Dobri sosedi tudi v politiki

Dobro je imeti dobrega soseda, ki ti priskoči na pomoč, ko ga potrebuješ, na pomoč pa mu moraš priskočiti tudi ti, ko on potrebuje tebe. Vzajemnost šteje. Odločitve gredo včasih v tej luči celo v politiki.

Medvoški občinski svetniki so se na zadnji seji odločali, ali bi Občina Medvode šla v ustanoviteljstvo Vzgojno-izobraževalnega zavoda Osnovna šola Jela Janežiča Škofja Loka ali ne. Za pomoč so jo zaprosile občine s Škofjeloškega, ustanoviteljice šole, ki skrbi za vzgojo in izobraževanje otrok s posebnimi potrebami, otrok s težavami v razvoju. Šola se srečuje z veliko prostorsko stisko, treba jo bo nadzidati, investicija pa je ocenjena na okrog 1,2 milijona evrov. Okrog tretjino, upajo, bo prispevala država, preostalo bo na ramenih občin ustanoviteljic. Šolo obiskujejo otroci iz različnih občin. V letošnjem šolskem letu imajo 119 učencev, največ, štirideset, jih je iz občine Škofja Loka, sledi občina Gorenja vas - Poljane s 23 učenci, na tretjem mestu pa je že občina Medvode z 21 učenci, kar predstavlja skoraj 18 odstotkov. Število se povečuje. Štirim občinam ustanoviteljicam se zato zdi prav, da svoj delež pri zagotavljanju boljših pogojev zanje pristavi tudi medvoška občina in postane ustanoviteljica. Pomemben podatek za medvoške svetnike je bil, da bodo otroci iz medvoške občine ne glede na njihovo odločitev šolo v sosednji Škofji Loki še naprej lahko obiskovali. Kot so dejali, tudi če ne gredo v ustanoviteljstvo, njihovi otroci ne izgubijo ničesar, na drugi strani pa je ravnateljica šole Marjeta Šmid dejala, da pridobijo veliko, in sicer domicilj, boljše pogoje za delo, zaposleni pa prepotrebni pedagoški mir. Vsak dodatni večji projekt, za katerega je treba nameniti denar, občinam povzroča težave. A na istem so vse. Več kot je tistih, ki primaknejo svoj delež, lažje je projekt izpeljati. Prav je, da se občine povezujejo, saj takšne šole ne more imeti vsaka sama. Tokrat gre predvsem za dobro otrok s posebnimi potrebami in njihovih družin, ki so že tako marsikdaj potisnjene ob rob. Iz medvoške občine se največ teh otrok šola prav v Škofji Loki. Ko gre za otroke, še zlasti tiste s posebnimi potrebami, ne gre gledati le skozi denar.

Pri odločanju so v Medvodah tokrat v prvi vrsti gledali politično. Z občinami s Škofjeloškega v zadnjem obdobju zelo dobro sodelujejo in skupaj so potrkali na marsikatera državna vrata in tudi uspeli. Za dobre sosedske odnose tudi v prihodnje so večinsko dali glas za. Pokazali so, da ko jih nekdo potrebuje, lahko računa tudi na njihovo pomoč, pa čeprav je pred njimi velik projekt kohezije, potrebna pa bo tudi gradnja OŠ Preska.

Oddaj svoj komentar

Kranj 10°

pretežno jasno
vlažnost: 53 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-4/13

četrtek

-5/18

petek

-1/21

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Kranj, 21. marec 2019

Planinski izlet na Nanos

PRIREDITVE / Kranj, 21. marec 2019

Kranjska zelemenjava

PRIREDITVE / Jesenice, 21. marec 2019

Predstavitev 12. Jeseniškega zbornika

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 21. marec 2019

Za otroke

OBVESTILA / Kranj, 21. marec 2019

Občni zbor Nove Slovenije

GLASBA / Jesenice, 21. marec 2019

Ob devetdesetletnici Jesenic

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

 

 
 

 

 
 
 

Ni svobode brez varnosti / 17:22, 21. marec

Večna slava herojem !!

Heta terja pol milijona evrov / 10:32, 21. marec

"Nikakor se ne želi okoriščati na račun pacientov......"
______________

Bumbarji lažnivi!!!

Heta terja pol milijona evrov / 22:10, 20. marec

Only in Slowenia !!

Od stenske slike do predpražnika / 12:09, 20. marec

g. Pintar, te laži ponavljate v nedogled..
Sicer pa to samo kaže na to kakšen frajer je bil Tito ! :)

Blagoslovili Tomosove mopede / 12:07, 20. marec

Tovarna Tomos v Kopru pa je propadla, a je bila blagoslovljena?

Od stenske slike do predpražnika / 10:41, 20. marec

+Oktobra 1940 v Zagrebu je Kardelj napovedal, 'da bodo šli komunisti v oborožen upor samo, če bodo imeli možnost za revolucijo in če bo to v...

Od stenske slike do predpražnika / 09:20, 20. marec

Slike človeka, ki je razumel balkanskega človeka. Razumel, da samo palica drži balkanca v mejah civilizacijskih norm. Vendar do te palice je...