Počivališče za avtodome pod smučiščem v Kranjski Gori je zato, ker upravljavci ne morejo zagotoviti nadzora nad pobiranjem turistične takse, po novem le parkirišče, kjer ni mogoče ostati čez noč.

Prenočevanja odslej ni več

Avtodomi na parkirišču pod Vitrancem ne smejo več ostajati čez noč, žičničarji in turistični delavci še iščejo trajnejšo rešitev. V nekaj kilometrov oddaljenem kampu Špik je prostora dovolj, tudi pozimi.

Kranjska Gora – Potem ko so kranjskogorski žičničarji pred nekaj leti tik pod smučiščem Vitranc v Kranjski Gori uredili parkirišče oziroma počivališče za avtodome, po novem zaradi spremenjene zakonodaje in z njo povezanih dodatnih obveznosti za upravljavca zdaj prenočevanje pod smučiščem ni več mogoče. RTC žičnice Kranjska Gora so namreč dosedanje postajališče spremenile v navadno parkirišče, kjer avtodomi lahko parkirajo od sedmih zjutraj do enajstih zvečer.

Kot je pojasnila Klavdija Gomboc iz RTC žičnice Kranjska Gora, bi morali po spremembi zakonodaje na področju pobiranja turistične takse za normalno delovanje postajališča za avtodome zagotoviti nadzor nad pobiranjem turistične takse. Če se turist ne bi prijavil in plačal turistične takse, bi bilo podjetje v prekršku, za kar so predvidene visoke kazni; do tri tisoč evrov za pravno osebo, tisoč dvesto za odgovorno osebo in tristo evrov za osebo, neposredno odgovorno za pobiranje turistične takse.

»Postajališča fizično ne moremo ograditi, ker nismo lastniki zemljišča – lastnikom za uporabo plačujemo odškodnino – tako da smo razmišljali, kako težavo urediti in prišli do rešitve, za katero se zavedamo, da je daleč od idealne: z znakom smo omejili zadrževanje avtodomov na parkirišču čez noč. Rešitev je zgolj začasna, ko bo vrhunec sezone mimo, se bomo temeljito lotili reševanja problematike, ki se je zavedamo, a je ne moremo urediti z danes na jutri,« je povedala Klavdija Gomboc in poudarila, da se bodo v reševanje problema morali vključiti vsi deležniki kranjskogorskega turizma, saj omenjenega parkirišča ne uporabljajo zgolj smučarji, temveč tudi drugi obiskovalci, pohodniki, smučarski tekači in podobno ...

Kot je povedal direktor Turizma Kranjska Gora, se v destinaciji zavedajo težave. Gostov, ki v Kranjsko Goro prihajajo z avtodomi, je iz leta v leto več, tudi pozimi, še posebno v času velikih prireditev, kot sta Pokal Vitranc in Planica. »Težava ni samo naša, kranjskogorska, podobno je tudi na drugih slovenskih počivališčih za avtodome. Ob tem smo na Gorenjskem eni redkih – če ne edini – ki imamo tudi v teh zimskih razmerah parkirišče zgledno urejeno. Mislim, da so naši žičničarji zadevo uredili na ta trenutek edini možen način. Prehod na pobiranje turistične takse je namreč velik logistični zalogaj, na katerega se bodo morali dobro pripraviti. Za zdaj goste usmerjamo v Gozd - Martuljek, kjer je kamp Špik odprt vse leto, na voljo pa je okoli 250 urejenih mest za avtodome. Nekaj mest je urejenih tudi v Planici. Ko pa bo zimske sezone konec, se bomo vsekakor morali dogovoriti tudi o tem, kako poskrbeti za goste, ki k nam pridejo z avtodomi, in njihovo bivanje urediti na zakonit način,« je še povedal Veber.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

oblačno
vlažnost: 79 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

0/2

ponedeljek

-3/5

torek

-4/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

PRIREDITVE / Mengeš, 20. marec 2018

Kos

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Tržič, 20. marec 2018

Slovenski gozdovi kot neprecenljiva naravna dediščina

PREDAVANJA / Preddvor, 20. marec 2018

Težave, povezane s krčnimi žilami in bolečimi nogami

PRIREDITVE / Škofja Loka, 20. marec 2018

Predstavitev knjige Zdaj je čas – učenja ayahuasce

PRIREDITVE / Jesenice, 20. marec 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. marec 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Kranj, 20. marec 2018

Pogovor o vrtnarjenju

 

 
 

 

 
 
 

Enakovreden boj z Olimpijo / 20:27, 13. marec

Ja saj drugega ni bilo za pričakovati

Kranjčanke drugič pokalne zmagovalke / 20:25, 13. marec

Bravo Gorenke, samo tako naprej

Vrgli so luč v vodo / 20:23, 13. marec

In kakšen pomeni ima toda?

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:48, 9. marec

Alkohol ustvarja probleme ,po mojem bi morali alkohol vsaj za 100% podražiti !pijane voznike veliko strožje denarno kaznovati, pa odvzem voz...

Pil, ker ni zmogel klica na pomoč / 21:43, 9. marec

Nevem če je alkoholizem bolezen ? Odvisnost ja bolezen ne ! Pijejo reve in slabiči ki si neupajo postavizi problemom nasproti.

Slovenija v vojni 1941–1945 / 22:22, 4. marec

Strinjam se z avtorjem komentarja v zadnjem odstavku, da tudi po 70 letih vojna ni in ne more biti pozabljena. Ob množici dokumentov in tudi...

Živina dobro prenaša mraz / 22:59, 3. marec

Pod avtocesto, odcep Šenčur je ob cesti Kranj - Šenčur videvam celo leto nekaj goved in tudi sedaj pod na hitro zbitem ostrešju. Ob tem vrem...