Na ceste za ceste

Predvčerajšnjim je dokončno prekipelo Vodičanom, ki so uresničili napovedi in organizirali protestni shod ter v jutranji prometni konici s prehajanjem ceste opozorili na nevzdržne prometne razmere. Več kot deset tisoč vozil dnevno greni (in večkrat tudi ogroža) življenje predvsem prebivalcem ob glavni cesti skozi naselje. Nejevolja se je dokončno prelila v jezo ob nedavni prometni nesreči, v kateri je bil udeležen šolar in je bila povod za ustanovitev civilne iniciative ter prvega v vrsti protestnih shodov, ki jih napovedujejo. Obljuba o gradnji državne ceste Želodnik–Mengeš–Vodice, ki bo povezala štajersko in gorenjsko avtocesto, hkrati pa naselja, ki ležijo ob trasi, očistila tranzitnega prometa, ima že brado. Ker denarja za celotno traso ne bo nikoli dovolj, jo bodo gradili večfazno. Mimo Vodic predvidoma šele čez nekaj let, a Vodičani jo zahtevajo že drugo leto.

Potem ko so svoje zahteve po izboljšanju prometnih razmer v preteklosti večkrat glasno izrazili Škofjeločani, Blejci in drugod po Gorenjskem, so se jim v zadnjem času pridružili tudi Mengšani in Vodičani. Kot kaže, je protest lokalnih prebivalcev postal ena od glavnih oblik pritiska na državo.

Večkrat se je že izkazalo, da pritiski lokalnih skupnosti na državo – tudi v obliki protestov in cestnih zapor – lahko zganejo predstavnike države. V Mengšu jim je z vztrajnostjo uspelo prepričati pristojne, da manjkajoči del obvoznice umesti med prioritete. Če je bila gradnja poldrugi kilometer dolgega odseka pred nekaj meseci le še ena v vrsti obljub, so danes odkupljena vsa zemljišča, jeseni bo oddana vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja in prihodnje leto naj bi se res začelo graditi. A Mengšani bodo verjeli šele, ko bodo na severnem robu mesta videli gradbeno mehanizacijo.

Cest pa si ne želijo le Gorenjci. Vlada – tudi zaradi nabiranja političnih točk – obljublja investicije tudi v drugih delih države, poleg tega pa so obnove potrebni kilometri obstoječih cest, ki zaradi pomanjkanja sredstev v času največje krize že terjajo svoj davek. Čeprav proračun za letos in prihodnje leto predvideva več sredstev za razvoj cestne infrastrukture, pa bo vse dane obljube težko izpolniti.

Kaj torej preostane lokalnim prebivalcem v Vodicah? Kaj dosti drugega kot to, da vztrajno opozarjajo na nevzdržne razmere, žal ne. A čeprav proteste napovedujejo tudi v prihodnjih mesecih, je težko verjeti, da bo njihova zahteva po začetku gradnje že prihodnje leto uslišana.

Oddaj svoj komentar

Kranj 15°

delno oblačno
vlažnost: 97 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

14/28

torek

13/30

sreda

14/30

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kopalni izlet

IZLETI / Kranj, 17. julij 2018

Kolesarski izlet

IZLETI / Jesenice, 17. julij 2018

V Strunjan

FILM / Jesenice, 17. julij 2018

Torkova kinoteka Poletje na Stari Savi 2018

PREDAVANJA / Kranj, 17. julij 2018

Adijo, blokade, čas je za boljše življenje!

IZLETI / Preddvor, 17. julij 2018

Na Konjščico

PRIREDITVE / Kranj, 18. julij 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 19. julij 2018

Od Tonkine koče do Poštarskega doma

 

 
 

 

 
 
 

Služiti Slovenski vojski / 12:41, 11. julij

Bravo mladi vojaki.... na mladih svet stoji.

Spomin na preboj na Menini / 08:31, 11. julij

Večna slava junakom domoljubom in vsem partizankam in partizanom !
Smrt fašizmu !!

Zamuda pri obnovi ceste / 21:16, 9. julij

Zadnja dva tedna sem se 2x peljal v Kr.goro! Cesta skozi Gozd Martuljek na polno razkopana. Zgledalo je tako kot da bi gradili avtocesto sko...

Svet čaka name. In na Elan. / 12:53, 29. junij

Super, čestitke vsem !! Bojan in Ingemar pa legende, srečno še naprej!!

Prvi hibridni mestni avtobus / 13:46, 26. junij

Lepo, pohvalno, ampak se mi zdijo Jesenice cele mav hibridne... hahaha

Udba in bela tehnika / 19:02, 24. junij

Kaj tudi ti Brut?

Gospoda cenim kot profesorja in ekonomista. Dober retorik in nekoč steber Pravne fakultete.

Iz pod njegoveg...

Državnozborskim volitvam ob rob / 09:13, 24. junij

G Jelka Logar,
Slovenija ne potrebuje gulash segedin prihodnosti, sovražnega govora, žaljenja, razprodaje kar še ni prodanega, amerikaniz...