Nataša Đurić

Kruh z drožmi

Knjiga Kruh z drožmi je pravzaprav popoln slovenski priročnik za peko s kislim testom, z recepti za kruh ter slano in sladko pecivo. Izšla je decembra lani, njena avtorica Nataša Đurić pa nam poskuša na skoraj tristo straneh približati skrivnostni svet bakterij in kvasovk, ki moko in vodo spremenijo v kruh.

Nataša Đurić se je pred leti zaradi zdravstvenih težav odločila, da bo iz svoje prehrane izločila kvašene izdelke, ni pa želela opustiti misli na kruh. Lotila se je raziskovanja peke z drožmi in v njej postala prava mojstrica. »Gre za peko brez pekovskega kvasa, kjer njegovo vlogo prevzamejo naravno prisotne bakterije in kvasovke, ki v preprosti mešanici moke in vode povzročijo, da testo vzhaja. Droži so torej nadomestek kvasa, naravno vzhajalno sredstvo, ki ga uporabimo za pripravo testa. Same droži so biološko fermentirana mešanica moke in vode, lahko tudi jogurta, kefirja, sadne kvasne vode, ki jo pripravimo sami. Droži nam pravzaprav lahko nekdo tudi podari. Peka z drožmi pa v bistvu ni nič novega, je del naše tradicije,« razlaga Nataša. »Kruh ni prav nič kisel in zbit, temveč mehak, polnega okusa in s hrustljavo skorjico. Ko ga ob tem še lepo okrasimo z britvico, je prava paša za oči. Okraševanje oziroma zarezovanje pa ima dve funkciji: ena je funkcionalna, ko kruh zarežemo, da kontroliramo, kako se bo razprl; druga je estetska.« In tudi slednja gre Nataši dobro od rok.

Ogromno stereotipov

Avtorica knjige je sicer doma iz Poženika pri Cerkljah, čeprav sedaj s partnerjem živi v Sodražici pri Ribnici. Tu se je rodila tudi njena knjiga. »Leta 2011 v Sloveniji na to temo ni bilo neke prave literature. In peka z drožmi ima ogromno stereotipov: da je postopek zapleten, traja dolgo, da lahko le iz ržene moke naredimo kruh in da moramo zaradi tega skoraj vzeti dopust (smeh), ampak to ni res. Uporabimo lahko katerokoli moko, tudi moko brezglutenskih žit.«

Leta 2013 je Nataša začela pisati danes nagrajeni slovenski blog Zapečenega kruha se največ pojé, leto dni kasneje pa tudi nagrajeni angleški blog, ki ga je naslovila My daily sourdough bread. Odziv je bil pozitiven, ni pa še bil pravi čas za knjigo. Sedaj pa ljudi to vse bolj in bolj zanima.

Od belega hlebca do namazov

V Natašinem prvencu tako skozi besedo in njene fotografije spoznamo droži, njihovo zgodovino na Slovenskem, korake peke, žita in moke. Seznanimo se z izzivi tovrstne peke in nasveti, kakšna je uspešna, sproščena in ustvarjalna peka z drožmi. Nataša pravi, da moramo biti pri peki z drožmi potrpežljivi: »Včasih mislimo, da so umrle, ker testo ne vzhaja takoj ali tako kot smo vajeni. Moramo jim dati čas. Pa pozorni moramo biti na vonj, ker zdrave droži bodo dišale po žitu, moki in mlečni kislini. Glede na način življenja, ki ga imamo, pa si lahko med številnimi recepti izberemo tistega, ki ga s peko lahko umestimo v svoj vsakdanjik.«

V knjigi najdemo več kot štirideset receptov, ki nas popeljejo v svet kruha, sladkega kruha, brezglutenske peke z drožmi ter tudi vsakdanjih receptov z drožmi in kruhom ter namazi.

Pri peki z drožmi je najpomembneje, še poudari Nataša, da se naučimo prepoznati znake testa: »Kateri so tisti znaki, ki nam povedo, kdaj je recimo kruh dovolj vzhajan.« In z njeno knjigo je precej lažje. Celotno branje pa lepo zaokrožijo še dodana poglavja iz Francije in Sicilije ter zgodba o ajdi in mlinarju, ki skrbi, da ajda obstaja na slovenskih tleh.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

zmerno oblačno
vlažnost: 95 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/21

sreda

4/19

četrtek

9/19

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 24. oktober 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Kokrica, 24. oktober 2018

Narava zdravi

RAZSTAVE / Naklo, 24. oktober 2018

Slikovita sopotja

RAZSTAVE / Jesenice, 24. oktober 2018

Dobro jutro, Slovenija

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 23:41, 23. oktober

Pozdravljen Primož. Kaj pa je tu za razumeti? Pač g. Rupar je odslužil svoje, g. Krupljanin je odležal svoje in s kandidatura v katero niti ...

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 16:29, 23. oktober

G. Rupar kot neodvisen kandidat? Pa ne da se ga je SDS in njegov dosmrtni predsednik odrekel? Haha..Vsak povprečen državljan pa rabi potrdil...

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 14:00, 23. oktober

https://www.youtube.com/watch?v=567SEuCuatk Mediteran kot je nekoč bil. V primeru zmage bo Alpsko grozdje zopet obrodilo. In vince bo teklo - HOJLA zagotovljena.

Narediti Tržič tak, kot je bil nekoč / 13:42, 23. oktober

G. Rupar je eden redkih, ki meni da je čisto prav, da je bil po krivici zaprt. Čudi me, da bivanje ni prostovoljno podaljšal. Po dvanajstele...

Zadnja redna seja v Žirovnici / 10:54, 23. oktober

Kašarjem, tudi županu bi rad tole povedal! Cesta skozi vasi je lepo urejena. No, razen ožin, ki pa jih ne morejo odpraviti, razen s podrtjem...

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!