Luka Kolbl / Foto: Urša Peternel

Škatlica je eksplodirala ...

Luki Kolblu z Blejske Dobrave je pred leti v roki eksplodirala bomba iz prve svetovne vojne, ki so jo našli v Blejskem jezeru. Ostal je brez očesa in treh prstov na roki. A danes osemindvajsetletni fant je usodi pogumno pogledal v oči in se začel strastno ukvarjati z zgodovino prve svetovne vojne. Danes je navdušeni zbiratelj predmetov iz tistega obdobja, od sabelj, bajonetov, čelad do osebnih predmetov vojakov.

Luka je član Zveze društev civilnih invalidov vojn Slovenije. Dolgo je bil najmlajši član z Gorenjskega, zdaj je v društvu že pet mlajših članov. Gre za fante, stare od dvanajst do petnajst let, ki jim je v rokah eksplodirala bomba (zvečine iz druge svetovne vojne). »Ko si mulc in najdeš lepo aluminijasto škatlico, jo greš seveda odpirat ... Tudi jaz nisem imel pojma, kaj je to ... Mislim, da je takšne nesreče težko preprečiti,« meni Luka.

»Če me je nečesa strah, se prav tega lotim, da ta strah premagam, prebolim,« pravi danes 28-letni Luka Kolbl z Blejske Dobrave, fant, ki ga je pred leti usodno zaznamovala nesreča z bombo iz prve svetovne vojne. Z Bleda je namreč domov prinesel svetlečo škatlico, ki so jo iz jezera potegnili potapljači, in jo v svoji sobi nič hudega sluteč odprl ... Bila je bomba iz prve svetovne vojne, ki je eksplodirala in Luka je ostal brez enega očesa, treh prstov na roki in s številnimi brazgotinami po telesu. Okrevanje je bilo dolgotrajno, v bolnišnici je takrat 15-letni Luka preživel več mesecev. Kot pravi, so se zaradi nesreče spremenili vsi člani petčlanske družine, težko je bilo zlasti staršem. Njega pa, kot pravi, nesreča kljub vsemu ni močno spremenila. »V bistvu ni tako zelo vplivala name. Nisem se hotel spremeniti, hotel sem ostati enak kot pred nesrečo. Malce sem se umiril, to pa je tudi vse ...«

Postal je strasten zbiratelj

Ker je že od mladih nog zelo rad zbiral najrazličnejše stare predmete, je, ko je okreval, s tem hobijem nadaljeval. Morda se je prav zaradi nesreče začel strastno ukvarjati z zgodovino prve svetovne vojne, prav tiste, ki ga je tako usodno zaznamovala. Začel je zbirati predmete iz tistega obdobja, zlasti osebne predmete vojakov, sablje, bajonete, meče, čelade, lopate ... V zbirki ima več kot petdeset kosov različnega osebnega orožja vojakov, na desetine kosov osebne opreme ... Predmete običajno najde na podstrešjih starih hiš, pri znancih, sorodnikih, zbiratelji imajo tudi svoj forum, kjer izmenjujejo, kupujejo in prodajajo predmete. »Največ predmetov dobim, ko ljudje podirajo hiše in mi dovolijo, da prebrskam podstrešje. Skušam kaj rešiti, preden se uniči,« pravi Luka, ki ima najlepše kose razstavljene na steni v kleti, polne starin pa so tudi skrinje. Z nekaj kosi pa prav v teh dneh sodeluje na razstavi Gornjesavskega muzeja Jesenice z naslovom Iz zasebnih zbirk, ki je bila že na ogled v Kosovi graščini na Jesenicah, do 17. septembra pa je odprta v Liznjekovi domačiji v Kranjski Gori. V Lukovi zbirki so tudi nacistični propagandni letaki za Gorenjsko iz obdobja druge svetovne vojne pa stekleničke iz Blejskega jezera, stare od osemdeset do dvesto let, deli amfor iz morja ... Poleg tega pa je ta inženir lesarstva, ki študira še za računalniškega programerja, po duši pa je metalec, tudi ljubitelj starodobnih motorjev, ki jih z veliko ljubezni obnavlja.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-4/11

sreda

-3/9

četrtek

5/9

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Škofja Loka, 23. januar 2018

Kar tresla se je od lepote

PRIREDITVE / Jesenice, Hrušica, 23. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2018

Od sicilijanskih mafijcev do nordijskih Vikingov

OBVESTILA / Žiri, 23. januar 2018

Krvodajalska akcija

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...