SOSEScript: Breadcrumb failed executing with the following error: Error on line 41 position 2: Conversion failed when converting the varchar value 'December' to data type int.
Letošnjo Okarino bo v torek odprl zanimiv egiptovski sestav Egyptian Project. / Foto: arhiv Festivala Okarina

Okarina glasbenih užitkov

Za uvod v 26. Festival Okarina, ta je v svoja nedrja privabil petnajst zasedb, ki bodo z glasbo z različnih koncev sveta štirinajst dni bogatile Bled, bo v torek nastopila zasedba Egyptian Project.

Bled – Na Bled letos že 26. leto prihajajo glasbe sveta. Festival Okarina doslej še nobeno poletje ni izostal in je kot tak že dolgo ena od plemenitejših blejskih tradicij, ki obiskovalcem vsako leto s kakovostno in raznoliko koncertno ponudbo široko odpira vrata tako v glasbeno izročilo kot z njim povezane sodobne muzike narodov z vseh kontinentov. Med petnajstimi nastopajočimi bomo letos tako poslušali zasedbe in glasbenike iz Egipta, Francije, Madžarske, Palestine in Jordanije, Španije, Nemčije, Švedske, Južne Koreje, ZDA, Alžirije, Italije in Turčije. »Letošnji festival je nadgradnja lanskoletnega. Sicer je nastopajočih nekaj manj kot lani, gre pa za zelo renomirane glasbene skupine in izvajalce, ki prihajajo iz različnih okolij in so že nastopali na najpomembnejših tovrstnih festivalih po svetu,« napoveduje Leo Ličof, pobudnik in vsa leta umetniški vodja, vsekakor pa oče festivala, ki zadnjih devet let poteka pod okriljem Zavoda za kulturo Bled, ki skrbi tudi za njegovo organizacijsko plat. Ličof hkrati dodaja, da gre za izjemno kvalitetne izvajalce, ki imajo kaj pokazati. Zanimivo, da kar nekaj skupin prihaja s francoskega govornega področja, bodisi prav iz Francije bodisi v mešanih zasedbah. Izvajalci z jasnim sporočilom o pomembnosti multikulturnosti bodo od 26. julija do 7. avgusta nastopali na Blejskem gradu in obalni promenadi, ki se je kot prizorišče prvič izkazala in uspela na lanskem festivalu.

Fuzija med tradicijo in novim

V torek, 26. julija, ob 20.30 bo na promenadi festival odprla zasedba Egyptian Project, ki prihaja iz Egipta in v svojem glasbenem izrazu kombinira zvoke Nilove delte in Kaira z razpoloženji trip hopa, elektronske glasbe, hip hopa in celo klasične glasbe. Ob njihovi glasbi lahko sanjamo o davnih časih, ko so se glasbeniki, plesalci in različni umetniki zadrževali v soseskah in kavarnah Kaira, kjer so čakali na vabila za nastope ob zabavah, porokah in rojstvih otrok. Zasedba Egyptian Project razkriva in prebuja lepoto glasbe z bregov Nila in poslušalce ponese v daljne dežele. Tradicija in sodobnost z istega odra. Naslednji dan bo sledil Mladinski simfonični orkester Strasbourg, ki je v okviru svoje evropske koncertne turneje za nastop izbral tudi Bled. Petinšestdeset mladih nadarjenih glasbenikov bo predstavilo program, ki zajema vsa glasbena obdobja, vključno s sodobnimi kompozicijami. Četrtkov koncert bo namenjen glasbi vlaških Romov, ki jo igra madžarska skupina Romengo, s katerimi nastopa tudi znana pevka Monika Lakatos.

Prihodnji konec tedna se bo dogajanje selilo na Blejski grad, prvi koncert pa bo začinil godalni trio Khoury Project, ki ga sestavljajo trije bratje, izjemni palestinski glasbeniki iz Jordanije. V glasbenem izrazu izhajajo iz tradicij z Bližnjega vzhoda in Sredozemlja, ki jih hkrati združujejo z džezom, flamenkom, romsko, keltsko in indijsko glasbo. Sledita dneva z dvojnim programom – 30. julija bo najprej nastopila Svetlana Makarovič z nekaj svojimi šansoni, pri interpretaciji preostalih pesmi pa ji bodo pomagali njeni zvesti glasbeni spremljevalci: pianist Joži Šalej, igralki Ljerka Belak in Janja Majzelj in drugi. Sledila bo francoska zasedba Sirventes. Trije glasbeniki obujajo liriko iz časa trubadurskih pesmi ob koncu 13. stoletja. Pojejo v okcitanščini, jeziku, značilnem za jugozahod Francije, njihova besedila pa so napisana v zahtevni pesniški obliki, v kateri se pesnik norčuje iz princev, posmehuje cerkvi in dvomi o stvarniku, ki mu ponuja prijazne nasvete pa tudi neizprosne kritike. Glasba, ki jo igra The Javier Paxarino Trio iz Španije, je več kot le flamenko, saj ni omejena na eno samo zvrst, temveč zajema široko paleto odtenkov, ki sestavljajo bogato špansko kulturo. Po JUKA – Brass Bandu, šestdesetčlanskem orkestru iz Nemčije, sestavljenem iz mladih glasbenikov, ki bo nastopil v nedeljo ob 17. uri, se festivalsko dogajanje spet vrača na promenado.

