Makova torta in bananin kruh
Splača se odvzeti nekaj marelic, ki smo si jih pripravili za kuhanje marmelade, in poskusiti z makovo torto. Če smo pomotoma kupili preveč banan oziroma so te prehitro dozorele, pa specimo bananin kruh.
Za pripravo makove torte potrebujemo: 150 g maka, 300 g skute, 100 g moke, 4 jajca, 100 g masla ali margarine, 1 limono, 1 vaniljev sladkor, 150 g sladkorja, pol pecilnega praška, ščepec soli, približno 15 marelic.
Marelice najprej olupimo tako, da jih za kratek čas potopimo v vrelo in nato takoj v mrzlo vodo ter jim odstranimo olupek. Olupljene marelice razpolovimo in jim odstranimo koščice. Moko pomešamo s pecilnim praškom. Skuto zmešamo z vaniljevim sladkorjem, limoninim sokom in limonino lupinico. Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v sneg. Maslo, ogreto na sobno temperaturo, penasto stepemo s sladkorjem. Postopoma dodajamo rumenjake in nato še skuto ter mak. V pripravljeno maso na rahlo vmešamo polovico snega iz beljakov. Med stalnim mešanjem po žlici dodajamo moko, pomešano s pecilnim praškom. Nazadnje primešamo še preostali sneg. Maso damo v pripravljen pomaščen pekač. Na vrh enakomerno zložimo marelice. Torto pečemo približno 50 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija.
Nasvet: Ko ni svežih marelic, uporabimo vložene.
Za pripravo bananinega kruha potrebujemo: 4 zrele banane, 100 g masla, 100 g temne čokolade, 150 g sladkorja, 250 g moke, 2 jajci, pol pecilnega praška, pol žličke mletega cimeta, 1 ščepec soli, 1,2 dl mleka, maslo za pekač.
Čokolado narežemo na majhne koščke. Banane olupimo, jih narežemo na kolobarje ter jih z vilicami dobro pretlačimo. V posodi zmešamo moko, pecilni prašek in cimet. Maslo počasi stopimo v kozici in ga nekoliko ohladimo. Prelijemo ga v večjo posodo, mu dodamo banane, jajci, ščepec soli in sladkor. Prilijemo mleko ter dobro premešamo. Med stalnim mešanjem dodajamo mešanico iz moke. Nazadnje vmešamo še narezano čokolado. Globok pekač premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljeno maso. Pečemo približno 1 uro v pečici, ogreti na 180 stopinj Celzija. Čas peke prilagodimo debelini kolača.