Ko previdnost ni odveč

Demografske spremembe narekujejo tudi smernice lokalne politike. Občina Komenda se uvršča v sam slovenski vrh po skupnem prirastu prebivalstva. Razlog tiči v priseljevanju predvsem mladih družin v občino in za slovenske razmere precej visoki rodnosti. Število občanov z manj kot 15 leti starosti precej presega tiste, ki jih štejejo več kot 65, s čimer se lahko pohvali le peščica občin v državi, Komenda pa se po tem kazalniku uvršča v sam slovenski vrh. Ti podatki marsikoga razveseljujejo in si jih v mnogih, tudi gorenjskih občinah, kjer se lokalno prebivalstvo odseljuje, delež mladih pa zmanjšuje, lahko le želijo. A hkrati občino postavljajo tudi pred nove izzive. Povečevanje števila otrok v občini se odraža v prostorskih stiskah šole in vrtca. A s temi težavami se za zdaj v Komendi uspešno spoprijemajo. Nedavno odprti novi prostori osnovne šole v Komendi bodo rešili prostorsko stisko šole in deloma tudi Vrtca Mehurčki.

Izzivi pa ostajajo na drugem koncu starostne sestave občanov. Od leta 2008 do danes se je po podatkih statističnega urada število starejših od 65 povečalo za 29 odstotkov, še nekoliko hitreje narašča število tistih, ki jih štejejo osemdeset in več. Večletna želja, da tudi v Komendi zgradijo dom za starejše občane, za kar si prizadevata Zavod Medgeneracijsko središče Komenda in občinska uprava, je torej na mestu in je ponovno zaživela pred meseci, ko so v Komendi skupaj s še nekaterimi drugimi slovenskimi občinami, med katerimi sta tudi Gorenjski Žiri in Žirovnica, pristopili k uresničevanju Sistema grozd, vzpostavitve več manjših domov za starejše v lokalnem okolju.

Ob tem pa so se v precepu znašli občinski svetniki, ki so previdni tudi ob lepi priložnosti, ki se ponuja. V preteklosti je bilo namreč storjenih več napak, katerih ceno Komendčani plačujejo še danes – in tega se sedanja občinska uprava in občinski svet še kako zavedata.

Zaradi nezakonitega najema posojila v projektu izgradnje poslovne cone so Komendčani še danes med najbolj zadolženimi občani v državi. V središču Komende že več let neslavno propada nedokončan objekt in tudi sedanjo občinsko upravo in občinski svet opozarja na nevarnosti nasedlih projektov.

Tudi zaradi takšnih slabih izkušenj je razumljivo, da so svetniki previdni, ko odločajo o podelitvi stavbne pravice, ko ne vedo, kdo in ali sploh bo na zemljišču, ki ga občina namenja za dom, gradil. Spodrsljaja si pač ne morejo več privoščiti.

Oddaj svoj komentar

Kranj -3°

oblačno
vlažnost: 92 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-2/3

sobota

-6/1

nedelja

-4/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Vinharje, 15. december 2018

Ob 77. obletnici poljanske vstaje

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2018

Božič v srcu Karavank

IZLETI / Kokrica, 15. december 2018

Pohod na Pangršico

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Olševek, 15. december 2018

Postavitev božične smreke

PREDAVANJA / Kranj, 15. december 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Kamna Gorica, 15. december 2018

Ustvarjalna delavnica

GLEDALIŠČE / Šenčur, 15. december 2018

Dobri, zlobni volk

 

 
 

 

 
 
 

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.