Počivališče za avtodome pod smučiščem v Kranjski Gori je zato, ker upravljavci ne morejo zagotoviti nadzora nad pobiranjem turistične takse, po novem le parkirišče, kjer ni mogoče ostati čez noč.

Prenočevanja odslej ni več

Avtodomi na parkirišču pod Vitrancem ne smejo več ostajati čez noč, žičničarji in turistični delavci še iščejo trajnejšo rešitev. V nekaj kilometrov oddaljenem kampu Špik je prostora dovolj, tudi pozimi.

Kranjska Gora – Potem ko so kranjskogorski žičničarji pred nekaj leti tik pod smučiščem Vitranc v Kranjski Gori uredili parkirišče oziroma počivališče za avtodome, po novem zaradi spremenjene zakonodaje in z njo povezanih dodatnih obveznosti za upravljavca zdaj prenočevanje pod smučiščem ni več mogoče. RTC žičnice Kranjska Gora so namreč dosedanje postajališče spremenile v navadno parkirišče, kjer avtodomi lahko parkirajo od sedmih zjutraj do enajstih zvečer.

Kot je pojasnila Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora, bi morali po spremembi zakonodaje na področju pobiranja turistične takse za normalno delovanje postajališča za avtodome zagotoviti nadzor nad pobiranjem turistične takse. Če se turist ne bi prijavil in plačal turistične takse, bi bilo podjetje v prekršku, za kar so predvidene visoke kazni; do tri tisoč evrov za pravno osebo, tisoč dvesto za odgovorno osebo in tristo evrov za osebo, neposredno odgovorno za pobiranje turistične takse.

»Postajališča fizično ne moremo ograditi, ker nismo lastniki zemljišča – lastnikom za uporabo plačujemo odškodnino – tako da smo razmišljali, kako težavo urediti in prišli do rešitve, za katero se zavedamo, da je daleč od idealne: z znakom smo omejili zadrževanje avtodomov na parkirišču čez noč. Rešitev je zgolj začasna, ko bo vrhunec sezone mimo, se bomo temeljito lotili reševanja problematike, ki se je zavedamo, a je ne moremo urediti z danes na jutri,« je povedala Klavdija Gomboc in poudarila, da se bodo v reševanje problema morali vključiti vsi deležniki kranjskogorskega turizma, saj omenjenega parkirišča ne uporabljajo zgolj smučarji, temveč tudi drugi obiskovalci, pohodniki, smučarski tekači in podobno ...

Kot je povedal direktor Turizma Kranjska Gora, se v destinaciji zavedajo težave. Gostov, ki v Kranjsko Goro prihajajo z avtodomi, je iz leta v leto več, tudi pozimi, še posebno v času velikih prireditev, kot sta Pokal Vitranc in Planica. »Težava ni samo naša, kranjskogorska, podobno je tudi na drugih slovenskih počivališčih za avtodome. Ob tem smo na Gorenjskem eni redkih – če ne edini – ki imamo tudi v teh zimskih razmerah parkirišče zgledno urejeno. Mislim, da so naši žičničarji zadevo uredili na ta trenutek edini možen način. Prehod na pobiranje turistične takse je namreč velik logistični zalogaj, na katerega se bodo morali dobro pripraviti. Za zdaj goste usmerjamo v Gozd - Martuljek, kjer je kamp Špik odprt vse leto, na voljo pa je okoli 250 urejenih mest za avtodome. Nekaj mest je urejenih tudi v Planici. Ko pa bo zimske sezone konec, se bomo vsekakor morali dogovoriti tudi o tem, kako poskrbeti za goste, ki k nam pridejo z avtodomi, in njihovo bivanje urediti na zakonit način,« je še povedal Veber.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/0

sreda

-2/4

četrtek

-3/6

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Kamnik, 19. december 2018

Praznovanje FKK OFF!

PRIREDITVE / Trzin, 19. december 2018

Kulturni večer z Uršulo Jašovec

PRIREDITVE / Gorenjska, 19. december 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 20. december 2018

Pogovorni večer z Mojco in Janezom Logarjem

RAZSTAVE / Kropa, 20. december 2018

Najlepši kroparski svečniki

OBVESTILA / Škofja Loka, 20. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Kranj, 20. december 2018

Prednovoletni sprehod po Celju

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. december 2018

Letos LUFt kar dvakrat

 

 
 

 

 
 
 

Migracije niso človekova pravica / 20:33, 18. december

Čestitam, da ste to objavili!
Migracije so biznis in s tem biznosom se je eden fejst zaj.bal.

Migracije niso človekova pravica / 18:08, 18. december

Migracije niso človekova pravica. Vsak ki gre čez mejo v Avstrijo ali Italijo mora imeti veljavni dokument. To naj bi veljalo za vse. Vsak ...

Migracije niso človekova pravica / 17:14, 17. december

Opa. Takšen članek v osrednjem gorenjskem časopisu. Mar ni to sovražni govor ?

Pavel Rupar član Slovenske ljudske stranke / 15:10, 17. december

Zakaj rovariš Rupar? A je rok uporabnosti kondomom, ki si jih kupoval na občinsko naročilnico že potekel?

Migracije niso človekova pravica / 14:53, 17. december

Nisem članica SDS, niti podpornica. V marsičem se razlikujejo naša mnenja. Kar se pa tiče migracij, teh masovnih prišlekov, ki jih futramo, ...

Nujna nova regijska bolnišnica / 11:57, 17. december

Super. Novi poligon za naše gradbince in dobavitelje medicinske opreme. 200M€ je po moje kar smešna cena. Če sledimo praksi dosedanjih gradenj zdrvastvenih objektov, je meja za ceno samo nebo.

Uradno odprli obvoznico / 14:58, 16. december

Od odcepa proti železniški postaji pri Mraku proti Gorjam in Pokljuki je skozi Rečico kar nekaj mest, da o podvozu pod železniško progo niti...