Tudi članice sekcije ročnih del iz Gorij so tako kot pletilje in vezilje na Bledu, v Zasipu in Besnici minuli konec tedna pripravile razstavo ročnih del. / Foto: Mateja Rant

Tkejo tudi prijateljske vezi ...

Članice sekcij ročnih del iz Gorij, Bleda, Zasipa in Besnice so se letos odločile za sodelovanje in minuli konec tedna sočasno pripravile razstave ročnih del, vezenja, kvačkanja in drugih zvrsti ročnih umetnosti, da bi pokazale, kaj delajo pozimi.

Gorje, Besnica – »Že lani se je zgodilo, da smo razstavo pripravili sočasno z veziljami in pletiljami iz Besnice, z Zasipom pa jo že vrsto let pripravljamo ob istem času. Zato smo se letos odločile, da se povežemo, saj nismo tako oddaljene, da si ne bi mogli vsi, ki jih to zanima, ogledati razstav na vseh štirih lokacijah,« je pojasnila Marija Jakopič iz Društva upokojencev Gorje. Pridružila se jim je še Simona Repinc Urevc z Bleda, ki je njihova mentorica.

»Naše vezi so se stkale iz veselja in ljubezni do ročnih del. Odločile smo se, da se sočasno predstavimo s svojimi izdelki in s tem morda komu polepšamo dan,« so poudarile članice sekcij ročnih del, ki so minuli teden razstavljale v Gorjah, na Bledu, v Zasipu in Besnici. Poudarile so, da so bila ročna dela, kot so vezenje, kvačkanje in klekljanje, poleg petja, plesa in igre pomemben delček v življenju naših mam in starih mam, saj so mnogo prostega časa presedele ob ročnih delih in si tako krajšale nedeljske popoldneve. »Naša želja je, da to kulturno dediščino ohranjamo in jo prenašamo na nove rodove.«

V Gorjah so razstavo ročnih del vezenja in kvačkanja pripravili v sklopu Jurjevega semnja. »S tečaji ročnih del smo začeli pred petnajstimi leti pri Oreharjevi Minki doma, štiri leta kasneje pa še v prostorih društva upokojencev v Spodnjih Gorjah,« je razložila Marija Jakopič. Od deset do štirinajst žensk se dobiva ob petkovih večerih od novembra dalje, srečanja pa se končajo v aprilu, ko svoje izdelke razstavijo v Gorjanskem domu. »Vsako leto si izberemo rdečo nit za razstavo in letos je bila to slika, ki jo je morala pripraviti vsaka članica. Obenem pa ustvarijo še vrsto drugih izdelkov, ki jih prav tako pokažemo na razstavi.« Vsakič k sodelovanju pritegnejo tudi kakšno drugo društvo iz občine. Letos se je predstavila čebelarska družina iz Gorij, ki praznuje 110-letnico delovanja.

Pohvalijo se z bogato bero izdelkov

V okviru razstave ročnih del in drugih zvrsti ročnih umetnosti so se predstavile tudi ustvarjalke iz Besnice. V petek je bilo v prostorih stare mežnarije odprtje razstave njihovih del, za glasbeno popestritev pa je z nekaj lepimi domačimi pesmimi poskrbel kvintet Kostanarji s Trstenika. Zbrane je nagovoril domači župnik Andrej Jemec. Z željo po učenju in druženju, pa tudi zaradi zavesti po ohranjanju kulturne dediščine in prenašanju te na nove generacije, so leta 2009 v okviru KUD Sejalec Besnica ustanovili krožek ročnih del. Članice se redno srečujejo vsak teden od jeseni do pomladi. V tem obdobju delajo pod vodstvom mentorice, poleti pa vsaka pridobljeno znanje sama utrjuje in izpopolnjuje. Najprej so se udeleženke krožka naučile kvačkanja, nadaljevale z različnimi tehnikami vezenja od rišelje, hardanger, narodni vez, križci, naučile so se tudi zahtevni senčni vbod. Prav vse udeleženke so nad znanjem, ki so ga v teh letih pridobile, navdušene in veselijo se izdelkov, ki z vztrajnostjo nastajajo v njihovih spretnih rokah.

Oddajte svoj komentar

Kranj 2°

oblačno
vlažnost: 94 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

1/10

sreda

-6/8

četrtek

1/8

petek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

PRIREDITVE / Gorenjska, 17. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 17. januar 2018

Za otroke

PREDAVANJA / Kranj, 17. januar 2018

Islandija

DELAVNICE / Kranj, 17. januar 2018

Zaključek akcije spremembe soseske Planina

IZLETI / Kranj, 18. januar 2018

Po Krasu

PRIREDITVE / Gorenjska, 18. januar 2018

Medgeneracijske prireditve

PRIREDITVE / Jesenice, 18. januar 2018

Za otroke

PRIREDITVE / Zbilje, 18. januar 2018

Znanje za življenje

 

 
 

 

 
 
 

Nasprotujejo potvarjanju zgodovine / 09:56, 16. januar

Bravo Lara!
Partizanom herojem večna slava, cerkev naj ne hujska in politizira ampak naj se ukvarja z verniki, kateri naj tudi financirajo.

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 18:37, 15. januar

Lara Jankovič na slovesnosti v Dražgošah:

!! Slovenske vlade so našo zemljo prodale za drobtinice. Od trdnih samoupravnih temeljev ba...

Dražgoše pričakujejo množičen obisk / 09:22, 13. januar

Bo ob hvaljenju borbe v govorih in razstavah kaj prostora o nagajanju oblasti pri gradnji cerkve.
Spodnji zapis je del članka Franca Kav...

Slovenska olimpijska bakla tudi po Gorenjski / 21:48, 10. januar

Uspelo, bolj ali manj, velik minus organizatorju in sicer zakaj: Ogromno otrok, glavni sponzor Coca-Cola in pločevinke v ledu?? Pa kdo bo to...

Grob v Dražgošah / 17:18, 9. januar

G.Pintar Franc

Danes, ko nas kapitalske in politične elite brezsramno ropajo nam ime DEMOKRATIČNA kaj malo pomeni...

Grob v Dražgošah / 21:08, 7. januar

G. Primož, (in še nekateri)
Ste »spregledali, da je v kostnici tudi 40 (41) vaščanov Dražgoš, ne samo partizanov. Z vašim komentarjem dok...

Grob v Dražgošah / 13:52, 6. januar

Se strinjam, borcem za svobodo primerne kostnice in grobove, kolaborantom in švabskim ritolizcem pa prepovedat in podret vsa obeležja !!