Na slovesnosti v Slovenskem planinskem muzeju v Mojstrani je zbrane nagovorila tudi ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar.

Pet desetletij reševanja s helikopterjem

V Slovenskem planinskem muzeju so v četrtek pripravili slovesnost ob petdeseti obletnici prvega helikopterskega reševanja v slovenskih gorah. Državni sekretar Miloš Bizjak je poudaril, da bi moralo helikoptersko reševanje ostati v državnih rokah.

Mojstrana – Petega februarja 1967 je helikopter slovenske policije prvič posredoval v reševalni akciji v slovenskih gorah. Ob petdesetletnici helikopterskega gorskega reševanja so v četrtek zato v Mojstrani pripravili prireditev, na kateri so se spomnili začetkov helikopterskega reševanja pri nas.

Kot je na prireditvi v Slovenskem planinskem muzeju poudarila ministrica za notranje zadeve Vesna Györkös Žnidar, je helikoptersko reševanje v gorah v Sloveniji po učinkovitosti in usposobljenosti ekip povsem primerljivo z drugimi alpskimi državami, za visoko raven tega humanega in humanitarnega dela pa so v prvi vrsti zaslužni piloti, zdravniki, reševalci in tehniki. »Vi ste tisti, ki se praktično vsakodnevno odpravljate v tvegane in nemalokrat tudi nepredvidljive akcije, kjer ni prostora za brezskrbno rutino, ampak morata biti vsaka vaša poteza in odločitev krepko pretehtani in preudarni,« je nagovorila zbrane.

V helikoptersko reševanje v gorah se je leta 1997 s svojimi helikopterskimi posadkami vključila tudi Slovenska vojska, ki si od tedaj s policijo izmenjuje naloge pri reševanju. Primarna naloga letalske policijske enote je helikopterska nujna medicinska pomoč, Slovenska vojska pa je primarni prevoznik za helikoptersko reševanje v gorah.

Po besedah državnega sekretarja z ministrstva za obrambo Miloša Bizjaka so letalci Slovenske vojske v zadnjih desetih letih opravili 2115 intervencij in prepeljali več kot dva tisoč oseb. Pri tem pa, kot je poudaril, ne gre pozabiti, da s helikopterskimi prevozi pomagajo tudi Planinski zvezi Slovenije, javnemu zavodu Triglavski narodni park in pri gašenju požarov.

Tudi ministrica Györkös Žnidarjeva je opozorila na povečevanje posredovanj iz leta v leto. Po podatkih notranjega ministrstva je v obdobju 1967–1977 policijski helikopter v gorah posredoval 119-krat, v naslednjem desetletju 233-krat, desetletje zatem 416-krat, v letih 2008 –2017 pa je posredoval kar 1587-krat.

Državni sekretar Bizjak ob tem opozoril, da so vojaški helikopterji, ki jih uporabljajo pri reševanjih, stari več kot dvajset let. »Če praviloma rečemo, da je tehnika neuporabna brez ljudi, moramo tokrat besede obrniti: kljub vrhunski usposobljenosti pilotov, tehnikov, zdravnikov in reševalcev svojega dela ne morejo opravljati brez ustrezne tehnike. Prišel bo čas, ko se bomo morali resno vprašati, odločiti, ali želimo ostati del helikopterskega reševanja ali ne. Osebno menim, da mora helikoptersko reševanje ostati v državnih rokah. Izvajanje gorskega reševanja in helikopterske nujne pomoči na tržnih zakonitostih ne bi bilo dobro za državljane.«

Oddajte svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-3/1

četrtek

-2/0

petek

0/4

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Škofja Loka, 13. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Šenčur, 13. december 2018

Pohod v neznano

IZLETI / Kranj, 13. december 2018

V neznano

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Tržič, 13. december 2018

Predstavitev minule sezone tržiških alpinistov

PREDAVANJA / Jesenice, 13. december 2018

Konservatorsko-restavratorski posegi na slikah

OBVESTILA / Škofja Loka, 14. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

RAZSTAVE / Milje, 14. december 2018

Razstava jaslic

 

 
 

 

 
 
 

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.