Glavna dela na stavbi nove knjižnice v Radovljici so zaključena, a treba bo kupiti še parkirna mesta v garažni hiši.

Za knjižnico še dodatnega pol milijona

Če želi občina za novo knjižnico pridobiti uporabno dovoljenje, mora v skladu s prostorskimi standardi, ki so zapisani tudi v gradbenem dovoljenju, kupiti še 37 parkirnih mest v garažni hiši na Vurnikovem trgu.

Radovljica – Radovljiški občinski svet je na seji prejšnji teden sprejel spremembo proračuna za leto 2018 in ob tem potrdil amandma, ki je županu Cirilu Globočniku dal zeleno luč za dodatni, skoraj polmilijonski vložek v novo radovljiško knjižnico. Župan je namreč svetnikom predlagal sprejem amandmaja, s katerim bi v proračunu zagotovili 448 tisoč evrov za nakup 37 parkirnih mest v garažni hiši na Vurnikovem trgu, ki jih mora občina še zagotoviti za pridobitev uporabnega dovoljenja za novo knjižnico. Gre za zahtevo, zapisano v gradbenem dovoljenju, ki jo je, kot je dejal župan, treba izpolniti, če želijo za knjižnico pridobiti uporabno dovoljenje.

Sprejemu amandmaja je nasprotoval odbor za finance in predlog zavrnil. Kot je predlagala predsednica odbora Mariana Karla Rebernik, naj občinska uprava izkoristi vse druge možnosti za uspešno pridobitev uporabnega dovoljenja, tudi s spremembo trenutnega gradbenega dovoljenja, ki občini nalaga nakup dodatnih parkirnih mest v podzemni garaži na Vurnikovem trgu. Tako Rebernikova kot svetnik Miloš Šter sta bila začudena nad dejstvom, da je zaveza za nakup tako velikega števila parkirnih mest zapisana v gradbenem dovoljenju. Svetnik Mark Toplak pa je opozoril, da bo razmeroma visoka cena parkirnih mest, ki jih bo kupila občina, zagotovo imela dolgoročne posledice na spremembe cen nepremičnin v Radovljici.

A projektant je svetnikom pojasnil, da gre pri tej zahtevi zgolj za upoštevanje prostorskih standardov, vezanih na velikost objekta ter število zaposlenih in predvidenih uporabnikov. Župan Ciril Globočnik pa, da bi sprememba gradbenega dovoljenja, če bi bila možna, selitev knjižnice v nove prostore, zamaknila še za eno leto. Sicer pa je bil v Radovljici v petek tehnični pregled objekta knjižnice.

Okoli osemdeset javnih parkirnih mest

»Pričakujemo, da bodo do konca januarja odpravljene ugotovljene pomanjkljivosti, v tem času pa moramo urediti tudi nakup parkirišč,« je stanje pojasnil Globočnik. Občinski svet je po daljši razpravi s pomisleki o smiselnosti nakupa in visoki kupnini amandma vendarle sprejel. Na zunanjih in notranjih parkiriščih bo tako za zaposlene in obiskovalce na voljo okoli 80 javnih parkirnih mest. Direktorica občinske uprave je na seji v odgovoru enemu od svetnikov še pojasnila, da bodo stroški gradnje knjižnice, zunanje ureditve trga, opreme za knjižnico, investicijskega nadzora in dokumentacije ter nakupa parkirnih mest skupaj znašali 6,3 milijona evrov.

Dolgoročno posojilo za investicije

Proračun za leto 2018 so sicer v Radovljici sprejeli že konec leta 2016, razlog za spremembe pa je dejstvo, da so se v dveh letih spremenila izhodišča za sestavo proračuna, tako zakonske podlage kot dinamika izvajanja projektov, pojasnjujejo na občinski upravi. V proračun za leto 2018 je vključena tudi ocena pozitivne razlike med prihodki in odhodki. Tako je načrtovanih približno 19,1 milijona evrov prihodkov in 22,6 milijona evrov odhodkov. Razlika bo pokrita z najemom dolgoročnega kredita za investicije v višini približno 2,5 milijona evrov in s prenosom ocenjenega presežka v letošnjem letu v višini nekaj manj kot milijon evrov. Za tekočo porabo bo namenjenih 52 odstotkov, za investicijske odhodke pa 48 odstotkov proračuna. Večje načrtovane investicije v letu so dokončanje in vzpostavitev delovanja nove knjižnice, energetska sanacija vrtca v Radovljici, izgradnja pločnika ob Cesti na Jezerca v Radovljici, zamenjava strehe na Klinarjevi hiši v Kropi in obnova cestne infrastrukture.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

zmerno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

14/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...