Pogled na Stražnik iz vasi Borovo / Foto: Jelena Justin

Dve trdnjavi nad termalnim vrelcem

Stražnik (648 m) in Kopitnik (910 m) – Dva varnostnika nad Rimskimi Toplicami. Dva prepadna vrhova z lepim razgledom. Neoznačena in označena pot.

V zadnjih tednih, ko je visokogorje zametano s snegom, ki se dolgo časa ni predelal, je obisk nižjih hribov, ki so ravno tako prekriti z visokim snegom, nekaj za dušo privezati in potešiti. Tokrat bomo obiskali dve vzpetini nad Rimskimi Toplicami, katerih vrhova sta prepadna in zahtevata nekaj previdnost. Sploh vzpon na Kopitnik je tik pod vrhom precej zahteven.

Najkrajša pot z Gorenjskega do Rimskih Toplic je, če gremo po štajerski avtocesti do Trojan, kjer zavijemo proti Zagorju, nadaljujemo proti Hrastniku, od tam pa do Rimskih Toplic. Izhodišče vzpona je na parkirišču pri zdravilišču.

S parkirišča se usmerimo na asfaltirano cesto, ki poteka ob Ogerškem potoku. Prečimo dvorišče zasebne hiše in nadaljujemo po makadamski poti, kjer nas smerokaz usmeri desno v gozd. V nekaj okljukih se dvignemo do naslednje hiše, kjer dosežemo še eno asfaltirano cesto, ki ji sledimo navkreber. Ko dosežemo naslednje razpotje, desno Kopitnik, mi nadaljujemo kar naravnost po asfaltirani cesti. Dosežemo še eno zasebno hišo, nato pa še kmetijo, kjer nas smerokaz usmeri levo na Stražnik, 30 min. Smo v vasi Borovo. Tu je tudi zadnji uradni smerokaz za Stražnik. Sledimo kolovozni poti, ki se ponekod precej strmo vzpenja. Dosežemo nekakšno sedlo, kjer nadaljujemo po kolovozu mimo manjše hiše, nato pa se steza začne strmo vzpenjati proti vrh. Vrh Stražnika je skalnat, zato je potrebna previdnost. Razgledno klopco krasijo budistične zastavice. Nadaljujemo po grebenu Stražnika na njegov vzhodni vrh, kjer začnemo s sestopom nazaj na sedlo. Nadaljujemo po kolovozu proti Kopitniku. Pot preide v ozko stezo, ki se začne strmo vzpenjati po pobočju. Strmina je velika in v trenutnih snežnih razmerah je nujna velika previdnost. Steza nas pripelje na Kopitnikov greben, od koder se nam odpre pogled na vršno skalo Kopitnika. Steza se skoraj položi in nas popelje v gozd, nato se ponovno dvigne in usmeri ostro levo na izrazit skalni pomol. Izpostavljena steza je zaščitena z leseno ograjo, tik pod vrhom pa nam čez strme skale pomaga jeklenica. Na tem mestu trenutno zelo previdno, saj so skale snežene, trenutno verjetno tudi poledenele.

Z vrha Kopitnika je čudovit razgled na Veliko Kozje in okoliško hribovje.

Z vrha Kopitnika sestopimo po pomolu nazaj do gozda, kjer zavijemo levo. Čaka nas krajši strm vzpon, nato pa sledi zloženo sestopanje v smeri Koče na Kopitniku.

Od koče nadaljujemo desno čez travnik. Ko dosežemo gozd, nas smerokaz usmeri desno proti Rimskim Toplicam. Pri zložnem sestopu se ves čas držimo desne, saj nas nižje lahko hitro zavede bolj viden smerokaz za Lurd. Sledi dokaj strm sestop po dolini Ogerškega potoka oz. kot rečejo domačini – po Rebrjakovi dolini.

Na asfaltirano cesto pridemo pri domačiji, kjer smo pri vzponu nadaljevali naravnost, desno pa je bil smerokaz Kopitnik. Tukaj je klobasa zašpilena, do avta pa sestopimo po poti vzpona. Trenutno je nujno, da imamo s seboj v nahrbtniku male dereze, saj je vzpon na vrh Kopitnika poledenel.

Nadmorska višina: 910 m
Višinska razlika: 850 m
Trajanje: 5–6 ur
Zahtevnost: 3 / 5

Oddajte svoj komentar

Kranj 17°

zmerno oblačno
vlažnost: 93 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

12/25

četrtek

12/28

petek

14/20

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

IZLETI / Šenčur, 20. september 2018

Pohod po območju občine Šenčur

IZLETI / Kranj, 20. september 2018

Pohod na Gartnerkofel

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. september 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Naklo, 20. september 2018

S kolesom čez Rovte

/ Kranj, 20. september 2018

Kdo, če ne ti – kdaj, če ne zdaj?

RAZSTAVE / Cerklje, 20. september 2018

Razstava klekljanih čipk in fotografij

RAZSTAVE / Kranjska Gora, 20. september 2018

Karavanke – prostor povezav in razhajanj

IZLETI / Kranj, 22. september 2018

Pohod na Bivak II in Šplevto

 

 
 

 

 
 
 

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 19:01, 19. september

Študenti imajo bolj tanko denarnico, pa je verjetno dobila kakšna sredstva s strani "nevladnih organizacij", katerim je v interesu imeti tu ...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 16:29, 18. september

Seveda je kapitalistom v Sloveniji v interesu zaposlovati azilante, vsaj nekej časa bodo tiho in delali za minimalca, domači so se začeli upirati in zahtevajo večje plače..

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 22:04, 17. september

Pozdravljen_a gospa ali gospod Kitty!Jaz sem ta 'študentka', katere življenje vas tako zelo zanima, da bi k meni celo poslali 'ustrezne služ...

Valvasorjev dom spet najboljši / 16:10, 17. september

Ta Žirovnica ima res srečo, ker imajo najboljšega župana v SLO in najbolj poštenega, priljudnega. Ki nič ne skirva, vse objavlja in seznanja...

V Sloveniji bi rad ostal in delal / 15:51, 17. september

19 let ima Afganistanec, pa se je pred meseci poročil z Idrijsko študentko? Seveda iz ljubezni.....Kje in kako pa živita? Bi kdo od ustrez...

Poklon bazoviškim junakom / 16:24, 13. september

Večna slava junakom, kateri so se uprli fašistom in zato dali svoja življenja !!
Domobranči in belčki, požrite se od sramote slovenskega naroda !!

Odškodnina roparju banke / 11:03, 10. september

marker1, se strinjam z vami.