V cvetlični podstavek se je za nekaj ur spremenila tudi samostoječa elektro omarica ...

Nagajiva nočna dejavnost

V Bašlju pri Preddvoru se že vrsto let avgusta pred semnjem oziroma »smnom«, kot mu pravijo po domače, lahko zgodi, da zjutraj vaščani vsepovsod iščejo svojo prenosljivo lastnino. Marsikaj, kar se da prestaviti, namreč najdejo na drugem koncu parcele, pri prvi sosedi ali tretji, četrti hiši v vasi.

Bašelj – Verjetno ne gre za običaj, ki je znan samo Bašljanom, temveč ga poznajo tudi drugje na Gorenjskem, ob drugih priložnostih, a v podobnih različicah. Pa tudi v Bašlju se njegova intenzivnost skozi leta spreminja. Vmes so bile generacije, ki si z njim niso dale veliko dela, zadnja leta ga jemljejo, lahko bi rekli, resneje.

Nad Bašljem se dviga hrib s cerkvijo sv. Lovrenca. Ker gre za vaškega »patrona«, zaščitnika vasi, ki goduje ravno ta čas, je nedeljski semenj njemu v čast. Tokrat je bil ta včeraj, 13. avgusta. Cerkev je gostila mašo in vaščani so namenil dan druženju s sorodniki. Gospodinje so na mizo postavile svoje najboljše pecivo, brez domačih krofov ne gre. Pred »smnom« točno opolnoči na hribu zapojejo cerkveni zvonovi. Včasih so rekli, da če so domačine z zvonjenjem prehiteli v soseščini, da »so jim ukradli bob«.

Gre za fantovski običaj, saj so v tem času v svoje vrste starejši fantje sprejeli mlajše – tiste, ki so dopolnili osemnajst let. Verjetno se kakšen starejši vaščan še spominja, kako je bilo to v časih, »ko je on gor rasel«, a najstarejša v vasi je ženska.

Dan, dva pred praznikom so si fantje dali duška tudi s težjim prestavljanjem: kup drv, ki je bil lepo zložen pod streho drvarnice, se je znašel na drugi strani parcele. Sicer ravno tako na kupu, a neurejenem seveda. Največkrat in z največjim veseljem pa so prestavljali (balkonska) korita z rožami – tudi tokrat. Včasih je na strehi pristalo kolo; celo razstavljanja lojtrnika pa voza so se lotili, ki je potem sestavljen pristal na res neobičajnem, morda celo nedostopnem mestu.

Tokrat so v petek zjutraj že navsezgodaj zapeli telefoni. Ena od vaščank je pogrešala velik cvetlični okrasni lonec, drugi so prestavili avto. Avtobusna postaja na začetku vasi je vabila z otroškim vozičkom, ki je visel z napisa, nekje so pred vrati naleteli na pravi navdih tropov: okrasne palme in stoli od bog si ga vedi katere hiše v vasi ... Še zunanjo samostoječo elektro omarico sredi vasi je za nekaj ur krasila cvetoča pelargonija. Vaščanom je šlo na smeh, a se je v preteklosti že zgodilo, da je tovrstna hudomušna pogruntavščina sem ter tja koga prav pošteno razjezila. Spletni portal Facebook je delil zapis vaščanke, ki je iskala palčke (najverjetneje vrtne), cvetlično korito z rožami in igrače s fotografije pa je lastnik dobil pri njej. Nasmejal je komentar pod sliko, na kateri je na betonski plošči hiše v gradnji stala plastična otroška igralna hišica. Zapis pravi: »Ta mansarda mi je pa res všeč.«

Skratka: vse, kar se je dalo prestaviti, kar ni bilo privezano, pripeto, založeno, pospravljeno in je bilo na dosegu roke, se je znašlo drugje na parceli, pri bližnjih ali pa celo pri bolj oddaljenih sosedih. A ker gre za več ali manj pričakovano nagajivo nočno dejavnost, zjutraj ni trajalo dolgo in večina je imela svoje stvari že pod domačo streho ali je vsaj vedela, pri katerem sovaščanu so.

Oddajte svoj komentar

Kranj 11°

zmerno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

11/22

torek

11/25

sreda

14/24

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Kranj, 22. maj 2018

V Dolenjske Toplice

PRIREDITVE / Trzin, 22. maj 2018

Trznfest

PRIREDITVE / Kranj, Cerklje, 22. maj 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 22. maj 2018

Kolesarska izleta

PREDAVANJA / Kranj, 22. maj 2018

Sanje in duševnost

PRIREDITVE / Trzin, 23. maj 2018

Trznfest

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na ferato na Češko kočo

IZLETI / Kranj, 24. maj 2018

Na Kolovrat

 

 
 

 

 
 
 

Kazni za oživljanje nacifašizma / 16:42, 17. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plača...

Županovi »vera, seks, ljubezen« / 09:03, 17. maj

Župani in poslanci bi morali imeti pri nas največ dva mandata. Po prvem mandatu se že počuti nezamenljivega in nezmotljivega, zraste mu ego...

Oživljanje totalitarizmov / 09:00, 11. maj

Domobranci so bili in bodo večna sramota za slovenski narod !
Pod rdečo zvezdo pa je bil mali človek spoštovan in svoboden, pošteno plač...

Steletova nagrada dr. Niki Leben / 14:24, 8. maj

Čestitke za vsekakor zasluženo priznanje. Obnova in prepoznavnost blejskega otoka po celotnem svetu je tudi del njene zasluge. Kljub temu je...

Odkrili bodo ploščo hraniteljem orožja / 23:53, 4. maj

Orožje so skrivali pred Milanom, da ga ni predal JLA.

Ob prazniku čestitka častnega občana Kranja / 23:50, 4. maj

Če je tako nevarno biti novinar, naj pa zamenja poklic in gre delat v proizvodnjo.

Ovadba proti Pahorju / 10:40, 2. maj

Tega tipa je potrebno čimprej poslat na smetišče zgodovine, bruseljski hlapec dela škodo tej državi...