Soseska oskrbovalnih stanovanj Pod skalco v Kamniku ni zaživela tako, kot so si investitorji in kupci zamislili.

Soseska ostaja na pol prazna

Tudi druga dražba 84 stanovanj v soseski oskrbovanih stanovanj Pod skalco v Kamniku, katere izklicna cena je bila 5,5 milijona evrov, je bila neuspešna. Kako naprej, še ni znano, so pa zato glasni nekateri stanovalci, ki že več let opozarjajo, da so bili ob nakupu zavedeni in da stanovanja spremlja kup nepravilnosti.

Kamnik – Soseska oskrbovanih stanovanj Pod skalco, kjer je 147 stanovanj, tudi štiri leta po dokončanju grad­nje ostaja na pol prazna.

Sosesko je leta 2010 začelo graditi podjetje Dolenj­grad. Trije objekti so uporabno dovoljenje dobili maja 2011, trije pa konec aprila 2013, a ker prodaja stanovanj ni stekla, je šla družba v stečaj, vsa še neprodana stanovanja pa so bila prenesena na družbo Stan-pro plus, ki pa je šla februarja lani prav tako v stečaj.

Stečajna upraviteljica podjetja Stan-pro plus Monika Rozman je doslej objavila dve dražbi, prvo 7. aprila po izklicni ceni 6,5 milijona evrov, drugo pa 25. septembra po izklicni ceni 5,5 milijona evrov. Obe dražbi, na katerih so v paketu prodajali 84 stanovanj, tri poslovne prostore, poleg tega pa še shrambe in parkirna mesta, sta bili neuspešni. Ali se bodo zdaj odločili za prodajo posameznih enot ali bodo še vedno iskali kupca za celoten kompleks? »V dogovoru z ločitvenim upnikom (glavni upnik v stečaju je Abanka, op. p.) bo predlagana nova prodaja. Ko bo način prodaje usklajen, bo predlagana izdaja sklepa o prodaji,« nam je povedala Monika Rozman in dodala, da deset stanovanj iz prodajnega paketa oddajajo, od tega so šest najemnih pogodb sklenili v stečaju, a največ za eno leto z možnostjo predčasne odpovedi, če bi se stanovanje prodalo prej. Je pa po stečaju najemnikom precej znižala najemnine.

Več kot polovica stanovanj tako še vedno ostaja praznih.

Kupili smo mačka v žaklju!

Da kupca za celoten paket nepremičnin v tej soseski ni, verjetno vpliva tudi dejstvo, da stanovanja in druge prostore spremlja kup nepravilnosti. Tako je vsaj prepričan eden od stanovalcev Marjan Strehar, ki že štiri leta opozarja pristojne institucije na napake. »Prodaja je potekala z zavajanjem in goljufijo, saj je prodajalec prodajal mačka v žaklju. Stanje že od vsega začetka ni takšno, kot bi moralo biti, z leti pa se še poslabšuje. Gradnja v kletni etaži ni dokončana, v kleteh zastaja voda, javna razsvetljava je nevarna, veliko vgrajenih materialov ni kakovostnih, nekatera gradbena dela so izvedena površno … Ne gre pa le za primer slabe gradnje, temveč tudi za prevaro, saj ta stanovanja sploh ne bi smela imeti statusa oskrbovanih stanovanj, čeprav so že pridobila uporabno dovoljenje,« našteva Strehar, ki je v zadnjih letih dopise naslovil na občino, policijo, na ministrstva in druge institucije, pred dnevi pa tudi vsem poslancem državnega zbora. Opozarja, da pristojni ne opravljajo svojega dela in jim ni mar za starejše, ki jim je ta soseska namenjena. Vsi poslovni prostori, namenjeni dejavnostim, potrebnim ostarelim nad 65 let, kot so frizer, trgovina, lekarna, pediker in podobno, so namreč prazni.

Na delu tudi inšpekcije

Stanovalce moti tudi bližnja deponija Komunalnega podjetja Kamnik, na kateri skladiščijo in pretovarjajo pesek in naj bi bila zelo hrupna in prašna. A kljub številnim prijavam inšpektorji (gradbena inšpekcija nadzora še ni zaključila) do sedaj – tako glede same gradnje stanovanj kot omenjene deponije – niso ugotovili nobenih kršitev. Stanovanjska inšpekcija podlage za ukrepanje ni našla, inšpekcija za okolje in naravo pa je pri gospodarski družbi Komunalno podjetje Kamnik v zadnjih treh letih opravila sedem nadzorov in nepravilnosti v zvezi s hrupom in prašenjem ni ugotovila.

Nekateri so zelo zadovoljni

A vsi stanovalci niso tako nezadovoljni. Ob našem obisku smo se pogovarjali z več stanovalci, večina želi ostati anonimna, a zakonca Filip in Olga Kern, ki sta se v sosesko – v najemniško stanovanje – pred nekaj leti preselila iz Markovega v Tuhinjski dolini, sta nam zaupala svoj pogled. »Zelo sva zadovoljna. Soseska se nama zdi mirna in urejena in razumljivo je, da trgovine in drugih lokalov za tako malo stanovalcev tu ne more biti. Ni pa nikjer za vse in povsod se najdejo ljudje, ki so nezadovoljni. Leta naredijo svoje. Midva se imava tu zelo lepo.«

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

jasno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...