Razpravljali, ne pa glasovali

Z obravnavo tako pomembne teme, kot so podjetja, ki predelujejo nevarne odpadke, ne smejo odlašati, so sklenili občinski svetniki v Škofji Loki, vendar pa niso želeli glasovati o sklepih, ki jih je pripravila občinska uprava.

V dneh po seji občinskega sveta je okoljska organizacija Alpe Adria (AA) Green obvestila medije, da je Agencija RS za okolje (ARSO) ustavila postopek za pridobitev okoljevarstvenega soglasja za podjetje Ekologija, in sicer na zahtevno samega podjetja. Vlogo za pridobitev soglasja za napravo za predelovanje nevarnih odpadkov je podjetje vložilo že poleti 2015, 25. oktobra letos pa je ARSO prejelo umik vloge za izdajo okoljevarstvenega soglasja za obratovanje naprave, ki lahko povzroča onesnaževanje okolja večjega obsega. Organizacija AA Green je bila stranka v postopku in je nasprotovala pridobitvi soglasja za obratovanje naprave in zbirališča nevarnih odpadkov.

Škofja Loka – Na dnevnem redu oktobrske seje občinskega sveta Škofja Loka je bila tudi točka, ki bi določila parametre, na osnovi katerih lahko obratujejo podjetja, ki predelujejo ali skladiščijo nevarne odpadke. Svetniki so se sicer strinjali, da z obravnavo tako pomembnega vprašanja ne gre več odlašati, a so sklenili, da tokrat o sklepih ne bodo glasovali, o tematiki pa bodo zaradi nujnosti vendarle razpravljali. Predlagana točka je tako ostala na dnevnem redu, glasovanje pa so prestavili na naslednjo sejo občinskega sveta. Del občinske seje, ki je obravnavala nevarne odpadke, je vodil podžupan Tine Radinja.

Na osnovi preteklih sklepov občinskega sveta je občinska uprava izdelala seznam podjetij v občini Škofja Loka, ki bi pri svojem poslovanju lahko imela skladiščene nevarne kemikalije in odpadke. Podjetjem so posredovali vprašalnik in na osnovi informacij, ki so jih prejeli, pripravili način razvrščanja podjetij, ki ravnajo z nevarnimi kemikalijami, v nevarnostne razrede. Analiza in ugotovitve so prikazane v posebnem registru. Pri ocenjevanju sta izstopali dve podjetji, glede vnetljivosti podjetje SVP Avio, ki deluje v prostorih nekdanje Jelovice in se ukvarja s plovili, glede strupenih snovi pa Ekologija v prostorih nekdanje Gorenjske predilnice. Pripravljavka gradiva Alenka Markun je povedala tudi, da v občini podjetje Messer gradi kisikarno, ki bo tudi prvi zavezanec po direktivi Seveso. Ugotavljajo tudi, da zakonodaja v Sloveniji posamezni občini ne daje možnosti velikega vplivanja na to, kakšna podjetja ima na svojem območju, lahko določa le namensko rabo prostora. Usklajenost gradnje objektov z določeno namensko rabo in usklajenost posameznih objektov s požarno in okoljsko zakonodajo pa preverja država preko svojih institucij in občina v te postopke ni vključena oziroma je lahko stranka v postopku le v določenih postopkih izdaje gradbenih in uporabnih dovoljenj. Občinski svet naj bi se seznanil z analizo prejetih informacij o nevarnih snoveh v občini Škofja Loka in odločil, naj Občina Škofja Loka zbira informacije periodično za podjetja, ki imajo glede na izvedeno analizo oceno 3 ali več, in naj redno spremlja stanje nevarnih snovi v občini in register dopolnjuje z novimi podatki. Predlagani sklepi so se zdeli svetnikom preveč benigni, saj že lep čas opozarjajo na okoljsko ogroženost prebivalcev zaradi podjetij, ki se ukvarjajo z nevarnimi snovmi, predvsem podjetja Ekologija, zaradi katerega so sploh načeli to vprašanje. Požar v vrhniškem Kemisu je zaskrbljenost še okrepil, saj so v Škofji Loki podvomili, da je v tem podjetju (in morebiti še v katerem) požarna varnost dobro urejena.

Svetniki so na pripravljavce gradiva naslovili več vprašanj in dvomov, saj jim niso bile docela jasne količine nevarnih odpadkov, o katerih je govorilo poročilo v zvezi z Ekologijo. Izrazili so tudi nezadovoljstvo, ker naj občina ne bi mogla ničesar ukreniti v zvezi z nevarnimi odpadki, razen da obvesti inšpekcije in pristojne državne organe. Poudarili so, da so na te stvari pristojne dolžni vsaj opozoriti, saj je občina odgovorna za varnost svojih občanov. Predlaganih treh sklepov niso sprejeli, pač pa bodo problematiko nadaljevali na prihodnji seji.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/17

torek

11/17

sreda

11/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 16. oktober 2018

Z Vršiča na Sleme

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Prehranska vrednost pridelkov

PRIREDITVE / Kranj, 16. oktober 2018

Narava gorskega sveta

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Aktivnosti medgeneracijskega centra

OBVESTILA / Preddvor, 16. oktober 2018

Srečanja sekcije za ročna dela

PRIREDITVE / Gorenjska, 16. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Leše, 16. oktober 2018

Odprtje otroškega igrišča

PRIREDITVE / Jesenice, 16. oktober 2018

Za otroke

 

 
 

 

 
 
 

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...

Kje je zaklad? / 21:17, 7. oktober

Ja kaj se sekiraš važno je da ti obvladaš Gorenščino,meni ni potrebna ne ena in ne druga za tistih par dni ki jih jaz preživim v sloveniji,z...

Zasmodila se je hrana na štedilniku / 21:06, 7. oktober

A je że smrdela?

Policisti od včeraj znova stavkajo / 21:02, 7. oktober

Kot prvo bi morali začeti stavko tisti ki so zadolženi za varstvo politikov,potem pa še drugi in to več kot do sedaj.

Aljažev stolp je spet doma / 15:00, 5. oktober

Triglavski župnik? :)