Glavna dela na stavbi nove knjižnice v Radovljici so zaključena, a treba bo kupiti še parkirna mesta v garažni hiši.

Za knjižnico še dodatnega pol milijona

Če želi občina za novo knjižnico pridobiti uporabno dovoljenje, mora v skladu s prostorskimi standardi, ki so zapisani tudi v gradbenem dovoljenju, kupiti še 37 parkirnih mest v garažni hiši na Vurnikovem trgu.

Radovljica – Radovljiški občinski svet je na seji prejšnji teden sprejel spremembo proračuna za leto 2018 in ob tem potrdil amandma, ki je županu Cirilu Globočniku dal zeleno luč za dodatni, skoraj polmilijonski vložek v novo radovljiško knjižnico. Župan je namreč svetnikom predlagal sprejem amandmaja, s katerim bi v proračunu zagotovili 448 tisoč evrov za nakup 37 parkirnih mest v garažni hiši na Vurnikovem trgu, ki jih mora občina še zagotoviti za pridobitev uporabnega dovoljenja za novo knjižnico. Gre za zahtevo, zapisano v gradbenem dovoljenju, ki jo je, kot je dejal župan, treba izpolniti, če želijo za knjižnico pridobiti uporabno dovoljenje.

Sprejemu amandmaja je nasprotoval odbor za finance in predlog zavrnil. Kot je predlagala predsednica odbora Mariana Karla Rebernik, naj občinska uprava izkoristi vse druge možnosti za uspešno pridobitev uporabnega dovoljenja, tudi s spremembo trenutnega gradbenega dovoljenja, ki občini nalaga nakup dodatnih parkirnih mest v podzemni garaži na Vurnikovem trgu. Tako Rebernikova kot svetnik Miloš Šter sta bila začudena nad dejstvom, da je zaveza za nakup tako velikega števila parkirnih mest zapisana v gradbenem dovoljenju. Svetnik Mark Toplak pa je opozoril, da bo razmeroma visoka cena parkirnih mest, ki jih bo kupila občina, zagotovo imela dolgoročne posledice na spremembe cen nepremičnin v Radovljici.

A projektant je svetnikom pojasnil, da gre pri tej zahtevi zgolj za upoštevanje prostorskih standardov, vezanih na velikost objekta ter število zaposlenih in predvidenih uporabnikov. Župan Ciril Globočnik pa, da bi sprememba gradbenega dovoljenja, če bi bila možna, selitev knjižnice v nove prostore, zamaknila še za eno leto. Sicer pa je bil v Radovljici v petek tehnični pregled objekta knjižnice.

Okoli osemdeset javnih parkirnih mest

»Pričakujemo, da bodo do konca januarja odpravljene ugotovljene pomanjkljivosti, v tem času pa moramo urediti tudi nakup parkirišč,« je stanje pojasnil Globočnik. Občinski svet je po daljši razpravi s pomisleki o smiselnosti nakupa in visoki kupnini amandma vendarle sprejel. Na zunanjih in notranjih parkiriščih bo tako za zaposlene in obiskovalce na voljo okoli 80 javnih parkirnih mest. Direktorica občinske uprave je na seji v odgovoru enemu od svetnikov še pojasnila, da bodo stroški gradnje knjižnice, zunanje ureditve trga, opreme za knjižnico, investicijskega nadzora in dokumentacije ter nakupa parkirnih mest skupaj znašali 6,3 milijona evrov.

Dolgoročno posojilo za investicije

Proračun za leto 2018 so sicer v Radovljici sprejeli že konec leta 2016, razlog za spremembe pa je dejstvo, da so se v dveh letih spremenila izhodišča za sestavo proračuna, tako zakonske podlage kot dinamika izvajanja projektov, pojasnjujejo na občinski upravi. V proračun za leto 2018 je vključena tudi ocena pozitivne razlike med prihodki in odhodki. Tako je načrtovanih približno 19,1 milijona evrov prihodkov in 22,6 milijona evrov odhodkov. Razlika bo pokrita z najemom dolgoročnega kredita za investicije v višini približno 2,5 milijona evrov in s prenosom ocenjenega presežka v letošnjem letu v višini nekaj manj kot milijon evrov. Za tekočo porabo bo namenjenih 52 odstotkov, za investicijske odhodke pa 48 odstotkov proračuna. Večje načrtovane investicije v letu so dokončanje in vzpostavitev delovanja nove knjižnice, energetska sanacija vrtca v Radovljici, izgradnja pločnika ob Cesti na Jezerca v Radovljici, zamenjava strehe na Klinarjevi hiši v Kropi in obnova cestne infrastrukture.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

zmerno oblačno
vlažnost: 73 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-5/7

sreda

-2/0

četrtek

-1/0

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Goriče, 12. december 2018

Božično-novoletno srečanje za starejše krajane

OBVESTILA / Škofja Loka, 13. december 2018

Spremljevalni program Izložb domišljije

IZLETI / Šenčur, 13. december 2018

Pohod v neznano

IZLETI / Kranj, 13. december 2018

V neznano

PRIREDITVE / Gorenjska, 13. december 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PRIREDITVE / Tržič, 13. december 2018

Predstavitev minule sezone tržiških alpinistov

PREDAVANJA / Jesenice, 13. december 2018

Konservatorsko-restavratorski posegi na slikah

 

 
 

 

 
 
 

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 17:25, 9. december

Če gre vse po gobe je razumljivo da bo tudi v domovih kmalu isto, a kaj ko od naše vlade nemoremo pričakovati drugega.

Turško podjetje izločeno? / 22:36, 8. december

Se spomnim izjave Edvarda Kardelja, da demokracija ni za Slovence. Na žalost se moram z njim strinjat. Za razumevanje demokracije je potrebe...