Nimajo težav s turisti v kopalkah

Tudi v Sloveniji je v preteklih dneh odmevala novica, da na hrvaškem otoku Hvar turistom, ki se po mestu sprehajajo brez majice ali v kopalkah, grozijo visoke kazni. Na Bledu in v Bohinju do obiskovalcev niso tako strogi.

Bled, Bohinj – Na Hvaru so uvedli visoke kazni, tudi do sedemsto evrov, za neprimerno vedenje turistov. Kazen tvegajo vsi, ki se po mestu sprehajajo v kopalkah oziroma moški brez majice, prepovedano je tudi piti ali jesti na javnih mestih. O podobnih ukrepih v Bohinju ne razmišljajo, na Bledu pa se je sicer prepovedano sprehajati v kopalkah po promenadi ali Blejskem otoku, a jim zaradi tega doslej ni bilo treba nikogar preganjati. Po besedah vršilca dolžnosti Turizma Bled in svetovalca župana Matjaža Berčona namreč turisti spoštujejo oznake in na promenadi tako ni mogoče srečati nikogar v kopalkah.

Načeloma pa bi si tudi turisti na Bledu lahko prislužili kazen, če bi se neprimerno oblečeni sprehajali po parkovnem delu ob Blejskem jezeru od Grand hotela Toplice do Grajskega kopališča ali po Blejskem otoku. Po odloku o javnem redu in miru je za to zagrožena kazen v višini dvesto evrov. A tudi na Blejskem otoku tiste, ki na otok priplavajo, navadno le prijazno opozorijo, da se po otoku ni dovoljeno sprehajati v kopalkah. Zanje so ob otoku namestili posebne pomožne pomole, na katerih si lahko odpočijejo. Čeprav odlok prepoveduje tudi poležavanje na zelenicah ob jezeru, razen na posebej določenih mestih, ki jih določi upravljavec zemljišč, pa tudi tega po Berčonovih besedah ne preganjajo, če seveda obiskovalci ne uničujejo okolja. »Zato ob obali ni dovoljeno kuriti ognja ali postavljati šotorov, pri čemer so večji problem ribiči, ne turisti,« je opozoril Berčon.

Povsem strpni do obiskovalcev v kopalkah ali na posameznih mestih ob jezeru celo brez njih pa so v Bohinju. »Ljudem prepuščamo svobodo glede oblačenja, saj je to naravno okolje,« je poudaril župan Franc Kramar in zagotovil, da tudi v lokalih ne preganjajo nikogar, ki je oblečen zgolj v kopalke. Večji problem kot v pomanjkljivo oblečenih turistih vidi v nekaterih dejavnostih, ki se izvajajo ob obali jezera. Pri tem je izpostavil zlasti konjeništvo, ko jezdeci za seboj puščajo konjske iztrebke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

jasno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

11/21

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.

Previdno pri nabiranju čemaža! / 14:30, 8. april

Čemaž je divji česen. Najlažje se ga loči od drugih podobnih rastlin, po tem da zmečkamo list in ga povohamo. Mora imeti izrazit vonj po čes...