mladosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 11. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Naklo, 11. december 2018

Predstavitev waldorfske pedagogike in igralna urica

GLEDALIŠČE / Kranj, 11. december 2018

Kovček

PRIREDITVE / Naklo, 11. december 2018

Predstavitev knjig in pogovorni večer

PRIREDITVE / Gorenjska, 11. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Goriče, 12. december 2018

Božično-novoletno srečanje za starejše krajane

 

 
 

 

 
 
 

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.

Turško podjetje izločeno? / 22:36, 8. december

Se spomnim izjave Edvarda Kardelja, da demokracija ni za Slovence. Na žalost se moram z njim strinjat. Za razumevanje demokracije je potrebe...