Molk ni odgovor na laži

Odgovor na pismo B. Viranta, člana IO ZZB Kranj, Molk ni odgovor na laži, ki je bil v Gorenjskem glasu objavljen 21. oktobra 2016.

Odgovor je dozorel ob ponovitvi dokumentarnega filma »Pesem upora« iz leta 2009 na RTV 28. novembra letos. Ob predvajanju partizanskih pesmi in razlogih za njihov nastanek je bila ob simbolih komunistične diktature srpa in kladiva, peterokrake zvezde in Tita poudarjena pridobljena svoboda in vrednote NOB. Povedano je, da vrednote, ki jih opevajo pesmi, niso zazrtost v preteklost, ampak so pogled v novi svet, ki jih zahteva sedanji čas; da je upor vrednota kot posledica krize, ki zatira človekovo dostojanstvo ipd. V celotnem dokumentarcu, v katerem so sodelovali tudi visoko izobraženi in mladina, ni pojasnjeno, da je KP in tajna VOS s podobnimi parolami vodila narodno osvoboditev samo kot taktično nalogo, ki je po boljševističnem vzoru služila proletarski revoluciji za prevzem oblasti, tudi z likvidacijami (prim. France Bučar, Usodne odločitve). Sistem, ki ga je vodila vse do propada Jugoslavije in prvih svobodnih volitev, je kršil človekove pravice, kar je razvidno iz ustave RS in odločbe Ustavnega sodišča. V prvem izvoljenem parlamentu je zato dr. Bučar takrat oznanil konec državljanske vojne. Tudi ni povedano, da smo zaradi komunizma in Tita izgubili del Primorske.

Podobno pozabljanje ima tudi B. Virant in mnogi govorci na proslavah ZZB, ko preskakujejo čas NOB do nastanka vaških straž zaradi likvidacij VOS-a ter obljubljeno demokracijo. Zopet se pojavlja boljševistični besednjak: izdajalska in kolaborantska bela garda, klerofašizem, kapitalistična in izdajalska Cerkev itd.

B. Virant se sklicuje na pravico do svobode govora, ki je v Ustavi RS. Je pozabil na zloglasni 133. členu kazenskega zakona, imenovanega sovražni govor, iz časa totalitarne Jugoslavije, ko je bil molk odgovor na laži zaradi strahu. Na okrogli mizi »Do sprave v razdeljeni slovenski družbi morda s postopkom mediacije« je bilo rečeno, da se tak strah zopet pojavlja. Na drugi okrogli mizi »Je skrivnost Krimske jame res razkrita« je podan podatek, da je do prvega odpora partizansko gibanje povzročilo smrt 812 civilnim osebam, od tega 40 odstotkov žensk in 32 otrokom. Razstava o Krimski jami je potujoča, a organizator postavlja pogoj za razstavo: »Samo v javnih prostorih, ne v cerkvah ali župniščih. Konec je skrivanja.« Če parafraziram: konec je molka, ki ga zopet ZZB zahteva. Ker ga več ni, to imenuje revizija in kriminalizacija NOB.

Govor na Pangrščici je B. Virant zaključil: »Zavejmo se svojih korenin. Partizanskih!« Te korenine še vedno prekrivajo medvojna in povojna prekrita grobišča. Partizanske bodo toliko časa, dokler se ZZB ne bo distancirala od pobojev in se opravičila tistim partizanom, ki jih je KP zlorabila za prevzem oblasti.

Nekdo je rekel: »Korenine naroda so pripete na resnico, resnica pa je vezivo naroda.« Vedno bolj je jasno, kdo skriva resnico in s tem razdvaja slovenski narod.

Franc Pintar, Bled

Oddaj svoj komentar

Kranj -2°

delno oblačno
vlažnost: 92 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-10/4

torek

-7/8

sreda

-3/8

četrtek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PREDAVANJA / Radovljica, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Kostarika

PREDAVANJA / Naklo, 23. januar 2024

Potopisno predavanje: Islandija

PREDAVANJA / Tržič, 24. januar 2024

O sladkorni bolezni

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 24. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

 

 
 

 

 
 
 

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.

Prava pot do sprave slovenskega naroda izhaja iz ljudi / 23:22, 21. januar

Ob takem medijskem in izobraževalnem enoumju 70% Slovencev nima nobene možnosti vedeti resnice, niti trezno voliti, zato grejo v prepad kot ovce.

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 23:17, 21. januar

Primož, tebi pa sovraštvo do SDS res povzroča halucinacije. Resnica je popolnoma drugačna. SDS je 2020 v MO Kranj predstavila predloge ukrep...

Odgovor / 20:53, 21. januar

Tavčar se je malce bal Nemcev in nasprotoval vojaški akciji na Koroškem. Kot sicer se takrat Ljubljana ni veliko zanimala za meje na Štajers...

V Dražgošah poziv k miru / 19:39, 21. januar

Ponavljam vprašanje: Kaj so oborožene sile nacistične Nemčije počele v Dražgošah leta 1942 ?
Usposabljanje, vojaške vaje ?
Bo šlo?