Ko previdnost ni odveč

Demografske spremembe narekujejo tudi smernice lokalne politike. Občina Komenda se uvršča v sam slovenski vrh po skupnem prirastu prebivalstva. Razlog tiči v priseljevanju predvsem mladih družin v občino in za slovenske razmere precej visoki rodnosti. Število občanov z manj kot 15 leti starosti precej presega tiste, ki jih štejejo več kot 65, s čimer se lahko pohvali le peščica občin v državi, Komenda pa se po tem kazalniku uvršča v sam slovenski vrh. Ti podatki marsikoga razveseljujejo in si jih v mnogih, tudi gorenjskih občinah, kjer se lokalno prebivalstvo odseljuje, delež mladih pa zmanjšuje, lahko le želijo. A hkrati občino postavljajo tudi pred nove izzive. Povečevanje števila otrok v občini se odraža v prostorskih stiskah šole in vrtca. A s temi težavami se za zdaj v Komendi uspešno spoprijemajo. Nedavno odprti novi prostori osnovne šole v Komendi bodo rešili prostorsko stisko šole in deloma tudi Vrtca Mehurčki.

Izzivi pa ostajajo na drugem koncu starostne sestave občanov. Od leta 2008 do danes se je po podatkih statističnega urada število starejših od 65 povečalo za 29 odstotkov, še nekoliko hitreje narašča število tistih, ki jih štejejo osemdeset in več. Večletna želja, da tudi v Komendi zgradijo dom za starejše občane, za kar si prizadevata Zavod Medgeneracijsko središče Komenda in občinska uprava, je torej na mestu in je ponovno zaživela pred meseci, ko so v Komendi skupaj s še nekaterimi drugimi slovenskimi občinami, med katerimi sta tudi Gorenjski Žiri in Žirovnica, pristopili k uresničevanju Sistema grozd, vzpostavitve več manjših domov za starejše v lokalnem okolju.

Ob tem pa so se v precepu znašli občinski svetniki, ki so previdni tudi ob lepi priložnosti, ki se ponuja. V preteklosti je bilo namreč storjenih več napak, katerih ceno Komendčani plačujejo še danes – in tega se sedanja občinska uprava in občinski svet še kako zavedata.

Zaradi nezakonitega najema posojila v projektu izgradnje poslovne cone so Komendčani še danes med najbolj zadolženimi občani v državi. V središču Komende že več let neslavno propada nedokončan objekt in tudi sedanjo občinsko upravo in občinski svet opozarja na nevarnosti nasedlih projektov.

Tudi zaradi takšnih slabih izkušenj je razumljivo, da so svetniki previdni, ko odločajo o podelitvi stavbne pravice, ko ne vedo, kdo in ali sploh bo na zemljišču, ki ga občina namenja za dom, gradil. Spodrsljaja si pač ne morejo več privoščiti.

Oddaj svoj komentar

Kranj 21°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/20

četrtek

9/20

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.