Pogled na Stražnik iz vasi Borovo / Foto: Jelena Justin

Dve trdnjavi nad termalnim vrelcem

Stražnik (648 m) in Kopitnik (910 m) – Dva varnostnika nad Rimskimi Toplicami. Dva prepadna vrhova z lepim razgledom. Neoznačena in označena pot.

V zadnjih tednih, ko je visokogorje zametano s snegom, ki se dolgo časa ni predelal, je obisk nižjih hribov, ki so ravno tako prekriti z visokim snegom, nekaj za dušo privezati in potešiti. Tokrat bomo obiskali dve vzpetini nad Rimskimi Toplicami, katerih vrhova sta prepadna in zahtevata nekaj previdnost. Sploh vzpon na Kopitnik je tik pod vrhom precej zahteven.

Najkrajša pot z Gorenjskega do Rimskih Toplic je, če gremo po štajerski avtocesti do Trojan, kjer zavijemo proti Zagorju, nadaljujemo proti Hrastniku, od tam pa do Rimskih Toplic. Izhodišče vzpona je na parkirišču pri zdravilišču.

S parkirišča se usmerimo na asfaltirano cesto, ki poteka ob Ogerškem potoku. Prečimo dvorišče zasebne hiše in nadaljujemo po makadamski poti, kjer nas smerokaz usmeri desno v gozd. V nekaj okljukih se dvignemo do naslednje hiše, kjer dosežemo še eno asfaltirano cesto, ki ji sledimo navkreber. Ko dosežemo naslednje razpotje, desno Kopitnik, mi nadaljujemo kar naravnost po asfaltirani cesti. Dosežemo še eno zasebno hišo, nato pa še kmetijo, kjer nas smerokaz usmeri levo na Stražnik, 30 min. Smo v vasi Borovo. Tu je tudi zadnji uradni smerokaz za Stražnik. Sledimo kolovozni poti, ki se ponekod precej strmo vzpenja. Dosežemo nekakšno sedlo, kjer nadaljujemo po kolovozu mimo manjše hiše, nato pa se steza začne strmo vzpenjati proti vrh. Vrh Stražnika je skalnat, zato je potrebna previdnost. Razgledno klopco krasijo budistične zastavice. Nadaljujemo po grebenu Stražnika na njegov vzhodni vrh, kjer začnemo s sestopom nazaj na sedlo. Nadaljujemo po kolovozu proti Kopitniku. Pot preide v ozko stezo, ki se začne strmo vzpenjati po pobočju. Strmina je velika in v trenutnih snežnih razmerah je nujna velika previdnost. Steza nas pripelje na Kopitnikov greben, od koder se nam odpre pogled na vršno skalo Kopitnika. Steza se skoraj položi in nas popelje v gozd, nato se ponovno dvigne in usmeri ostro levo na izrazit skalni pomol. Izpostavljena steza je zaščitena z leseno ograjo, tik pod vrhom pa nam čez strme skale pomaga jeklenica. Na tem mestu trenutno zelo previdno, saj so skale snežene, trenutno verjetno tudi poledenele.

Z vrha Kopitnika je čudovit razgled na Veliko Kozje in okoliško hribovje.

Z vrha Kopitnika sestopimo po pomolu nazaj do gozda, kjer zavijemo levo. Čaka nas krajši strm vzpon, nato pa sledi zloženo sestopanje v smeri Koče na Kopitniku.

Od koče nadaljujemo desno čez travnik. Ko dosežemo gozd, nas smerokaz usmeri desno proti Rimskim Toplicam. Pri zložnem sestopu se ves čas držimo desne, saj nas nižje lahko hitro zavede bolj viden smerokaz za Lurd. Sledi dokaj strm sestop po dolini Ogerškega potoka oz. kot rečejo domačini – po Rebrjakovi dolini.

Na asfaltirano cesto pridemo pri domačiji, kjer smo pri vzponu nadaljevali naravnost, desno pa je bil smerokaz Kopitnik. Tukaj je klobasa zašpilena, do avta pa sestopimo po poti vzpona. Trenutno je nujno, da imamo s seboj v nahrbtniku male dereze, saj je vzpon na vrh Kopitnika poledenel.

Nadmorska višina: 910 m
Višinska razlika: 850 m
Trajanje: 5–6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-1/21

nedelja

6/14

ponedeljek

2/12

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

IZLETI / Bled, 24. marec 2019

Izlet v Maribor in ogled operne predstave

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

GLEDALIŠČE / Lom, 24. marec 2019

Zadrega nad zadrego

PRIREDITVE / Adergas, Poženik, 24. marec 2019

Za materinski dan

OBVESTILA / Cerklje, 25. marec 2019

Ustanovni občni zbor

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. marec 2019

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Cerklje, 26. marec 2019

Resnica

PRIREDITVE / Naklo, 26. marec 2019

Knjiga Miha Dovžan – fant z zlatimi prsti

 

 
 

 

 
 
 

Poljakom ekipna tekma v Planici, Slovenija tretja / 17:16, 23. marec

Srečno in uspešno še naprej, leteči Kranjec !!

Začela se je gradnja v Britofu / 23:55, 22. marec

Sem se prav ustrašil, da bodo začeli graditi obvoznico Britof Hotemaže.

Šarec ne bo govoril / 23:47, 22. marec

Se strinjam s Šarcem. Nagovoril EU poslance bo lahko še kasneje. Tisti, ki stalno nekaj obrekujejo tako ali tako v vsakem primeru izražajo s...

Zmagi slovenskih orlov pred Planico / 21:00, 22. marec

Mene pa zanima generalno, kako je poskrbljeno za športnike, po športni karieri? Se ti fantje punce kaj šolajo? V teh športih ni toliko milij...

A1 Kombo lite / 20:55, 22. marec

Jaz imam 400mbpa je počasen kaj pa naj potem naredim z 40mb

A1 Kombo lite / 20:54, 22. marec

40 mb ja in to naj bi bil Interneta?

Pismo vladi, naj ukrepa / 20:49, 22. marec

Mislim da tu nima tako imenovana vlada, kaj ukrepati, kajti ti zdravniki naj še raje vprašajo zakaj je prišlo do tega? Naj se tudi vpraśajo,...