Predsednica uprave Domel Holdinga Jožica Rejec predaja ključe novega vozila predsedniku PGD Davča Zmagu Peternelju. / Foto: Ana Šubic

Novo vozilo za davške gasilce

V Prostovoljnem gasilskem društvu Davča so ob tridesetletnici delovanja, ki so jo praznovali v sklopu Dneva teric, prevzeli gasilsko vozilo s cisterno.

Davča – V Davči je minuli konec tedna potekal tradicionalni, že 33. Dan teric. Začel se je v soboto s praznovanjem 30-letnice PGD Davča in prevzemom novega gasilskega vozila s cisterno, s čimer se je gasilcem uresničila dolgoletna želja po zamenjavi 37 let starega vozila. To je lahko prevažalo le dobrih 1.700 litrov vode, kar je bilo premalo. PGD Davča namreč pokriva petino površine Občine Železniki, na nekaterih mestih je teren težko dostopen in v večini pokriti z gozdom, vas pa nima hidrantnega sistema, zato je ključno, da na intervencijo pripeljejo čim več vode in da bo zadoščala do prihoda drugih gasilskih društev.

V novo vozilo AC-24/50 s kapaciteto 5.200 litrov vode so vložili dobrih 180 tisoč evrov, bo pa končna številka po besedah predsednika PGD Davča Zmaga Peternelja še nekaj višja zaradi dokupa manjkajoče opreme. Občina Železniki jim je prispevala 97 tisoč evrov za nadgradnjo, drugo pa so zbrali gasilci z lastnimi sredstvi in s pomočjo krajanov, podjetij Domel in Gamima ter Turističnega društva (TD) Davča, ki jim je zadnja leta doniralo izkupičke Dneva teric. Botri vozila so tako postali Občina Železniki, Domel in TD Davča.

Slavnostni govornik župan Anton Luznar je poudaril, da davški gasilci pokrivajo zahteven teren v najdaljši slovenski vasi, z novim vozilom pa bodo lahko posredovali še uspešneje. Član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Jože Smole je spomnil na katastrofalne poplave pred desetimi leti v Selški dolini, ki so Davčo odrezale od sveta: »Ta izkušanja verjetno ni bila preprosta, to je bilo nekaj novega za večino gasilcev, a smo strnili vrste. Sedaj je izobraževanje temu bolj prilagojeno.« Podpredsednik Gasilske zveze Škofja Loka Ciril Alič pa je dejal, da so davški gasilci v treh desetletjih svoje društvo dvignili na nivo, ki jim ga lahko zavidajo mnoga veliko starejša društva.

PGD Davča je bilo ustanovljeno 8. novembra 1987. Domačini so namreč čutili potrebo, da se zaščitijo, predvsem zaradi velike oddaljenosti od Železnikov in pomanjkanja hidrantnega omrežja. V tridesetih letih je članstvo s 13 naraslo na 138, od tega je trideset operativnih gasilcev. V društvu so ponosni tudi na številni podmladek, ki redno dosega odlične rezultate na tekmovanjih.

V nedeljo so v sklopu Dneva teric kot običajno pripravili še kulturno-etnografsko prireditev. Po nastopih Pihalnega orkestra Alples Železniki in dražgoških igralcev s Krekovo igro Cigan čarovnik so si obiskovalci lahko ogledali še stare postopke predelave lanu od bilke do platna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

jasno
vlažnost: 86 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...