Predsednica uprave Domel Holdinga Jožica Rejec predaja ključe novega vozila predsedniku PGD Davča Zmagu Peternelju. / Foto: Ana Šubic

Novo vozilo za davške gasilce

V Prostovoljnem gasilskem društvu Davča so ob tridesetletnici delovanja, ki so jo praznovali v sklopu Dneva teric, prevzeli gasilsko vozilo s cisterno.

Davča – V Davči je minuli konec tedna potekal tradicionalni, že 33. Dan teric. Začel se je v soboto s praznovanjem 30-letnice PGD Davča in prevzemom novega gasilskega vozila s cisterno, s čimer se je gasilcem uresničila dolgoletna želja po zamenjavi 37 let starega vozila. To je lahko prevažalo le dobrih 1.700 litrov vode, kar je bilo premalo. PGD Davča namreč pokriva petino površine Občine Železniki, na nekaterih mestih je teren težko dostopen in v večini pokriti z gozdom, vas pa nima hidrantnega sistema, zato je ključno, da na intervencijo pripeljejo čim več vode in da bo zadoščala do prihoda drugih gasilskih društev.

V novo vozilo AC-24/50 s kapaciteto 5.200 litrov vode so vložili dobrih 180 tisoč evrov, bo pa končna številka po besedah predsednika PGD Davča Zmaga Peternelja še nekaj višja zaradi dokupa manjkajoče opreme. Občina Železniki jim je prispevala 97 tisoč evrov za nadgradnjo, drugo pa so zbrali gasilci z lastnimi sredstvi in s pomočjo krajanov, podjetij Domel in Gamima ter Turističnega društva (TD) Davča, ki jim je zadnja leta doniralo izkupičke Dneva teric. Botri vozila so tako postali Občina Železniki, Domel in TD Davča.

Slavnostni govornik župan Anton Luznar je poudaril, da davški gasilci pokrivajo zahteven teren v najdaljši slovenski vasi, z novim vozilom pa bodo lahko posredovali še uspešneje. Član upravnega odbora Gasilske zveze Slovenije Jože Smole je spomnil na katastrofalne poplave pred desetimi leti v Selški dolini, ki so Davčo odrezale od sveta: »Ta izkušanja verjetno ni bila preprosta, to je bilo nekaj novega za večino gasilcev, a smo strnili vrste. Sedaj je izobraževanje temu bolj prilagojeno.« Podpredsednik Gasilske zveze Škofja Loka Ciril Alič pa je dejal, da so davški gasilci v treh desetletjih svoje društvo dvignili na nivo, ki jim ga lahko zavidajo mnoga veliko starejša društva.

PGD Davča je bilo ustanovljeno 8. novembra 1987. Domačini so namreč čutili potrebo, da se zaščitijo, predvsem zaradi velike oddaljenosti od Železnikov in pomanjkanja hidrantnega omrežja. V tridesetih letih je članstvo s 13 naraslo na 138, od tega je trideset operativnih gasilcev. V društvu so ponosni tudi na številni podmladek, ki redno dosega odlične rezultate na tekmovanjih.

V nedeljo so v sklopu Dneva teric kot običajno pripravili še kulturno-etnografsko prireditev. Po nastopih Pihalnega orkestra Alples Železniki in dražgoških igralcev s Krekovo igro Cigan čarovnik so si obiskovalci lahko ogledali še stare postopke predelave lanu od bilke do platna.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 88 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-2/9

torek

-4/10

sreda

-4/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Vodice, 23. januar 2018

Po Iranu

IZLETI / Preddvor, 23. januar 2018

Na Štefanjo goro

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Kranj, 23. januar 2018

Vaje iVitalis

PREDAVANJA / Tržič, 23. januar 2018

Po sledeh prvih prebivalcev slovenskih Alp

IZLETI / Šenčur, 24. januar 2018

V Dolenjske Toplice

IZLETI / Kranj, 25. januar 2018

Do Celjske koče

OBVESTILA / Kranj, 25. januar 2018

Krvodajalska akcija

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 21:34, 19. januar

Grob v Dražgošah

Spodnji komentar je skrajšano pismo poslano na Glas po zgornjem članku g. Dežmana kot pismo bralca. Še pred proslav...

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...