Na ceste za ceste

Predvčerajšnjim je dokončno prekipelo Vodičanom, ki so uresničili napovedi in organizirali protestni shod ter v jutranji prometni konici s prehajanjem ceste opozorili na nevzdržne prometne razmere. Več kot deset tisoč vozil dnevno greni (in večkrat tudi ogroža) življenje predvsem prebivalcem ob glavni cesti skozi naselje. Nejevolja se je dokončno prelila v jezo ob nedavni prometni nesreči, v kateri je bil udeležen šolar in je bila povod za ustanovitev civilne iniciative ter prvega v vrsti protestnih shodov, ki jih napovedujejo. Obljuba o gradnji državne ceste Želodnik–Mengeš–Vodice, ki bo povezala štajersko in gorenjsko avtocesto, hkrati pa naselja, ki ležijo ob trasi, očistila tranzitnega prometa, ima že brado. Ker denarja za celotno traso ne bo nikoli dovolj, jo bodo gradili večfazno. Mimo Vodic predvidoma šele čez nekaj let, a Vodičani jo zahtevajo že drugo leto.

Potem ko so svoje zahteve po izboljšanju prometnih razmer v preteklosti večkrat glasno izrazili Škofjeločani, Blejci in drugod po Gorenjskem, so se jim v zadnjem času pridružili tudi Mengšani in Vodičani. Kot kaže, je protest lokalnih prebivalcev postal ena od glavnih oblik pritiska na državo.

Večkrat se je že izkazalo, da pritiski lokalnih skupnosti na državo – tudi v obliki protestov in cestnih zapor – lahko zganejo predstavnike države. V Mengšu jim je z vztrajnostjo uspelo prepričati pristojne, da manjkajoči del obvoznice umesti med prioritete. Če je bila gradnja poldrugi kilometer dolgega odseka pred nekaj meseci le še ena v vrsti obljub, so danes odkupljena vsa zemljišča, jeseni bo oddana vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja in prihodnje leto naj bi se res začelo graditi. A Mengšani bodo verjeli šele, ko bodo na severnem robu mesta videli gradbeno mehanizacijo.

Cest pa si ne želijo le Gorenjci. Vlada – tudi zaradi nabiranja političnih točk – obljublja investicije tudi v drugih delih države, poleg tega pa so obnove potrebni kilometri obstoječih cest, ki zaradi pomanjkanja sredstev v času največje krize že terjajo svoj davek. Čeprav proračun za letos in prihodnje leto predvideva več sredstev za razvoj cestne infrastrukture, pa bo vse dane obljube težko izpolniti.

Kaj torej preostane lokalnim prebivalcem v Vodicah? Kaj dosti drugega kot to, da vztrajno opozarjajo na nevzdržne razmere, žal ne. A čeprav proteste napovedujejo tudi v prihodnjih mesecih, je težko verjeti, da bo njihova zahteva po začetku gradnje že prihodnje leto uslišana.

Oddaj svoj komentar

Kranj °


vlažnost: %
veter: -

-2/3

sobota

-6/1

nedelja

-4/0

ponedeljek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Vinharje, 15. december 2018

Ob 77. obletnici poljanske vstaje

PRIREDITVE / Tržič, 15. december 2018

Božič v srcu Karavank

IZLETI / Kokrica, 15. december 2018

Pohod na Pangršico

PRIREDITVE / Gorenjska, 15. december 2018

Aktivnosti v Medgeneracijskem centru

PRIREDITVE / Olševek, 15. december 2018

Postavitev božične smreke

PREDAVANJA / Kranj, 15. december 2018

Proučevanje Svetega pisma

OBVESTILA / Kamna Gorica, 15. december 2018

Ustvarjalna delavnica

GLEDALIŠČE / Šenčur, 15. december 2018

Dobri, zlobni volk

 

 
 

 

 
 
 

Film o bitki na Menini planini / 14:49, 14. december

Franta legenda !!
Smrt fašizmu - svoboda narodu in da se nikdar ne pozabi ..

Šenčur Kravosu / 23:29, 12. december

Bi rekel, da je v občini Šenčur dnarja kot listja in trave! No trava na travniku, kamor so pred dvema, tremi leti posadili nekaj sto sadik g...

Bohinj: Jože Sodja ali Bojan Traven / 12:31, 11. december

Smučišče Kobla je zavozil eks gostinec Kramar, ki je trmasto podpiral eks investitorja Čokla, tudi Traven ni bil proti - kljub vsem dejstvom...

Arhiv Gorenjskega glasa je verodostojen / 21:00, 10. december

Super, sicer je ta arhiv res zakon zadeva !

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 16:00, 10. december

Django,
ti še dons 10.12 ne bi bil na cilju, jasno?

Negovalni kader odhaja v proizvodnjo, trgovino ... / 23:55, 9. december

Še dobro, da nam zadnjih 10 let vladajo socialno in solidarnostno usmerjene politične stranke. Kakšno bi bilo šele stanje, če bi nam vladali...

Fak četrti, na Pokljuki bo v teh dneh še zanimivo / 17:30, 9. december

Ja gdo pa bo drugi kot Fak, in je dober za vse razen seveda nositi Slovensko zastavo, nimam komentarjev.