Nimajo težav s turisti v kopalkah

Tudi v Sloveniji je v preteklih dneh odmevala novica, da na hrvaškem otoku Hvar turistom, ki se po mestu sprehajajo brez majice ali v kopalkah, grozijo visoke kazni. Na Bledu in v Bohinju do obiskovalcev niso tako strogi.

Bled, Bohinj – Na Hvaru so uvedli visoke kazni, tudi do sedemsto evrov, za neprimerno vedenje turistov. Kazen tvegajo vsi, ki se po mestu sprehajajo v kopalkah oziroma moški brez majice, prepovedano je tudi piti ali jesti na javnih mestih. O podobnih ukrepih v Bohinju ne razmišljajo, na Bledu pa se je sicer prepovedano sprehajati v kopalkah po promenadi ali Blejskem otoku, a jim zaradi tega doslej ni bilo treba nikogar preganjati. Po besedah vršilca dolžnosti Turizma Bled in svetovalca župana Matjaža Berčona namreč turisti spoštujejo oznake in na promenadi tako ni mogoče srečati nikogar v kopalkah.

Načeloma pa bi si tudi turisti na Bledu lahko prislužili kazen, če bi se neprimerno oblečeni sprehajali po parkovnem delu ob Blejskem jezeru od Grand hotela Toplice do Grajskega kopališča ali po Blejskem otoku. Po odloku o javnem redu in miru je za to zagrožena kazen v višini dvesto evrov. A tudi na Blejskem otoku tiste, ki na otok priplavajo, navadno le prijazno opozorijo, da se po otoku ni dovoljeno sprehajati v kopalkah. Zanje so ob otoku namestili posebne pomožne pomole, na katerih si lahko odpočijejo. Čeprav odlok prepoveduje tudi poležavanje na zelenicah ob jezeru, razen na posebej določenih mestih, ki jih določi upravljavec zemljišč, pa tudi tega po Berčonovih besedah ne preganjajo, če seveda obiskovalci ne uničujejo okolja. »Zato ob obali ni dovoljeno kuriti ognja ali postavljati šotorov, pri čemer so večji problem ribiči, ne turisti,« je opozoril Berčon.

Povsem strpni do obiskovalcev v kopalkah ali na posameznih mestih ob jezeru celo brez njih pa so v Bohinju. »Ljudem prepuščamo svobodo glede oblačenja, saj je to naravno okolje,« je poudaril župan Franc Kramar in zagotovil, da tudi v lokalih ne preganjajo nikogar, ki je oblečen zgolj v kopalke. Večji problem kot v pomanjkljivo oblečenih turistih vidi v nekaterih dejavnostih, ki se izvajajo ob obali jezera. Pri tem je izpostavil zlasti konjeništvo, ko jezdeci za seboj puščajo konjske iztrebke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 3°

zmerno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

2/16

torek

5/21

sreda

5/20

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Preddvor, 23. oktober 2018

Pohod na Trupejevo poldne

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. oktober 2018

Medgeneracijske prireditve

PREDAVANJA / Trzin, 23. oktober 2018

Tropski paradiž – Panama

PREDAVANJA / Kranj, 23. oktober 2018

Pravilna prehrana kot orožje proti stresu

PRIREDITVE / Gorenjska, 24. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

OBVESTILA / Kranjska Gora, 24. oktober 2018

Peka potice v krušni peči

IZLETI / Kranj, 25. oktober 2018

Na Lepenatko

PRIREDITVE / Gorenjska, 25. oktober 2018

Komemoracije ob dnevu mrtvih

 

 
 

 

 
 
 

Danes se je začela volilna kampanja / 09:47, 19. oktober

Iztok Purič je skupni kandidat stranke Več za Kranj aktualnega župana Kranja Boštjana Trilarja, Liste za razvoj Kranja in Stranke Alenke Bra...

O spremembi imena šole / 16:02, 17. oktober

In kaj so navedli kot razlog za preimenovanje?
Upam, da odgovorni ne nasedejo tem zdraharjem!!
In ja, večna slava partizanom !!

Gorenjski glas boter Demokraciji / 10:11, 17. oktober

Več o tem na blogu http://slap.blog.siol.net

Napovedali kandidaturo za župana / 22:49, 16. oktober

Se opravičavam. Po enem tednu vam je uspelo objaviti. Bravo, zelo dobro, odlično. Čestitam.

Skrbeti nas mora sedanjost / 18:37, 12. oktober

Škoda ker ne obstoja ena dobra poštena pametna 'vaga', pa da se točno stehta kdo neti.... in kdo poveličuje...

Napovedali kandidaturo za župana / 16:45, 11. oktober

Zakaj ne objavite že vložene in tudi vam poslane kandidature v Naklem? Drago Goričan za župana Nakla in Lista Draga Goričana za razvoj Nakla.

Skrbeti nas mora sedanjost / 06:37, 9. oktober

Vsako netenje sovraštva in poveličevanja fašizma, nacizma je potrebno v kali zatreti in jim pljuniti v ksiht izmečkom slovenskega naroda! Iz...