Razpravljali, ne pa glasovali

Z obravnavo tako pomembne teme, kot so podjetja, ki predelujejo nevarne odpadke, ne smejo odlašati, so sklenili občinski svetniki v Škofji Loki, vendar pa niso želeli glasovati o sklepih, ki jih je pripravila občinska uprava.

V dneh po seji občinskega sveta je okoljska organizacija Alpe Adria (AA) Green obvestila medije, da je Agencija RS za okolje (ARSO) ustavila postopek za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za podjetje Ekologija, in sicer na zahtevno samega podjetja. Vlogo za pridobitev soglasja za napravo za predelovanje nevarnih odpadkov je podjetje vložilo že poleti 2015, 25. oktobra letos pa je ARSO prejelo umik vloge za izdajo okoljevarstvenega soglasja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Organizacija AA Green je bila stranka v postopku in je nasprotovala pridobitvi soglasja za obratovanje naprave in zbirališča nevarnih odpadkov.

Škofja Loka – Na dnevnem redu oktobrske seje občinskega sveta Škofja Loka je bila tudi točka, ki bi določila parametre, na osnovi katerih lahko obratujejo podjetja, ki predelujejo ali skladiščijo nevarne odpadke. Svetniki so se sicer strinjali, da z obravnavo tako pomembnega vprašanja ne gre več odlašati, a so sklenili, da tokrat o sklepih ne bodo glasovali, o tematiki pa bodo zaradi nujnosti vendarle razpravljali. Predlagana točka je tako ostala na dnevnem redu, glasovanje pa so prestavili na naslednjo sejo občinskega sveta. Del občinske seje, ki je obravnavala nevarne odpadke, je vodil podžupan Tine Radinja.

Na osnovi preteklih sklepov občinskega sveta je občinska uprava izdelala seznam podjetij v občini Škofja Loka, ki bi pri svojem poslovanju lahko imela skladiščene nevarne kemikalije in odpadke. Podjetjem so posredovali vprašalnik in na osnovi informacij, ki so jih prejeli, pripravili način razvrščanja podjetij, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami, v nevarnostne razrede. Analiza in ugotovitve so prikazane v posebnem registru. Pri ocenjevanju sta izstopali dve podjetji, glede vnetljivosti podjetje SVP Avio, ki deluje v prostorih nekdanje Jelovice in se ukvarja s plovili, glede strupenih snovi pa Ekologija v prostorih nekdanje Gorenjske predilnice. Pripravljavka gradiva Alenka Markun je povedala tudi, da v občini podjetje Messer gradi kisikarno, ki bo tudi prvi zavezanec po direktivi Seveso. Ugotavljajo tudi, da zakonodaja v Sloveniji posamezni občini ne daje možnosti velikega vplivanja na to, kakšna podjetja ima na svojem območju, lahko določa le namensko rabo prostora. Usklajenost gradnje objektov z določeno namensko rabo in usklajenost posameznih objektov s požarno in okoljsko zakonodajo pa preverja država preko svojih institucij in občina v te postopke ni vključena oziroma je lahko stranka v postopku le v določenih postopkih izdaje gradbenih in uporabnih dovoljenj. Občinski svet naj bi se seznanil z analizo prejetih informacij o nevarnih snoveh v občini Škofja Loka in odločil, naj Občina Škofja Loka zbira informacije periodično za podjetja, ki imajo glede na izvedeno analizo oceno 3 ali več, in naj redno spremlja stanje nevarnih snovi v občini in register dopolnjuje z novimi podatki. Predlagani sklepi so se zdeli svetnikom preveč benigni, saj že lep čas opozarjajo na okoljsko ogroženost prebivalcev zaradi podjetij, ki se ukvarjajo z nevarnimi snovmi, predvsem podjetja Ekologija, zaradi katerega so sploh načeli to vprašanje. Požar v vrhniškem Kemisu je zaskrbljenost še okrepil, saj so v Škofji Loki podvomili, da je v tem podjetju (in morebiti še v katerem) požarna varnost dobro urejena.

Svetniki so na pripravljavce gradiva naslovili več vprašanj in dvomov, saj jim niso bile docela jasne količine nevarnih odpadkov, o katerih je govorilo poročilo v zvezi z Ekologijo. Izrazili so tudi nezadovoljstvo, ker naj občina ne bi mogla ničesar ukreniti v zvezi z nevarnimi odpadki, razen da obvesti inšpekcije in pristojne državne organe. Poudarili so, da so na te stvari pristojne dolžni vsaj opozoriti, saj je občina odgovorna za varnost svojih občanov. Predlaganih treh sklepov niso sprejeli, pač pa bodo problematiko nadaljevali na prihodnji seji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 16°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

15/26

sreda

12/28

četrtek

13/30

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

PRIREDITVE / Kamna Gorica, 15. avgust 2018

Prepevanje Marijinih pesmi

PRIREDITVE / Srednja vas v Bohinju, 16. avgust 2018

Glasbeno poletje v Bohinju

IZLETI / Kranj, 16. avgust 2018

Na Tosc

PRIREDITVE / Kranj, 16. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

RAZSTAVE / Radovljica, 16. avgust 2018

Človek, kruh, civilizacija, praznina

PRIREDITVE / Kranj, 17. avgust 2018

Medgeneracijske prireditve

OBVESTILA / Preddvor, 17. avgust 2018

Krvodajalska akcija z izletom

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 17. avgust 2018

Razstava Nike Jezovišek

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.