Za Filipom Valenčičem je odlična sezona, v kateri je bil izbran tudi za igralca leta v finskem prvenstvu. / Foto: osebni arhiv

Nogometaš leta na Finskem

Filip Valenčič iz Valburge je v zadnji sezoni blestel na Finskem. S klubom HJK iz Helsinkov je osvojil naslov državnih prvakov, izbran pa je bil tudi za nogometaša leta v tamkajšnjem prvenstvu.

Valburga – Letošnje državno nogometno prvenstvo so že zaključili na Finskem, kjer sezona poteka v enem koledarskem letu. Bila je v znamenju Slovenca, 25-letnega Filipa Valenčiča iz Valburge pri Smledniku, ki igra za HJK iz Helsinkov, s katerim je osvojil naslov državnega prvaka, najboljši so bili tudi v pokalnem tekmovanju. Poleg tega je Valenčič dobil še štiri posamične nagrade: za najboljšega napadalca, za najboljšega asistenta, izbran je bil v najboljšo enajsterico in dobil tudi najprestižnejšo nagrado, saj je bil razglašen za najboljšega igralca lige v sezoni 2017.

»To je velika nagrada za ves moj dosedanji vloženi trud. Je potrditev, da sem na pravi poti, in spodbuda, da se trudim še naprej,« pravi Filip Valenčič, ki se je v Slovenijo vrnil konec novembra, ostal pa bo do začetka januarja. S pripravami na novo sezono namreč v klubu začnejo že 8. januarja. »Na Finskem sezona traja od aprila do začetka novembra. Vse tekme so v enem koledarskem letu. Poleti ni nič premora, razen ko imajo reprezentančne tekme,« je pojasnil največjo razliko v primerjavi s sistemom tekmovanja, ki smo ga vajeni v Sloveniji. K finskim državnim prvakom je prestopil letos poleti, prej pa je eno leto igral više na severu za PS Kemi. »HJK je klub s tradicijo, najprestižnejši finski klub, najbogatejši, klub z največ lovorikami na Finskem. Ko govorimo o nogometu na Finskem, vsi poznajo samo en klub – in to je HJK,« je nekaj besed namenil sredini, v kateri igra. V ekipi je več kot polovica tujcev.

Valenčiča je pot na Finsko vodila iz Anglije. »Nogomet je moj način življenja. Moj prvi klub je bil Jezero Medvode. Potem sem prestopil v Ježico, ki se je kasneje preimenovala v Interblock, kjer sem pri 17 letih podpisal prvo profesionalno pogodbo in tudi zabeležil prvi prvoligaški nastop. Ostal sem še eno sezono, v kateri smo igrali v drugi slovenski ligi, nato pa odšel v Olimpijo, kjer sem igra tri leta in pol v prvi ligi. Žal takrat nismo osvojili nobene lovorike. Iz Olimpije sem odšel v Italijo v Monzo, klub blizu Milana, kjer sem ostal pol leta. Zaradi poškodbe mišične prepone nisem veliko igral. Potem se mi je ponudila priložnost za odhod v Anglijo. Podpisal sem pogodbo za Notts County, ki velja za najstarejši profesionalni klub na svetu, kjer pa nisem veliko igral. Z agentom sva se dogovorila, da bi bilo zame najbolje najti klub, v katerem bi igral. Čez nekaj časa mi je sporočil, da grem na Finsko. Nisem poznal lige, ekip, vse, kar sem poznal, je bil HJK. Prišel sem v Kemi, kjer sem okrepil napad, in po polovici sezone zaradi dobrih iger prestopil v HJK,« je na kratko opisal svojo dosedanjo nogometno pot. Valenčič je vselej veljal za obetavnega nogometaša in bil od 16. do 21. leta član slovenskih mladih reprezentanc, za člansko izbrano vrsto pa še nima nastopa. Vpoklica bi bil vesel, pravi pa, da to ni prioriteta na njegovi nogometni poti.

S HJK ima podpisano pogodbo do konca leta 2019. »HJK je poleg tega, da je najboljši finski klub, tudi zelo dobra odskočna deska za naprej. Nisem več najmlajši, ne pa tudi še star. Po sezoni, ko sem bil izbran za najboljšega igralca, vem, da je zame že kar nekaj povpraševanja, a podrobnosti še ne smem razkriti. Bomo videli, kaj bo. Nikamor se mi ne mudi. S HJK smo osvojili finsko ligo in bomo naslednje poletje igrali v kvalifikacijah za ligo prvakov. V novo sredino bom šel v primeru, da bom dobil res dobro pogodbo, in to samo v klub, za katerega mislim, da bi lahko bil korak naprej v moji karieri,« je dodal še nekaj o nogometnih načrtih za prihodnost.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 73 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

8/13

torek

2/3

sreda

1/5

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

OBVESTILA / Jesenice, 12. december 2017

Obvestila Medobčinskega društva invalidov

OBVESTILA / Jesenice, 12. december 2017

Kako so se na Jesenice včasih priseljevali?

PRIREDITVE / Gorenjska, 12. december 2017

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Naklo, 12. december 2017

Predstavitev waldorfske pedagogike in delavnica polstenja

OBVESTILA / Kranj, 12. december 2017

Občni zbor AMD Kranj

OBVESTILA / Kranjska Gora, 13. december 2017

Delavnice v Liznjekovi domačiji

PRIREDITVE / Šenčur, 14. december 2017

V Gradec

IZLETI / Preddvor, 14. december 2017

V predbožični Gradec

 

 
 

 

 
 
 

Lov za zdravnikom / 08:45, 10. december

Na, draga Suzana, tukaj pa še strokovna, komunistična, kritika Tvojega pisanja ;)
Priporočam, da nasvete ex-predsednika stanovskega združ...

Lov za zdravnikom / 08:30, 10. december

Take težave ima zgolj socialistično/plansko zdravstvo. Večina SLO prebivalstva še kar naseda komunističnemu agitpropu, da edinole državno zd...

Obrana Obranca / 12:31, 6. december

Tale prirejena pesmica mi ne da miru:

Obrana smreka

Ko lani sem tam mimo šel,
na smreki križ je še visel,
po dolini p...

Domobranci, zdravo – Bog daj / 12:35, 5. december

Ob takšnih člankih mi postane slabo, med vojno so bili domobranci največji izdajalci Slovenskega naroda, po vojni so to bili zagrizeni komun...

Puška na fronti, ljubica doma / 18:13, 3. december

Super, čestitke dekleta, da se ne pozabi te nore vojne...

Levica: dvignimo plače / 18:11, 3. december

marker1,

Čisti dobiček 3,2 milijarde evrov!!
Za to niso zaslužni drugi ampak delavci oz. gospodarstvo, torej kaj ni jasno?

Levica: dvignimo plače / 23:47, 1. december

Če hočeš povečati plače, moraš več ustvariti. Ti iz Levice v življenju še niso nič delali. Lahko je deliti denar, ki so ga zaslužili drugi.