Svoje spomine na tržiško preteklost je z obiskovalci predstavitve dveh novih knjig, ki so ju izdali v Tržiškem muzeju, v pogovoru z avtorjem obeh knjig Bojanom Knificem delila Zofka Peternel. / Foto: Tina Dokl

Odstrli pogled na preteklost

V Galeriji Atrij v Tržiču so pretekli teden predstavili dve novi knjigi, ki so ju izdali v Tržiškem muzeju. Avtor obeh knjig je višji kustos v tržiškem muzeju Bojan Knific.

Tržič je bil v Prešernovem času največje nogavičarsko središče na Gorenjskem. Vsaka druga hiša je bila nogavičarska, podobno kot je kasneje veljalo za čevljarstvo.

Vpogled v tržiško zgodovino prek svojih spominov ponujajo sogovorniki, ki so pripovedovali o življenju v svoji mladosti in zgodbe, ki so šle od ust do ust.

Tržič – Novi knjigi Bojana Knifica bralca popeljeta v tržiško preteklost skozi zgodbe o tržiški rokodelski tekstilni dediščini in skozi pričevanja starejših Tržičanov o življenju v prvi polovici in sredini 20. stoletja. Knjiga Klobčič in nit, stari modni hit je izšla kot katalog k istoimenski stalni razstavi v Tržiškem muzeju in razkriva spoznanja o tekstilni dediščini v Tržiču, ki je bil včasih največje nogavičarsko središče na Slovenskem. V knjigi Tržič v besedi in sliki: spomini na prvo polovico in sredino 20. stoletja pa so združene kratke pripovedi starejših Tržičanov, zbrane med letoma 2014 in 2016, dopolnjene s fotografijami, ki razkrivajo nekdanji način življenja v Tržiču in okolici.

Predstavitev rokodelskih dejavnosti

Knjiga Klobčič in nit, stari modni hit predstavlja tri pomembne tržiške rokodelske dejavnosti, to je nogavičarstvo, tkalstvo in modrotiskarstvo, pri katerem gre za poseben postopek barvanja blaga, je razložil Bojan Knific. Spomnil je, da je bil Tržič v Prešernovem času največje nogavičarsko središče na Gorenjskem. »Vsaka druga hiša je bila nogavičarska, podobno kot je kasneje veljalo za čevljarstvo.« Nogavičarji so propadli, ko so moški začeli nositi dolge hlače in tržiške nogavice niso bile več moderne. V knjigi se je posvetil tudi predelavi lanu in čarobnosti modrotiska. »Šlo je res za čaroben postopek,« je poudaril Knific in dodal, da so barvali z indigom. »To je bila najobstojnejša naravna barva, zato je bila zelo priljubljena.« Z modrotiskom sta se v Tržiču ukvarjali družini Gašperja Polaka in Jožeta Peharca, je še dejal Knific.

Ohranja dragocene spomine

Pomemben vpogled v tržiško zgodovino ponuja tudi knjiga Tržič v besedi in sliki: spomini na prvo polovico in sredino 20. stoletja. Vanjo je vključil nekatere sogovornike, rojene med letoma 1920 in 1939, s katerimi se je pogovarjal ob pripravi stalnih razstav v muzeju. Pripovedovali so mu največ o življenju v svoji mladosti in zgodbe, ki so šle od ust do ust. Ker je želel, da se ti dragoceni spomini ohranijo tudi za prihodnje generacije, jih je zbral v knjigi. Med njimi je tako tudi pričevanje Mire Primožič o posebnih metodah zdravljenja zdravnika Otta Hawline, ki je recimo žensko, ki so ji odpovedovale noge, zdravil s čebeljim pikom. Ali pa o frizerju, ki je svoje stranke dobesedno ostrigel »na lonec« tako, da jim je na glavo položil lonec in obstrigel lase okoli njega. Predstavitve knjige se je udeležila tudi ena od sogovornic v knjigi, Zofka Peternel, ki je z zbranimi potem tudi v živo delila spomine na svojo mladost. Izhajala je iz dokaj premožne družine, ki se je ob vodenju kmetije ukvarjala tudi s čevljarstvom, njen oče pa je bil v letih od 1925 do 1930 celo župan. Čeprav v drugih družinah v tistih časih meso ni bilo pogosto na mizi, so ga pri njih jedli skoraj vsak dan, je pojasnila. »V čevljarski delavnici smo morali pomagati vsi člani družine. Pri delu je oče zahteval čisto tišino, zato smo bile enkrat s sestrami, ker smo se tako smejale in nas nikakor niso mogli umiriti, celo tepene.« Spominja se, da je bilo dela ogromno, tik preden so čevlje odpeljali na avtobus za Ljubljano, pa je bilo po njenih besedah v delavnici kot »sodni dan«. Imeli so tudi vajence in pomočnike in za vse je kosilo kuhala njena mama. »Vsak dan nas je bilo pri mizi vsaj petnajst.« Zelo živi so tudi njeni spomini na meščansko šolo, ki jo je obiskovala v Tržiču. Posebno se ji je vtisnilo v spomin zafrkavanje učiteljev, ker so jo nekoč zalotili pri kajenju na stranišču. »Sošolka, pri kateri so imeli doma gostilno, me je pripravila do tega, sama sem bila povsem nedolžna,« še danes ne more pozabiti krivice, ki se ji je zgodila.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/5

sreda

-6/8

četrtek

-4/11

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

IZLETI / Kranj, 22. marec 2018

Na Zasavsko sveto goro

OBVESTILA / Jesenice, 22. marec 2018

Volilni zbor Medobčinskega društva invalidov Jesenice

PRIREDITVE / Škofja Loka, 22. marec 2018

Zaključek projekta Berem, berem ...

PRIREDITVE / Šmartno pri Cerkljah, Poženik, 22. marec 2018

Ob materinskem dnevu

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Jesenice, 22. marec 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Žiri, 22. marec 2018

Predstavitev knjige Od talenta do uspeha

PRIREDITVE / Milje, 22. marec 2018

Večer ljudskega petja

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...