Andrej Štremfelj, prejemnik priznanja za življenjsko delo v alpinizmu / Foto: Tina Dokl

Najvišje priznanje Andreju Štremflju

Planinska zveza Slovenije je v četrtek podelila priznanja za vrhunske dosežke v alpinizmu, športnem in lednem plezanju ter turnem smučanju za leto 2016 pa tudi za življenjsko delo v alpinizmu, s čimer so se poklonili himalajcu Andreju Štremflju.

Ljubljana – Najboljši alpinisti, športni in ledni plezalci ter turni smučarji so se letos zbrali na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani v okviru sejma Natour Alpe-Adria, med prejemniki priznanj pa je bilo znova tudi več Gorenjcev.

Priznanje za najuspešnejšo alpinistko minulega leta je prejela Tjaša Jelovčan iz AO PD Kranj, ki je sezono posvetila visokim alpskim skalnim stenam in jo okronala z vzponom po najdaljšem grebenu na Mont Blanc. Najuspešnejši alpinist 2016 je postal Luka Lindič (AO PD Celje - Matica), ki nase že nekaj let opozarja tudi na svetovni alpinistični sceni. Najperspektivnejši alpinistki 2016 sta naveza Marija Jeglič (AO PD Ljubljana - Matica) in Sara Jaklič (AO PD Kranj), najperspektivnejši alpinist 2016 pa Matija Volontar (AO PD Jesenice). Priznanje za posebne dosežke v alpinizmu sta prejela Aleš Česen (Alpski gorniški klub) in posthumno Domen Kastelic (Akademski AO).

»Še vedno neznansko rad plezam«

Posebno mesto med najuspešnejšimi alpinisti je letos zavzel šestdesetletni Kranjčan Andrej Štremfelj, ki je za svojo izjemno, štirideset let trajajočo alpinistično pot prejel priznanje za življenjsko delo, ki ga je pospremil dolg aplavz vseh prisotnih. Z alpinizmom se je začel ukvarjati leta 1972, v zgodovino slovenskega alpinizma pa se je z zlatimi črkami zapisal že pet let kasneje z zgodovinskim vzponom na vrh Everesta po zahodnem grebenu, ko sta z Nejcem Zaplotnikom na vrhu sveta stala kot prva Slovenca. Enajst let pozneje je znova pisal zgodovino na najvišjem vrhu sveta, ko sta se nanj povzpela z ženo Marijo in tako postala prvi zakonski par, ki je osvojil vrh. Pol leta za tem je sledil tudi njegov največji uspeh, ko sta skupaj z Markom Prezljem preplezala novo smer na Južni vrh Kančdendzenge, za kar sta prejela zlati cepin. »Če me kdo vpraša, ali mi je lepše ob prejemu priznanja ali ko pridem na neki vrh, ni dvoma, da mi je na vrhu lepše. Slava je vendar najbolj pokvarljivo blago, kar ga lahko dobiš, ob prejemu priznanja s strani stroke pa se seveda počutiš drugače. Od poškodb imam težave z obrabljenimi sklepi, zato zdaj bolj izbiram in se ne zapodim v vsako stvar, a še vedno neznansko rad plezam,« je povedal Andrej Štremfelj.

Najuspešnejša športna plezalka 2016 je pričakovano postala Janja Garnbret (Šaleški AO), presenečenja pa ni bilo niti med fanti, saj je priznanje za najboljšega prejel Domen Škofic (ŠPO PD Radovljica), prvi slovenski tekmovalec s skupno zmago svetovnega pokala v športnem plezanju. Priznanja športnim plezalcem za vrhunske dosežke na tekmovanjih so prejeli Tjaša Kalan (AO PD Kranj), Julija Kruder (ŠPO PD Celje - Matica), Mina Markovič (ŠPK Plus) z bronom s svetovnega prvenstva in Urban Primožič (PK Škofja Loka), posebno priznanje je šlo v roke paraplezalcu Gregorju Selaku (ŠPD Gre gor). Priznanja perspektivnim športnim plezalcem za rezultate na svetovnem in evropskem mladinskem prvenstvu in v evropskem mladinskem pokalu so prejeli Matic Kotar (ŠD Proteus), Mia Krampl (AO PD Kranj), Vita Lukan (ŠPO PD Radovljica), Luka Potočar (ŠPO PD Radovljica), Lučka Rakovec (ŠD Proteus), Urška Repušič (ŠPO APD Kozjak Maribor) in Tjaša Slemenšek (Šaleški AO). Srebrni častni znak PZS sta v zahvalo za dolgoletno in uspešno zastopanje barv slovenske članske in mladinske reprezentance v športnem plezanju prejela Urban Primožič in Jure Raztresen (oba PK Škofja Loka), ki sta lani sklenila tekmovalno kariero.

Tudi priznanji za najuspešnejšega lednega plezalca in najuspešnejšega turnega smučarja minulega leta sta šli na Gorenjsko; prejela sta ju Janez Svoljšak (AO PD Kranj) in Nejc Kuhar (TSO PD Jezersko).

Oddajte svoj komentar

Kranj 5°

jasno
vlažnost: 97 %
veter: S, hitrost: 11 km/h

3/21

nedelja

14/23

ponedeljek

14/21

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

IZLETI / Gozd Martuljek, 22. september 2019

Pohod na Kurji vrh

PRIREDITVE / Križe, 22. september 2019

Palačinkin ŽivŽav

PRIREDITVE / Žiri, 22. september 2019

Markov tek

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 22. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

PRIREDITVE / Gorenjska, 23. september 2019

Aktivnosti Medgeneracijskega centra

RAZSTAVE / Cerklje, 23. september 2019

Žig in razstava o Borštniku

 

 
 

 

 
 
 

Nižja gospodarska rast / 19:35, 21. september

"Levica in koalicija zbližali stališča"
---------------------------
Slovenija nova Švica:
ukinitev dopolnilnega zvarovanja in 1000€ pokojnine .
Hudooo!

Odpuščeni kranjski policist zahteva nazaj svojo službo / 22:14, 20. september

Morda bi moral prebrati ves članek, pa ga ne bom. Samo to vem, da je naredil neumnost in zato naj sprejme kazen, samo ne tako hudo. Odpustit...

Nižja gospodarska rast / 16:05, 20. september

Opozicija je že spomladi napovedala nižjo gospodarsko rast zaradi gospodarskih težav v Nemčiji. Vendar koalicija ni hotela o tem ničesar sli...

Nižja gospodarska rast / 13:29, 20. september

DDV dvigniti na 25% pa ne bo panike. Letos se je Javni sektor povečal za 6000 zaposlenih. Nekje je treba vzeti. Alipa se dodatno zadolžiti. Otroci častijo svojo prihodnost.

Za naravi prijazen turizem / 20:40, 19. september

Alias Primož, ni bilo tablet !
Tablete vzamem samo takrat kadar mi psiha dol pade kot padejo gate debele mame na anoreksični punci.

Za naravi prijazen turizem / 15:31, 19. september

Tableta popustila a?

Spomin na požig Kokre / 15:30, 19. september

Ubogi šofer kamiona, menda je prevažal žabjo volno iz Žabnice v Kokro...