Razpravljali, ne pa glasovali

Z obravnavo tako pomembne teme, kot so podjetja, ki predelujejo nevarne odpadke, ne smejo odlašati, so sklenili občinski svetniki v Škofji Loki, vendar pa niso želeli glasovati o sklepih, ki jih je pripravila občinska uprava.

V dneh po seji občinskega sveta je okoljska organizacija Alpe Adria (AA) Green obvestila medije, da je Agencija RS za okolje (ARSO) ustavila postopek za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za podjetje Ekologija, in sicer na zahtevno samega podjetja. Vlogo za pridobitev soglasja za napravo za predelovanje nevarnih odpadkov je podjetje vložilo že poleti 2015, 25. oktobra letos pa je ARSO prejelo umik vloge za izdajo okoljevarstvenega soglasja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Organizacija AA Green je bila stranka v postopku in je nasprotovala pridobitvi soglasja za obratovanje naprave in zbirališča nevarnih odpadkov.

Škofja Loka – Na dnevnem redu oktobrske seje občinskega sveta Škofja Loka je bila tudi točka, ki bi določila parametre, na osnovi katerih lahko obratujejo podjetja, ki predelujejo ali skladiščijo nevarne odpadke. Svetniki so se sicer strinjali, da z obravnavo tako pomembnega vprašanja ne gre več odlašati, a so sklenili, da tokrat o sklepih ne bodo glasovali, o tematiki pa bodo zaradi nujnosti vendarle razpravljali. Predlagana točka je tako ostala na dnevnem redu, glasovanje pa so prestavili na naslednjo sejo občinskega sveta. Del občinske seje, ki je obravnavala nevarne odpadke, je vodil podžupan Tine Radinja.

Na osnovi preteklih sklepov občinskega sveta je občinska uprava izdelala seznam podjetij v občini Škofja Loka, ki bi pri svojem poslovanju lahko imela skladiščene nevarne kemikalije in odpadke. Podjetjem so posredovali vprašalnik in na osnovi informacij, ki so jih prejeli, pripravili način razvrščanja podjetij, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami, v nevarnostne razrede. Analiza in ugotovitve so prikazane v posebnem registru. Pri ocenjevanju sta izstopali dve podjetji, glede vnetljivosti podjetje SVP Avio, ki deluje v prostorih nekdanje Jelovice in se ukvarja s plovili, glede strupenih snovi pa Ekologija v prostorih nekdanje Gorenjske predilnice. Pripravljavka gradiva Alenka Markun je povedala tudi, da v občini podjetje Messer gradi kisikarno, ki bo tudi prvi zavezanec po direktivi Seveso. Ugotavljajo tudi, da zakonodaja v Sloveniji posamezni občini ne daje možnosti velikega vplivanja na to, kakšna podjetja ima na svojem območju, lahko določa le namensko rabo prostora. Usklajenost gradnje objektov z določeno namensko rabo in usklajenost posameznih objektov s požarno in okoljsko zakonodajo pa preverja država preko svojih institucij in občina v te postopke ni vključena oziroma je lahko stranka v postopku le v določenih postopkih izdaje gradbenih in uporabnih dovoljenj. Občinski svet naj bi se seznanil z analizo prejetih informacij o nevarnih snoveh v občini Škofja Loka in odločil, naj Občina Škofja Loka zbira informacije periodično za podjetja, ki imajo glede na izvedeno analizo oceno 3 ali več, in naj redno spremlja stanje nevarnih snovi v občini in register dopolnjuje z novimi podatki. Predlagani sklepi so se zdeli svetnikom preveč benigni, saj že lep čas opozarjajo na okoljsko ogroženost prebivalcev zaradi podjetij, ki se ukvarjajo z nevarnimi snovmi, predvsem podjetja Ekologija, zaradi katerega so sploh načeli to vprašanje. Požar v vrhniškem Kemisu je zaskrbljenost še okrepil, saj so v Škofji Loki podvomili, da je v tem podjetju (in morebiti še v katerem) požarna varnost dobro urejena.

Svetniki so na pripravljavce gradiva naslovili več vprašanj in dvomov, saj jim niso bile docela jasne količine nevarnih odpadkov, o katerih je govorilo poročilo v zvezi z Ekologijo. Izrazili so tudi nezadovoljstvo, ker naj občina ne bi mogla ničesar ukreniti v zvezi z nevarnimi odpadki, razen da obvesti inšpekcije in pristojne državne organe. Poudarili so, da so na te stvari pristojne dolžni vsaj opozoriti, saj je občina odgovorna za varnost svojih občanov. Predlaganih treh sklepov niso sprejeli, pač pa bodo problematiko nadaljevali na prihodnji seji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

oblačno
vlažnost: 67 %
veter: JV, hitrost: 29 km/h

0/2

četrtek

-2/2

petek

0/3

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 21. februar 2018

Počitniške aktivnosti

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 21. februar 2018

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Škofja Loka, 21. februar 2018

Pogovorni večer s Stanetom Krajncem

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 21. februar 2018

Medgeneracijske dejavnosti

PREDAVANJA / Tržič, 21. februar 2018

Od Lizbone do Santiaga

RAZSTAVE / Kranj, 21. februar 2018

Razstava Miha Perčiča na Pungertu

PRIREDITVE / Mojstrana, 22. februar 2018

Počitniške aktivnosti

 

 
 

 

 
 
 

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...

Glasove jemlje levim in desnim / 12:17, 27. januar

A to bo gospod Marijan Šarec kandidiral v vseh 88 volilnih enotah? So že spremenili zakonodajo ali vas to še čaka?
Ah, to naivno ljudstv...