V cvetlični podstavek se je za nekaj ur spremenila tudi samostoječa elektro omarica ...

Nagajiva nočna dejavnost

V Bašlju pri Preddvoru se že vrsto let avgusta pred semnjem oziroma »smnom«, kot mu pravijo po domače, lahko zgodi, da zjutraj vaščani vsepovsod iščejo svojo prenosljivo lastnino. Marsikaj, kar se da prestaviti, namreč najdejo na drugem koncu parcele, pri prvi sosedi ali tretji, četrti hiši v vasi.

Bašelj – Verjetno ne gre za običaj, ki je znan samo Bašljanom, temveč ga poznajo tudi drugje na Gorenjskem, ob drugih priložnostih, a v podobnih različicah. Pa tudi v Bašlju se njegova intenzivnost skozi leta spreminja. Vmes so bile generacije, ki si z njim niso dale veliko dela, zadnja leta ga jemljejo, lahko bi rekli, resneje.

Nad Bašljem se dviga hrib s cerkvijo sv. Lovrenca. Ker gre za vaškega »patrona«, zaščitnika vasi, ki goduje ravno ta čas, je nedeljski semenj njemu v čast. Tokrat je bil ta včeraj, 13. avgusta. Cerkev je gostila mašo in vaščani so namenil dan druženju s sorodniki. Gospodinje so na mizo postavile svoje najboljše pecivo, brez domačih krofov ne gre. Pred »smnom« točno opolnoči na hribu zapojejo cerkveni zvonovi. Včasih so rekli, da če so domačine z zvonjenjem prehiteli v soseščini, da »so jim ukradli bob«.

Gre za fantovski običaj, saj so v tem času v svoje vrste starejši fantje sprejeli mlajše – tiste, ki so dopolnili osemnajst let. Verjetno se kakšen starejši vaščan še spominja, kako je bilo to v časih, »ko je on gor rasel«, a najstarejša v vasi je ženska.

Dan, dva pred praznikom so si fantje dali duška tudi s težjim prestavljanjem: kup drv, ki je bil lepo zložen pod streho drvarnice, se je znašel na drugi strani parcele. Sicer ravno tako na kupu, a neurejenem seveda. Največkrat in z največjim veseljem pa so prestavljali (balkonska) korita z rožami – tudi tokrat. Včasih je na strehi pristalo kolo; celo razstavljanja lojtrnika pa voza so se lotili, ki je potem sestavljen pristal na res neobičajnem, morda celo nedostopnem mestu.

Tokrat so v petek zjutraj že navsezgodaj zapeli telefoni. Ena od vaščank je pogrešala velik cvetlični okrasni lonec, drugi so prestavili avto. Avtobusna postaja na začetku vasi je vabila z otroškim vozičkom, ki je visel z napisa, nekje so pred vrati naleteli na pravi navdih tropov: okrasne palme in stoli od bog si ga vedi katere hiše v vasi ... Še zunanjo samostoječo elektro omarico sredi vasi je za nekaj ur krasila cvetoča pelargonija. Vaščanom je šlo na smeh, a se je v preteklosti že zgodilo, da je tovrstna hudomušna pogruntavščina sem ter tja koga prav pošteno razjezila. Spletni portal Facebook je delil zapis vaščanke, ki je iskala palčke (najverjetneje vrtne), cvetlično korito z rožami in igrače s fotografije pa je lastnik dobil pri njej. Nasmejal je komentar pod sliko, na kateri je na betonski plošči hiše v gradnji stala plastična otroška igralna hišica. Zapis pravi: »Ta mansarda mi je pa res všeč.«

Skratka: vse, kar se je dalo prestaviti, kar ni bilo privezano, pripeto, založeno, pospravljeno in je bilo na dosegu roke, se je znašlo drugje na parceli, pri bližnjih ali pa celo pri bolj oddaljenih sosedih. A ker gre za več ali manj pričakovano nagajivo nočno dejavnost, zjutraj ni trajalo dolgo in večina je imela svoje stvari že pod domačo streho ali je vsaj vedela, pri katerem sovaščanu so.

Oddajte svoj komentar

Kranj 1°

oblačno
vlažnost: 73 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

-0/2

četrtek

-1/2

petek

0/2

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

PRIREDITVE / Mojstrana, 22. februar 2018

Počitniške aktivnosti

IZLETI / Kranj, 22. februar 2018

Na Škavnico

PRIREDITVE / Stara Fužina, Bled, 22. februar 2018

Počitniške delavnice

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. februar 2018

Medgeneracijske dejavnosti

OBVESTILA / Kranj, 22. februar 2018

Učenje pravilnega dihanja in sproščanje s petjem

PREDAVANJA / Kokrica, 22. februar 2018

Moja pot po Himalaji – Manaslu trek 2017

PREDAVANJA / Žiri, 22. februar 2018

Kako prepoznati stres in se nanj odzvati

 

 
 

 

 
 
 

Umrli, ker so imeli radi domovino / 16:09, 20. februar

Spodobi se in pravično je, da se zločinov in žrtev spominjamo in ne dopustimo ponovitve zločinov.
Spodobi se in pravično pa je tudi, da s...

Jazbec odhaja v Bruselj / 08:58, 19. februar

IN GUVERNER SMUKNE V JAZBINO – po ropu stoletja v Sloveniji umik na zasluženo sinekuro k nadoblastem, kjer bi skrbel za »reševanje bank, s k...

Slovenija v vojni 1941–1945 / 13:34, 17. februar

Smrt fašizmu in njihovim domačim pomagačem ! ! !

Ob obletnici prvega pristopa na Triglav / 16:42, 13. februar

Lep pozdrav pogovornemu omizju. Triglav je simbol slovenstva, ki ga je vizionarsko izpovedal Semrajc, uglasbil pa Fleischman. Bodimo ponosni...

Eden najvišjih proračunov / 01:04, 2. februar

ČUDOVITO! Mi bo lahko župan Čebulj izplačal denarni dolg ki mi ga je dolžan za pol leta po pogodbi iz koncesije, saj sem še vedno uradno po...

Spor z očetom končal z nožem / 19:18, 31. januar

Ko tole berem se se spomnil na zapis v komentarju na zapis v zadevi:
https://www.google.si/url?sa=t&source=web&rct=j&url=https://www.24sa...

Glasove jemlje levim in desnim / 12:17, 27. januar

A to bo gospod Marijan Šarec kandidiral v vseh 88 volilnih enotah? So že spremenili zakonodajo ali vas to še čaka?
Ah, to naivno ljudstv...