Razpravljali, ne pa glasovali

Z obravnavo tako pomembne teme, kot so podjetja, ki predelujejo nevarne odpadke, ne smejo odlašati, so sklenili občinski svetniki v Škofji Loki, vendar pa niso želeli glasovati o sklepih, ki jih je pripravila občinska uprava.

V dneh po seji občinskega sveta je okoljska organizacija Alpe Adria (AA) Green obvestila medije, da je Agencija RS za okolje (ARSO) ustavila postopek za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za podjetje Ekologija, in sicer na zahtevno samega podjetja. Vlogo za pridobitev soglasja za napravo za predelovanje nevarnih odpadkov je podjetje vložilo že poleti 2015, 25. oktobra letos pa je ARSO prejelo umik vloge za izdajo okoljevarstvenega soglasja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Organizacija AA Green je bila stranka v postopku in je nasprotovala pridobitvi soglasja za obratovanje naprave in zbirališča nevarnih odpadkov.

Škofja Loka – Na dnevnem redu oktobrske seje občinskega sveta Škofja Loka je bila tudi točka, ki bi določila parametre, na osnovi katerih lahko obratujejo podjetja, ki predelujejo ali skladiščijo nevarne odpadke. Svetniki so se sicer strinjali, da z obravnavo tako pomembnega vprašanja ne gre več odlašati, a so sklenili, da tokrat o sklepih ne bodo glasovali, o tematiki pa bodo zaradi nujnosti vendarle razpravljali. Predlagana točka je tako ostala na dnevnem redu, glasovanje pa so prestavili na naslednjo sejo občinskega sveta. Del občinske seje, ki je obravnavala nevarne odpadke, je vodil podžupan Tine Radinja.

Na osnovi preteklih sklepov občinskega sveta je občinska uprava izdelala seznam podjetij v občini Škofja Loka, ki bi pri svojem poslovanju lahko imela skladiščene nevarne kemikalije in odpadke. Podjetjem so posredovali vprašalnik in na osnovi informacij, ki so jih prejeli, pripravili način razvrščanja podjetij, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami, v nevarnostne razrede. Analiza in ugotovitve so prikazane v posebnem registru. Pri ocenjevanju sta izstopali dve podjetji, glede vnetljivosti podjetje SVP Avio, ki deluje v prostorih nekdanje Jelovice in se ukvarja s plovili, glede strupenih snovi pa Ekologija v prostorih nekdanje Gorenjske predilnice. Pripravljavka gradiva Alenka Markun je povedala tudi, da v občini podjetje Messer gradi kisikarno, ki bo tudi prvi zavezanec po direktivi Seveso. Ugotavljajo tudi, da zakonodaja v Sloveniji posamezni občini ne daje možnosti velikega vplivanja na to, kakšna podjetja ima na svojem območju, lahko določa le namensko rabo prostora. Usklajenost gradnje objektov z določeno namensko rabo in usklajenost posameznih objektov s požarno in okoljsko zakonodajo pa preverja država preko svojih institucij in občina v te postopke ni vključena oziroma je lahko stranka v postopku le v določenih postopkih izdaje gradbenih in uporabnih dovoljenj. Občinski svet naj bi se seznanil z analizo prejetih informacij o nevarnih snoveh v občini Škofja Loka in odločil, naj Občina Škofja Loka zbira informacije periodično za podjetja, ki imajo glede na izvedeno analizo oceno 3 ali več, in naj redno spremlja stanje nevarnih snovi v občini in register dopolnjuje z novimi podatki. Predlagani sklepi so se zdeli svetnikom preveč benigni, saj že lep čas opozarjajo na okoljsko ogroženost prebivalcev zaradi podjetij, ki se ukvarjajo z nevarnimi snovmi, predvsem podjetja Ekologija, zaradi katerega so sploh načeli to vprašanje. Požar v vrhniškem Kemisu je zaskrbljenost še okrepil, saj so v Škofji Loki podvomili, da je v tem podjetju (in morebiti še v katerem) požarna varnost dobro urejena.

Svetniki so na pripravljavce gradiva naslovili več vprašanj in dvomov, saj jim niso bile docela jasne količine nevarnih odpadkov, o katerih je govorilo poročilo v zvezi z Ekologijo. Izrazili so tudi nezadovoljstvo, ker naj občina ne bi mogla ničesar ukreniti v zvezi z nevarnimi odpadki, razen da obvesti inšpekcije in pristojne državne organe. Poudarili so, da so na te stvari pristojne dolžni vsaj opozoriti, saj je občina odgovorna za varnost svojih občanov. Predlaganih treh sklepov niso sprejeli, pač pa bodo problematiko nadaljevali na prihodnji seji.

Oddajte svoj komentar

Kranj -2°

pretežno jasno
vlažnost: 87 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-4/2

nedelja

-5/2

ponedeljek

-6/3

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 20. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

GLEDALIŠČE / Breznica, 20. januar 2019

Škratovanje

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Žirovnica, 21. januar 2019

Vulkanska pustolovščina Srednje Amerike

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske delavnice

PREDAVANJA / Vodice, 22. januar 2019

Slovenija, čarobna dežela

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. januar 2019

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Britof, Predoslje, 23. januar 2019

Kopalni izlet v Šmarješke Toplice

 

 
 

 

 
 
 

Gora ni nora / 13:09, 20. januar

Sem prehitro napisal.
Lahko bi kakšnega užalil kar pa ni moj namen.
Popravek:
namesto pametne je pravilno drugačne cilje.

Gora ni nora / 12:54, 20. januar

Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel; kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«************Lepo se sliši...

Zaradi požara evakuirali Baragov vrtec / 23:26, 19. januar

In to v Stražišču?kjer sem Jaz gor rastel da negovorim drugih sladkih rečeh ki sem jih prvič v življenju poskusil, sicer že pedeset let živi...

Sedem let za smrt brezdomca / 23:20, 19. januar

Zanima me če bi negdo posilil, prijateljico od Cerarja ? Ali ubil enga politika, a bi bila kazen ista?

Sedem let za smrt brezdomca / 23:18, 19. januar

Sedem let? Mar je v Sloveniji vredno življenje samo sedem let? Bravo mi pa imamo res Zakone! Za ubistvo sedem let, za posilstvo 10 mesecev če Ženska spi in jo negdo posili,Bravo

Umrl v trčenju pred Stenom / 23:13, 19. januar

Ok na sliki sicer ni viden noben predor? Ampak to ni važno, važno je kako je prišlo do nesreče ? Je bil vzrok Alko? Ali nesposobnost voznika...

Podjetje Gorenjski tisk pred likvidacijo / 23:02, 19. januar

Če nebi bil lastnik močvirnik bi se mogoče še dalo kaj rešiti,tako pa piši propalo,ampak obrnite še na M.Šarca,saj ste ga volili vam bo sigurno pomagal? Bo rekel da je kriv Janša.