V cvetlični podstavek se je za nekaj ur spremenila tudi samostoječa elektro omarica ...

Nagajiva nočna dejavnost

V Bašlju pri Preddvoru se že vrsto let avgusta pred semnjem oziroma »smnom«, kot mu pravijo po domače, lahko zgodi, da zjutraj vaščani vsepovsod iščejo svojo prenosljivo lastnino. Marsikaj, kar se da prestaviti, namreč najdejo na drugem koncu parcele, pri prvi sosedi ali tretji, četrti hiši v vasi.

Bašelj – Verjetno ne gre za običaj, ki je znan samo Bašljanom, temveč ga poznajo tudi drugje na Gorenjskem, ob drugih priložnostih, a v podobnih različicah. Pa tudi v Bašlju se njegova intenzivnost skozi leta spreminja. Vmes so bile generacije, ki si z njim niso dale veliko dela, zadnja leta ga jemljejo, lahko bi rekli, resneje.

Nad Bašljem se dviga hrib s cerkvijo sv. Lovrenca. Ker gre za vaškega »patrona«, zaščitnika vasi, ki goduje ravno ta čas, je nedeljski semenj njemu v čast. Tokrat je bil ta včeraj, 13. avgusta. Cerkev je gostila mašo in vaščani so namenil dan druženju s sorodniki. Gospodinje so na mizo postavile svoje najboljše pecivo, brez domačih krofov ne gre. Pred »smnom« točno opolnoči na hribu zapojejo cerkveni zvonovi. Včasih so rekli, da če so domačine z zvonjenjem prehiteli v soseščini, da »so jim ukradli bob«.

Gre za fantovski običaj, saj so v tem času v svoje vrste starejši fantje sprejeli mlajše – tiste, ki so dopolnili osemnajst let. Verjetno se kakšen starejši vaščan še spominja, kako je bilo to v časih, »ko je on gor rasel«, a najstarejša v vasi je ženska.

Dan, dva pred praznikom so si fantje dali duška tudi s težjim prestavljanjem: kup drv, ki je bil lepo zložen pod streho drvarnice, se je znašel na drugi strani parcele. Sicer ravno tako na kupu, a neurejenem seveda. Največkrat in z največjim veseljem pa so prestavljali (balkonska) korita z rožami – tudi tokrat. Včasih je na strehi pristalo kolo; celo razstavljanja lojtrnika pa voza so se lotili, ki je potem sestavljen pristal na res neobičajnem, morda celo nedostopnem mestu.

Tokrat so v petek zjutraj že navsezgodaj zapeli telefoni. Ena od vaščank je pogrešala velik cvetlični okrasni lonec, drugi so prestavili avto. Avtobusna postaja na začetku vasi je vabila z otroškim vozičkom, ki je visel z napisa, nekje so pred vrati naleteli na pravi navdih tropov: okrasne palme in stoli od bog si ga vedi katere hiše v vasi ... Še zunanjo samostoječo elektro omarico sredi vasi je za nekaj ur krasila cvetoča pelargonija. Vaščanom je šlo na smeh, a se je v preteklosti že zgodilo, da je tovrstna hudomušna pogruntavščina sem ter tja koga prav pošteno razjezila. Spletni portal Facebook je delil zapis vaščanke, ki je iskala palčke (najverjetneje vrtne), cvetlično korito z rožami in igrače s fotografije pa je lastnik dobil pri njej. Nasmejal je komentar pod sliko, na kateri je na betonski plošči hiše v gradnji stala plastična otroška igralna hišica. Zapis pravi: »Ta mansarda mi je pa res všeč.«

Skratka: vse, kar se je dalo prestaviti, kar ni bilo privezano, pripeto, založeno, pospravljeno in je bilo na dosegu roke, se je znašlo drugje na parceli, pri bližnjih ali pa celo pri bolj oddaljenih sosedih. A ker gre za več ali manj pričakovano nagajivo nočno dejavnost, zjutraj ni trajalo dolgo in večina je imela svoje stvari že pod domačo streho ali je vsaj vedela, pri katerem sovaščanu so.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: J, hitrost: 11 km/h

8/13

nedelja

2/15

ponedeljek

4/16

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

GLEDALIŠČE / Jesenice, Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Šenčur, 21. oktober 2018

Jakobova pot po dolini Radovne

GLEDALIŠČE / Bled, 21. oktober 2018

Čarovnik iz Oza

IZLETI / Gozd - Martuljek, 21. oktober 2018

Na Plešivec pod Košuto

IZLETI / Žiri, 21. oktober 2018

Pohod okrog Žirov

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...