Dobri sosedi tudi v politiki

Dobro je imeti dobrega soseda, ki ti priskoči na pomoč, ko ga potrebuješ, na pomoč pa mu moraš priskočiti tudi ti, ko on potrebuje tebe. Vzajemnost šteje. Odločitve gredo včasih v tej luči celo v politiki.

Medvoški občinski svetniki so se na zadnji seji odločali, ali bi Občina Medvode šla v ustanoviteljstvo Vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Jela Janežiča Škofja Loka ali ne. Za pomoč so jo zaprosile občine s Škofjeloškega, ustanoviteljice šole, ki skrbi za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, otrok s težavami v razvoju. Šola se srečuje z veliko prostorsko stisko, treba jo bo nadzidati, investicija pa je ocenjena na okrog 1,2 milijona evrov. Okrog tretjino, upajo, bo prispevala država, preostalo bo na ramenih občin ustanoviteljic. Šolo obiskujejo otroci iz različnih občin. V letošnjem šolskem letu imajo 119 učencev, največ, štirideset, jih je iz občine Škofja Loka, sledi občina Gorenja vas - Poljane s 23 učenci, na tretjem mestu pa je že občina Medvode z 21 učenci, kar predstavlja skoraj 18 odstotkov. Število se povečuje. Štirim občinam ustanoviteljicam se zato zdi prav, da svoj delež pri zagotavljanju boljših pogojev zanje pristavi tudi medvoška občina in postane ustanoviteljica. Pomemben podatek za medvoške svetnike je bil, da bodo otroci iz medvoške občine ne glede na njihovo odločitev šolo v sosednji Škofji Loki še naprej lahko obiskovali. Kot so dejali, tudi če ne gredo v ustanoviteljstvo, njihovi otroci ne izgubijo ničesar, na drugi strani pa je ravnateljica šole Marjeta Šmid dejala, da pridobijo veliko, in sicer domicilj, boljše pogoje za delo, zaposleni pa prepotrebni pedagoški mir. Vsak dodatni večji projekt, za katerega je treba nameniti denar, občinam povzroča težave. A na istem so vse. Več kot je tistih, ki primaknejo svoj delež, lažje je projekt izpeljati. Prav je, da se občine povezujejo, saj takšne šole ne more imeti vsaka sama. Tokrat gre predvsem za dobro otrok s posebnimi potrebami in njihovih družin, ki so že tako marsikdaj potisnjene ob rob. Iz medvoške občine se največ teh otrok šola prav v Škofji Loki. Ko gre za otroke, še zlasti tiste s posebnimi potrebami, ne gre gledati le skozi denar.

Pri odločanju so v Medvodah tokrat v prvi vrsti gledali politično. Z občinami s Škofjeloškega v zadnjem obdobju zelo dobro sodelujejo in skupaj so potrkali na marsikatera državna vrata in tudi uspeli. Za dobre sosedske odnose tudi v prihodnje so večinsko dali glas za. Pokazali so, da ko jih nekdo potrebuje, lahko računa tudi na njihovo pomoč, pa čeprav je pred njimi velik projekt kohezije, potrebna pa bo tudi gradnja OŠ Preska.

Oddaj svoj komentar

Kranj 15°

oblačno
vlažnost: 87 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

13/20

ponedeljek

10/23

torek

10/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Šenturška Gora, 25. junij 2018

Palačinke na dan državnosti

IZLETI / Naklo, 25. junij 2018

S kolesom po občini Naklo

IZLETI / Mojstrana, 25. junij 2018

Rajže po poteh Triglavskih pravljic

PRIREDITVE / Kranj, 26. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Preddvor, 26. junij 2018

Pohod v dolino Voje

IZLETI / Kranj, 26. junij 2018

Kolesarski izlet

PREDAVANJA / Kranj, 27. junij 2018

Z magijo znanja do blagostanja

 

 
 

 

 
 
 

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !