Počivališče za avtodome pod smučiščem v Kranjski Gori je zato, ker upravljavci ne morejo zagotoviti nadzora nad pobiranjem turistične takse, po novem le parkirišče, kjer ni mogoče ostati čez noč.

Prenočevanja odslej ni več

Avtodomi na parkirišču pod Vitrancem ne smejo več ostajati čez noč, žičničarji in turistični delavci še iščejo trajnejšo rešitev. V nekaj kilometrov oddaljenem kampu Špik je prostora dovolj, tudi pozimi.

Kranjska Gora – Potem ko so kranjskogorski žičničarji pred nekaj leti tik pod smučiščem Vitranc v Kranjski Gori uredili parkirišče oziroma počivališče za avtodome, po novem zaradi spremenjene zakonodaje in z njo povezanih dodatnih obveznosti za upravljavca zdaj prenočevanje pod smučiščem ni več mogoče. RTC žičnice Kranjska Gora so namreč dosedanje postajališče spremenile v navadno parkirišče, kjer avtodomi lahko parkirajo od sedmih zjutraj do enajstih zvečer.

Kot je pojasnila Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora, bi morali po spremembi zakonodaje na področju pobiranja turistične takse za normalno delovanje postajališča za avtodome zagotoviti nadzor nad pobiranjem turistične takse. Če se turist ne bi prijavil in plačal turistične takse, bi bilo podjetje v prekršku, za kar so predvidene visoke kazni; do tri tisoč evrov za pravno osebo, tisoč dvesto za odgovorno osebo in tristo evrov za osebo, neposredno odgovorno za pobiranje turistične takse.

»Postajališča fizično ne moremo ograditi, ker nismo lastniki zemljišča – lastnikom za uporabo plačujemo odškodnino – tako da smo razmišljali, kako težavo urediti in prišli do rešitve, za katero se zavedamo, da je daleč od idealne: z znakom smo omejili zadrževanje avtodomov na parkirišču čez noč. Rešitev je zgolj začasna, ko bo vrhunec sezone mimo, se bomo temeljito lotili reševanja problematike, ki se je zavedamo, a je ne moremo urediti z danes na jutri,« je povedala Klavdija Gomboc in poudarila, da se bodo v reševanje problema morali vključiti vsi deležniki kranjskogorskega turizma, saj omenjenega parkirišča ne uporabljajo zgolj smučarji, temveč tudi drugi obiskovalci, pohodniki, smučarski tekači in podobno ...

Kot je povedal direktor Turizma Kranjska Gora, se v destinaciji zavedajo težave. Gostov, ki v Kranjsko Goro prihajajo z avtodomi, je iz leta v leto več, tudi pozimi, še posebno v času velikih prireditev, kot sta Pokal Vitranc in Planica. »Težava ni samo naša, kranjskogorska, podobno je tudi na drugih slovenskih počivališčih za avtodome. Ob tem smo na Gorenjskem eni redkih – če ne edini – ki imamo tudi v teh zimskih razmerah parkirišče zgledno urejeno. Mislim, da so naši žičničarji zadevo uredili na ta trenutek edini možen način. Prehod na pobiranje turistične takse je namreč velik logistični zalogaj, na katerega se bodo morali dobro pripraviti. Za zdaj goste usmerjamo v Gozd - Martuljek, kjer je kamp Špik odprt vse leto, na voljo pa je okoli 250 urejenih mest za avtodome. Nekaj mest je urejenih tudi v Planici. Ko pa bo zimske sezone konec, se bomo vsekakor morali dogovoriti tudi o tem, kako poskrbeti za goste, ki k nam pridejo z avtodomi, in njihovo bivanje urediti na zakonit način,« je še povedal Veber.

Oddajte svoj komentar

Kranj 20°

pretežno jasno
vlažnost: 63 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/28

torek

15/28

sreda

15/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

IZLETI / Kranj, 19. junij 2018

Turistični izlet na Pohorje

IZLETI / Naklo, Kranj, 19. junij 2018

Kolesarska izleta

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 19. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 20. junij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 21. junij 2018

Učka–Vojak

IZLETI / Naklo, 21. junij 2018

Kolesarski izleti nakljanskih upokojencev

PRIREDITVE / Kranj, 21. junij 2018

Vrtnarsko popoldne v starem Kranju

 

 
 

 

 
 
 

Brez odškodnine za rušenje / 14:54, 11. junij

DARS je z najemnikoma podpisal pogodbo, ki se je ni držal. Seveda je DARS telekomunikacijski družbi brez težav pomagal izpeljati postopke, d...

Kamnolom se lahko širi / 07:54, 7. junij

Kamnolom takoj zapreti in začeti s renaturacijo hriba. Kakšna širitev, ste nori?

Marko Butinar častni občan / 17:55, 6. junij

Kje je pa poj Leon Knap!

Marko Butinar častni občan / 15:55, 6. junij

Čestitke, Marko !

Kamnolom se lahko širi / 18:04, 4. junij

K A T A S T R O F A !!!! ZAPRETI KAMNOLOM !

Egi Gašperšič je častni občan / 10:39, 4. junij

Čestitke za zasluženo priznanje!

Ohraniti Slovenijo in Evropo / 22:40, 1. junij

V nedeljo gre za Slovenijo! Jaz enako smatram Volitve 2018 kot je bil Plebiscit 1990 ! Zatorej Slovenke, Slovenci, volilke in volilci dajte ...