V cvetlični podstavek se je za nekaj ur spremenila tudi samostoječa elektro omarica ...

Nagajiva nočna dejavnost

V Bašlju pri Preddvoru se že vrsto let avgusta pred semnjem oziroma »smnom«, kot mu pravijo po domače, lahko zgodi, da zjutraj vaščani vsepovsod iščejo svojo prenosljivo lastnino. Marsikaj, kar se da prestaviti, namreč najdejo na drugem koncu parcele, pri prvi sosedi ali tretji, četrti hiši v vasi.

Bašelj – Verjetno ne gre za običaj, ki je znan samo Bašljanom, temveč ga poznajo tudi drugje na Gorenjskem, ob drugih priložnostih, a v podobnih različicah. Pa tudi v Bašlju se njegova intenzivnost skozi leta spreminja. Vmes so bile generacije, ki si z njim niso dale veliko dela, zadnja leta ga jemljejo, lahko bi rekli, resneje.

Nad Bašljem se dviga hrib s cerkvijo sv. Lovrenca. Ker gre za vaškega »patrona«, zaščitnika vasi, ki goduje ravno ta čas, je nedeljski semenj njemu v čast. Tokrat je bil ta včeraj, 13. avgusta. Cerkev je gostila mašo in vaščani so namenil dan druženju s sorodniki. Gospodinje so na mizo postavile svoje najboljše pecivo, brez domačih krofov ne gre. Pred »smnom« točno opolnoči na hribu zapojejo cerkveni zvonovi. Včasih so rekli, da če so domačine z zvonjenjem prehiteli v soseščini, da »so jim ukradli bob«.

Gre za fantovski običaj, saj so v tem času v svoje vrste starejši fantje sprejeli mlajše – tiste, ki so dopolnili osemnajst let. Verjetno se kakšen starejši vaščan še spominja, kako je bilo to v časih, »ko je on gor rasel«, a najstarejša v vasi je ženska.

Dan, dva pred praznikom so si fantje dali duška tudi s težjim prestavljanjem: kup drv, ki je bil lepo zložen pod streho drvarnice, se je znašel na drugi strani parcele. Sicer ravno tako na kupu, a neurejenem seveda. Največkrat in z največjim veseljem pa so prestavljali (balkonska) korita z rožami – tudi tokrat. Včasih je na strehi pristalo kolo; celo razstavljanja lojtrnika pa voza so se lotili, ki je potem sestavljen pristal na res neobičajnem, morda celo nedostopnem mestu.

Tokrat so v petek zjutraj že navsezgodaj zapeli telefoni. Ena od vaščank je pogrešala velik cvetlični okrasni lonec, drugi so prestavili avto. Avtobusna postaja na začetku vasi je vabila z otroškim vozičkom, ki je visel z napisa, nekje so pred vrati naleteli na pravi navdih tropov: okrasne palme in stoli od bog si ga vedi katere hiše v vasi ... Še zunanjo samostoječo elektro omarico sredi vasi je za nekaj ur krasila cvetoča pelargonija. Vaščanom je šlo na smeh, a se je v preteklosti že zgodilo, da je tovrstna hudomušna pogruntavščina sem ter tja koga prav pošteno razjezila. Spletni portal Facebook je delil zapis vaščanke, ki je iskala palčke (najverjetneje vrtne), cvetlično korito z rožami in igrače s fotografije pa je lastnik dobil pri njej. Nasmejal je komentar pod sliko, na kateri je na betonski plošči hiše v gradnji stala plastična otroška igralna hišica. Zapis pravi: »Ta mansarda mi je pa res všeč.«

Skratka: vse, kar se je dalo prestaviti, kar ni bilo privezano, pripeto, založeno, pospravljeno in je bilo na dosegu roke, se je znašlo drugje na parceli, pri bližnjih ali pa celo pri bolj oddaljenih sosedih. A ker gre za več ali manj pričakovano nagajivo nočno dejavnost, zjutraj ni trajalo dolgo in večina je imela svoje stvari že pod domačo streho ali je vsaj vedela, pri katerem sovaščanu so.

Oddajte svoj komentar

Kranj 15°

pretežno jasno
vlažnost: 98 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

14/30

sobota

14/30

nedelja

15/32

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Kranj, 18. avgust 2018

Na Veliki Hafner

IZLETI / Jesenice, 18. avgust 2018

Pohod na Špik

PRIREDITVE / Tržič, 18. avgust 2018

16. EU ples brez meja

PREDAVANJA / Kranj, 18. avgust 2018

Proučevanje Svetega pisma

IZLETI / Preddvor, 18. avgust 2018

Družinski pohod na Košuto

PRIREDITVE / Kranj, 19. avgust 2018

Žegnanje pri sv. Joštu

PRIREDITVE / Cerklje, 19. avgust 2018

Žegnanje in sveta maša na Krvavcu

 

 
 

 

 
 
 

Na Jesenicah obeležili spominski dan / 16:06, 6. avgust

Tako je, ne bomo dovolili !! Večna slava junakom !!

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 17:47, 2. avgust

Django,
ti si polpismen očitno! A da si v društvu je potrebno biti borec? Vsak gre lahko na pohod, piše...

Dan spomina na prve žrtve pod Storžičem / 07:54, 2. avgust

Mene pa zanima naslednje,
Koliko Borcev pa je v tem Borčevskem društvu? Konec vojne je bil 1945 leta, torej 76 let je minilo in če jih im...

Kovačič se ne da / 13:58, 29. julij

In zdaj taki kot je Primož slavijo! Vili, Vili! Pogrezni se!

Kovačič se ne da / 10:16, 29. julij

Kaj čmo, tipičen škodljivec v rangu povprečnega SDS-ovca !

Kovačič se ne da / 00:43, 28. julij

Spoštovani g.Kovačič!
Za navadne državljane je dokaj čudno, da en posameznik pošlje več kot milijon državljanov se izjasnit za to in to....

Spomin na preboj na Menini / 07:16, 23. julij

Imate popolnoma prav, Primož.