Dolina sladoledarjev

Poletna pot z vzhodnotirolskega Stallersattla na italijansko stran nama je znana že dosti let. Malo pod Cortino d' Ampezzo se začne dolina Cadore v provinci Belluno, in čeprav vedno praviva, da bova raziskala vse kraje na približno petdesetih kilometrih, ki imajo v svojem imenu di Cadore – in teh je ob poti ali pa lučaj stran od nje gotovo deset – se to v petdesetih letih še ni zgodilo. Zagotovo pa je vsakokrat sladoledni postanek v mestu Pieve di Cadore na višini 868 metrov. V dolini Cadore so doma najboljši sladoledarji, ki so si nekdaj služili kruh v Nemčiji in Avstriji. Tradiciji se niso izneverili … Pokušnja je vsakič prima. Ko poliževa sladoled, se odpraviva k domnevni rojstni hiši velikega Tiziana, najboljšega beneškega slikarja 16. stoletja. Tu se vedno znova izkaže, kako spreten zna biti »tizianski turizem«, čeprav imajo v cerkvi na glavnem trgu, kjer stoji mogočen Tizianov spomenik, samo eno mojstrovo sliko, nekaj pa jih je podpisal tudi Cesare Vecellio, ki je bil Tizianov bratranec. Hiša, v kateri naj bi se »sonce med zvezdami« rodilo, tako so namreč pravili Tizianu, je oblegana. Stara kamnita hiša iz 15. stoletja, katere videz so hudo pokvarili leta 1900, ko so ji dodali zunanje stopnišče in balkon. V muzejčku je na ogled nekaj rokopisov, nekaj tiskov in na prodaj so dobre reprodukcije. Tiziano Vecellio, sijajen kolorist, slikar mitoloških in sakralnih motivov, pokrajin in portretov, naj bi ustvaril 646 del. Eno med najbolj izbranimi in po velikosti največje, je oltarna podoba Assunta/Marijino vnebovzetje, visoka 6,9 in široka 3,6 metra, v mogočni gotski baziliki Santa Maria Gloriosa dei Frari v Benetkah. Če se peljemo po Canalu Grande do trga sv. Marka ali obratno, je treba izstopiti na postaji San Toma.

Mineštra s piro in pršutom

Za 6 oseb potrebujemo: 1,5 l vode, 250 g pršuta v kosu, 200 g pire, 200 g narezanega paradižnika, 90 g pekorina, 1 rdeče korenje, 1 steblo zelene z zelenjem, 2 šalotki ali rdečo čebulo, sol, poper, šopek dišavnic po okusu: rožmarin, timijan, žajbelj, peteršilj, meta …

Očiščeno zelenjavo zrežemo na manjše koščke. Sesekljamo zelenin list in naribamo pekorino. V poldrugi liter vode damo pršut in zavremo, dodamo zelenjavo in počasi stresemo v krop še piro. Naj vre dobre pol ure. Nato iz vrele juhe vzamemo pršut in stresemo vanjo še koščke olupljenega paradižnika in dodamo zeliščni šopek. Vre naj še dobrih pet minut. Pršut narežemo na drobne koščke, ki jih vložimo nazaj v mineštro. Ko je pira kuhana, vzamemo iz mineštre dišavni šopek, jo posujemo z nasekljanim listom zelene in sirom. Ponudimo z dobrim kruhom.

Kavna zmrzlina z jogurtom

Za 6 oseb potrebujemo: 300 g močne kave, 200 g grškega jogurta z 10 odstotki maščobe, 150 g akacijevega medu, 150 g sladke smetane, čokoladna kavna zrnca, 1 žlico kave v prahu.

Vse sestavine zmeljemo v mešalniku in vlijemo zmes v nizko porcelanasto skledo. V nekaj urah bo zmrzlina pripravljena. Če jo razdelimo na porcije v primernih kozarcih ali skledicah, jih po vrhu posujemo s čokoladnimi kavnimi zrni.

Pa dober tek!

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 87 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

4/22

četrtek

6/23

petek

6/25

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

PREDAVANJA / Češnjica, 11. april 2024

Predavanje o boreliozi

IZLETI / Naklo, 11. april 2024

S kolesom v Voglje

GLASBA / Šenčur, 12. april 2024

Šenčurska glasbena srečanja

RAZSTAVE / Koroška Bela, 12. april 2024

Likovna dela sekcije Kreativnost

RAZSTAVE / Slovenski Javornik, 12. april 2024

Vzorčni valjček

PREDAVANJA / Žiri, 12. april 2024

O potovanju po Afriki

IZLETI / Kokrica, 12. april 2024

Pohod na Križno goro

GLASBA / Kranj, 13. april 2024

Večerna pesem

 

 
 

 

 
 
 

Je bil gradbeni poseg na Veliki planini nezakonit / 09:01, 9. april

Skrajni čas je bil, da se je elektrificiralo tudi pastirsko naselje "Veliki stan", saj so inšpektorji neprestano kaznovali in grozili kmetom...

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 18:45, 7. april

Orehek je od Kranja oddaljen cca 2km. Kako bo vlak ustavil v Kranju, če bo na Orehku njegova hitrost 160km/h?
Zakaj ni v planu izgradnja ŽP na Orehku vsaj za lokalne vlake?

Gradivo za drugi tir do Kranja pripravljeno / 01:54, 7. april

Vrhunska pravljica.

Vsakega petega kršitelja so opozorili / 10:51, 4. april

Če nisi pripet, ti teži alarm v avtu. To je varnostno namenoma moteče, tako da se moraš pripeti.

Dela na Betinu predčasno končana / 06:58, 26. marec

Ko Noe dela barko. Gradbinci res nismo.

Gorenjska bolnišnica / 11:19, 25. marec

Bravo Dr. Aleksander Stepanović! Vsa čast za napisano! Edina logična lokacija je Kranj po vseh merilih.

Kranj diha z vojašnico / 08:48, 25. marec

Migranti s svojo rodnostjo ne bodo popravili rodnosti Slovenije, ampak naredili Slovenijo neslovensko in uničili naš narod in našo kulturo.K...