Še je upanje za legalizacijo

Članek z zgornjim naslovom opisuje dogajanje okoli pokljuškega vodnega zbiralnika. Pred leti je bil na Pokljuki zgrajen nov manjši biatlonski center, verjetno eden najbolj funkcionalnih in najlepših centrov v Evropi. Ob njem je bil zgrajen vodni zbiralnik za približno 5000 kubičnih metrov vode. Ker je v zakonu o Triglavskem narodnem parku /TNP/ dovoljena prostornina takega vodnega zbiralnika le 1400 kubičnih metrov vode, so se proti biatlonskemu centru zarotili naravovarstveniki in TNP. Zahtevajo, da se zbiralnik zasuje, ne samo zaradi tega, ker je prevelik za napajanje živine, ampak tudi zato, ker Smučarska zveza, ki je zbiralnik zgradila, »ni nosilec kmetijske dejavnosti«.

Večji zbiralnik vode potrebuje biatlonski center za zasneževanje štadiona in majhnega dela tekaških prog v poznih jesenskih mesecih, ko tam trenirajo biatlonske reprezentance iz številnih držav in v času večjih tekmovanj, če je premalo snega, kot je bilo letos v času svetovnega biatlonskega pokala.

Posledica tega zasutja bi bila »smrt« biatlonskega centra. 35 zaposlenih, večinoma domačinov iz bližnjih vasi, ki delajo v hotelu, urejajo tekaške proge in opravljajo druga tehnična dela, bi tako ostalo brez služb. V blejskih in bohinjskih hotelih pa bi bilo kar nekaj tisoč nočitev vsako leto manj.

To dogajanje okoli pokljuškega zbiralnika vode je vzorčen primer, kako politiki s sprejemanjem neživljenjskih zakonov in državni birokrati z uresničevanjem teh zakonov uničujejo gospodarstvo, s tem ko uničujejo prav tiste, ki s svojim delom v veliki meri držijo gospodarstvo te dežele še »nad vodo«.

Naloga okoljevarstvenikov in TNP pa ni samo varovanje narave, ampak tudi skrb za ljudi, ki tu živijo, da bodo ostali na tej zemlji in skupaj razumno varovali naravo.

V konkretnem primeru predlagam, da župani občin Bled, Bohinj, Gorje organizirajo sestanek s predstavniki TNP in ministrstva za okolje in prostor in poiščejo neko rešitev za ta vodni zbiralnik in s tem ohranitev v medijih tako opevanih delovnih mest. Pravna država ne bo nič trpela, če bodo začasno odložili zasutje in se nato zavzeli za spremembo zakona, ki bo ta zbiralnik legaliziral. Tudi kravam bo vseeno, če bodo pile vodo iz večjega bajerja, številni domačini bodo hvaležni, ker bodo lahko služili kruh doma, pa tudi v občinske blagajne bo prišlo več denarja že samo od turističnih taks.

Avgust Mencinger, Radovljica

Oddaj svoj komentar

Kranj 2°

pretežno jasno
vlažnost: 88 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-2/7

četrtek

-2/7

petek

-6/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.