Zadnji teden Okarine bo 2. avgusta odprla švedska skupina Way Up North, ki igra švedsko glasbo na drugačen način, od starejše pa vse do Abbe. V zasedbi Noreum Machi iz Južne Koreje, ki ji bo sledila, prihaja nekaj odličnih glasbenikov, tolkalcev, pevcev … Zasedba prinaša navdihujočo energijo v umetnost Samul-Norija, sodobno uprizoritveno adaptacijo ceremonialnega ruralnega obreda, ki izvira iz šamanizma in animizma. Poslušalcem, ki prisegajo na blues in soul, bo zadoščeno v sredo, 3. avgusta, ko bo nastopila francoska skupina Malted Milk z ameriško pevko Toni Green. Naslednji dan spet odhajamo v Afriko, natančneje v Alžirijo, s skupino Djmawi Africa. Ta je trdno ukoreninjena v svoji afriški identiteti, že od leta 2004 eksperimentira s fusion glasbo, ki povsem neomejena in brez zadržkov vključuje rok, metal, reggae, alžirski chaabi in arabsko-andaluzijsko tradicijo kot tudi gnawa trance. Glasba francoske džez fusion zasedbe Guillaume Perret & The Electric Epic, ki bo sledila večer zatem, ne pripada nobenemu žanru, temveč se obrača na naše čute. Je inovativna mešanica sodobnega džeza, funkovskih groovov in kričečega metala – nekakšna hibridna, vznemirljiva in čarobna glasba, ki v nas vzbuja občutke in podobe. V soboto, 6. avgusta, bo nastopila francosko-italijanska skupina Ve-Zou-Via. Pol skupine tvorijo Italijanke iz Neaplja, pol pa Francozi iz Marseilla. O njihovi glasbi pa so zapisali, da gre za nebrzdano orgijo prepričljivo strastnih glasov v harmoniji s tamburicami in divjimi uličnimi zabavami. Desetčlansko zasedbo so sestavili posebej za tokratni nastop ... in kasneje mogoče še kakšnega. Festival Okarina se bo zaključil 7. avgusta s koncertom turške zasedbe Baba Zula. Njihove predstave so mešanica več umetnostnih zvrsti. S kombinacijo orientalskih glasbil, kot so darbuka, električni saz in žlice, ter elektronike in sodobnih zvokov ustvarjajo samosvoj zvok, ki ga imenujemo istanbulska psihedeličnost.

Moč izraza, kakovost in prepoznavnost

Za vsaka ušesa nekaj, torej. V prihodnjih 14 dneh boste lahko našli pravo muziko zase, poslušali nove instrumente ali pa neobičajne kombinacije med njimi. Letošnji izbor je nekoliko drzen in razbija šablone. »Vedno znova želim razbijati konvencionalne zakoreninjene okvire in pričakovanja, kaj naj bi festival bil. Ta mora biti vsakič znova poseben. Sam rad iščem fuzije med staro glasbo in etno koreninami ter nadgradnjo v sodobnih glasbenih konceptih,« še dodaja Leo Ličof, zadovoljen, da že toliko let Okarina nastaja v sodelovanju z Zavodom za kulturo Bled. Posebna moč, ki jo izraža izvajalec, njegova kvaliteta in afirmiranost v svetu so trije najpomembnejši kriteriji, po katerih se je vselej za uvrstitev v program odločal Ličof. Tudi letos.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 80 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

4/5

ponedeljek

-5/8

torek

-5/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Gorenjska, 30. marec 2020

Odpovedi prireditev zaradi koronavirusa

PRIREDITVE / Kranj, 1. april 2020

Predstavitev medicinskih in ortopedskih pripomočkov

RAZSTAVE / Radovljica, 2. april 2020

Mlada ilustracija 2020

IZLETI / Kranj, 4. april 2020

V Krko na Dan odprtih vrat

IZLETI / Kranj, 25. junij 2020

Štiridnevni izlet v Bosno

IZLETI / Kranj, 3. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 4. julij 2020

V Romunijo

IZLETI / Kranj, 5. julij 2020

V Romunijo

 

 
 

 

 
 
 

O problematiki jezera / 16:39, 30. marec

Pritoki vsebujejo precej dodatkov s katerimi kmetje plemenitijo svojo zemljo za višji in boljši pridelek. To povzroča cvetenje jezera.

O problematiki jezera / 09:56, 30. marec

Na izpitu je nepripravljenega študenta profesor vprašal, kaj je to evtrofikacija.
Reku študent:
ah,qurc, drek je drek.

Prepoved gibanja zunaj občine / 07:50, 30. marec

14 dni nazaj so nas strokovnjakinje iz NIJZ- a učile in nam dopovedovale, da maske nimajo učinka in so nepotrebne, zdaj so že obvezne !
Zemlja je še okrogla ali je že ploščata?

Okužen tudi stanovalec nakelskega doma / 16:14, 29. marec

Kaj klobasaš, kaj ima to opraviti z vlado. Pol vlade je iste kot prej, sploh pa ni Janše nihče silil v to koalicijo, Šarec je pozival na pre...

Ali je kupljen kruh varen / 06:27, 29. marec

Bojim se zaostrenih ukrepov.
Tako kot se razvija korona zadeva, kaže, bomo morali prenehat z dihanjem.

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu / 09:21, 28. marec

Bravo. To pa je delo za ljudi. V naši občini smo ravno včeraj dobili občinski časopis ali županov časopis. To je verjetno tudi vse kar lahko od njega pričakujemo. Župana namreč.

Vlada pripravila ukrepe za blažitev posledic epidemije / 10:22, 27. marec

Tole v podkrepitev govoric:

https://revijazarja.si/clanek/mnenja/5aa7e56560105/ste-za-referendum-o-rtv-nikar