Za pujska, ki je že v novem domu na Primorskem, je na Rudnem skrbela Klara Demšar. / Foto: Gorazd Kavčič

Rešili zapuščenega pujska

Na Rudno pri Železnikih se je minuli petek po več mesecih tavanja zatekel zapuščeni vietnamski prašič. Vaščani so poskrbeli zanj in mu pomagali do novega doma.

Železniki – Na Rudnem pri Železnikih je bil minuli konec tedna prava atrakcija izgubljeni vietnamski prašič, ki je že lep čas taval naokoli. Ko je v petek zvečer pritaval do njihove vasi, so ga vaščani zadržali in ga v nedeljo že predali društvu Srce za bulle (in sorodne pasme), ki ga je odpeljalo v nov dom.

Pujsa, ki je kot kakšen kuža hodil ob cesti od ribogojnice proti Rudnem, je v petek popoldne kot prvi opazil domačin Roman Sirek. Vaščani so združili moči, ga ogradili in mu uredili začasno zatočišče pod kozolcem Tomaža Demšarja, glavno skrb za meter dolgega in 55 centimetrov visokega prašiča pa je prevzela njegova hči Klara, sicer študentka petega letnika veterine.

Kot je pojasnila Demšarjeva, so iz različnih virov izvedeli, da se je že približno dva meseca potikal po okoliških krajih: »Sprva sta bila dva, opazili so ju na Rovtarici. Drugi prašič se je nekje izgubil, nazadnje so ga videli na Ratitovcu, na Kosmatem vrhu, tega, ki je prišel na Rudno, pa so menda videli že tudi v Škofji Loki.« Pujs, ki so mu na Rudnem nadeli ime Johny, je imel številne obiskovalce, tudi po petnajst naenkrat. Rad je videl, da so ga ljubkovali, še zlasti božali po trebuhu. Hrano zanj so dobili na Demšarjevem vrtu, prinašali pa so mu jo tudi drugi vaščani.

Klicali so tudi zavetišča, lovce in gasilce, a jim po besedah Demšarjeve nihče ni znal pomagati, zato so novico o najdenem pujsu objavili na Facebooku in radiu. Dosedanji lastnik se jim ni oglasil, na Rudnem tako menijo, da se je svojemu ljubljenčku verjetno odrekel in ga namenoma izpustil. So pa Johnyju pomagali do novega doma. Zelo hitro so se jim oglasili iz kranjskega društva Srce za bulle (in sorodne pasme), ki sicer v prvi vrsti pomaga psom, a so se zelo angažirali, da so za pujsa z Rudnega našli nov dom. Odšel je na Primorsko, kjer ima družbo še enega vietnamskega prašička.

Vaščani Rudna so se v nedeljo popoldne kar malce težko poslovili od svojega gosta. »Jaz sem kar jokala, zelo ga bom pogrešala. Otroci pa sploh, zanje je bil še posebej zanimiv,« je po Johnyjevem odhodu povedala Demšarjeva, sicer nadvse zadovoljna, da jim je tako hitro uspelo najti nov dom zanj. Navdušena je bila, da so bili ljudje tako zelo pripravljeni pomagati, če ne drugače, pa vsaj z deljenjem objave na Facebooku. Najbolj pa je za hiter odziv in pomoč hvaležna omenjenemu društvu s Simonom Mihoričem na čelu.

Oddajte svoj komentar

Kranj 14°

oblačno
vlažnost: 91 %
veter: JZ, hitrost: 4 km/h

16/23

nedelja

9/25

ponedeljek

8/24

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

IZLETI / Jesenice, 20. avgust 2017

Pohod na Jalovec

PRIREDITVE / Križe, 20. avgust 2017

Srečanje harmonikarjev

GLASBA / Lom pod Storžičem, 20. avgust 2017

Orgelski koncert

RAZSTAVE / Kranj, 21. avgust 2017

Poletje s Prešernovimi nagrajenci

DELAVNICE / Škofja Loka, 22. avgust 2017

Počitniški ustvarjalni delavnici v Loškem muzeju

IZLETI / Kranj, 22. avgust 2017

Kolesarski izlet

IZLETI / Preddvor, 22. avgust 2017

Pohod na Dovško Rožco

IZLETI / Kranj, 24. avgust 2017

Na Veliki Draški vrh

 

 
 

 

 
 
 

S pobarvanko do Applove nagrade / 15:12, 17. avgust

Bravo.

Obletnica ustanovitve brigade / 09:13, 10. avgust

Lepo, da so proslave, na katerih se spominjamo dogodkov med NOB še žive in dobro obiskane.
Vseh pohval je pa vreden slavnostni govornik g...

Pri sodišču že gradijo krožišče / 07:08, 10. avgust

Lepo da so zaceli delati in obnavljati to cest! Ampak se bol potrebna je passiert ?d zdravstvenega doma proti majdicevem logu in seveda Koro...

V bližini Mengša opazili medvedko z mladičema / 11:06, 5. avgust

Dolga stoletja je človek za svoje preživetje krčil gozd in se tudi boril z divjimi zvermi. Že pred leti je visok funkcionar na Zavodu za goz...

Rdeča zvezda! / 23:56, 2. avgust

Če ne bi bilo te rdeče zvezde, bi bilo danes Slovenk in Slovencev 3 milijone. Tko nas je pa samo pol drugi milijon.

Rdeča zvezda! / 11:42, 1. avgust

Vse izgube naših bank zaradi njihovega slabega dela moramo plačati davkoplačevalci. Ne smemo pa vedeti, kdo so dolžniki teh bank. To je posl...

Rdeča zvezda! / 21:52, 31. julij

Rešitev je samo v volitvah takih poslancev, ki bodo prepovedali prisotnost zvezde na državnih proslavah in v parlamentu in dali večji povdar...