Na ceste za ceste

Predvčerajšnjim je dokončno prekipelo Vodičanom, ki so uresničili napovedi in organizirali protestni shod ter v jutranji prometni konici s prehajanjem ceste opozorili na nevzdržne prometne razmere. Več kot deset tisoč vozil dnevno greni (in večkrat tudi ogroža) življenje predvsem prebivalcem ob glavni cesti skozi naselje. Nejevolja se je dokončno prelila v jezo ob nedavni prometni nesreči, v kateri je bil udeležen šolar in je bila povod za ustanovitev civilne iniciative ter prvega v vrsti protestnih shodov, ki jih napovedujejo. Obljuba o gradnji državne ceste Želodnik–Mengeš–Vodice, ki bo povezala štajersko in gorenjsko avtocesto, hkrati pa naselja, ki ležijo ob trasi, očistila tranzitnega prometa, ima že brado. Ker denarja za celotno traso ne bo nikoli dovolj, jo bodo gradili večfazno. Mimo Vodic predvidoma šele čez nekaj let, a Vodičani jo zahtevajo že drugo leto.

Potem ko so svoje zahteve po izboljšanju prometnih razmer v preteklosti večkrat glasno izrazili Škofjeločani, Blejci in drugod po Gorenjskem, so se jim v zadnjem času pridružili tudi Mengšani in Vodičani. Kot kaže, je protest lokalnih prebivalcev postal ena od glavnih oblik pritiska na državo.

Večkrat se je že izkazalo, da pritiski lokalnih skupnosti na državo – tudi v obliki protestov in cestnih zapor – lahko zganejo predstavnike države. V Mengšu jim je z vztrajnostjo uspelo prepričati pristojne, da manjkajoči del obvoznice umesti med prioritete. Če je bila gradnja poldrugi kilometer dolgega odseka pred nekaj meseci le še ena v vrsti obljub, so danes odkupljena vsa zemljišča, jeseni bo oddana vloga za pridobitev gradbenega dovoljenja in prihodnje leto naj bi se res začelo graditi. A Mengšani bodo verjeli šele, ko bodo na severnem robu mesta videli gradbeno mehanizacijo.

Cest pa si ne želijo le Gorenjci. Vlada – tudi zaradi nabiranja političnih točk – obljublja investicije tudi v drugih delih države, poleg tega pa so obnove potrebni kilometri obstoječih cest, ki zaradi pomanjkanja sredstev v času največje krize že terjajo svoj davek. Čeprav proračun za letos in prihodnje leto predvideva več sredstev za razvoj cestne infrastrukture, pa bo vse dane obljube težko izpolniti.

Kaj torej preostane lokalnim prebivalcem v Vodicah? Kaj dosti drugega kot to, da vztrajno opozarjajo na nevzdržne razmere, žal ne. A čeprav proteste napovedujejo tudi v prihodnjih mesecih, je težko verjeti, da bo njihova zahteva po začetku gradnje že prihodnje leto uslišana.

Oddaj svoj komentar

Kranj 21°

oblačno
vlažnost: 58 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

9/20

četrtek

9/20

petek

6/26

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Škavnico

GLASBA / Šenčur, 26. april 2018

Koncert MePZ DU Šenčur z gosti

OBVESTILA / Radovljica, 26. april 2018

Ob odprtju nove radovljiške knjižnice

PREDAVANJA / Kranj, 26. april 2018

Pomoč z zeliščnimi pripravki

PRIREDITVE / Gorenjska, 26. april 2018

Medgeneracijske prireditve

IZLETI / Kranj, 26. april 2018

Na Klek

OBVESTILA / Jesenice, 26. april 2018

Po kateri poti na Golico

IZLETI / Šenčur, 27. april 2018

Glinščica po starodavni poti soli

 

 
 

 

 
 
 

Poklonili so se junakom v obroču / 06:29, 26. april

Večna slava in zahvala partizanom in večna sramota za izdajalce!

Odprli most čez avtocesto / 10:02, 24. april

Občina Šenčur je precej bogata občina! Tukaj z mostom so se izkazali! Je pa mimo letališča prestavljena cesta in dva krožišča, vse v občini ...

Poklonili so se junakom v obroču / 23:21, 17. april

Šele potem, ko se bodo njihovi predstavniki distancirali od zločinov komunizma pred, med in po koncu druge svetovne vojne.

Poklonili so se junakom v obroču / 16:38, 12. april

Večna slava junakom !

Janez Janša: smer ni prava / 06:37, 11. april

Fanta, ki iščeta v Cerkljah glasove sta se zmotila v letnici. SDS je v Cerkljah nekaj pomenila, ko je bil Čebulj v stranki, pa je že dolgo tega kar je prišel k pameti...

Janez Janša: smer ni prava / 16:25, 8. april

Ves čas po osamosvojitvi razen petih let, levica išče, pa ne zna in ne zmore najti prave poti. In je tudi nikoli ne bo.

Širijo sporočilo miru / 14:31, 8. april

Za denar naj se oglasijo kar pri Sorosu, ki jih tudi financira.