Spoštovana javnost, spoštovano pravosodje

Razvpiti sodni proces 'Patrija' se je končal brez končnega epiloga. Ostalo je grenko spoznanje o nemoči in nesposobnosti pravosodja, da v korist pravne države tako zahtevne zgodbe pripelje, če že ne do pravičnega, vsaj do nekakšnega logičnega konca.

Na ravni človeških usod, ki jih je ta sodni proces zajel in prizadel, pa smo sedaj priče neverjetnemu pravnemu paradoksu. Vsi glavni obtoženci so na prostosti, v zaporu pa že več kot pol leta sedi nedolžen človek.

Upokojeni brigadir Peter Zupan, ki ga je proces zajel tako rekoč po (nekdanji) službeni dolžnosti, je delal na odgovornih nalogah v logistiki, na področju opremljanja v Ministrstvu za obrambo RS. Zaradi odmevne, grobe politizacije ter strankarsko-politične teže glavnih osumljenih se je sodni proces očitno moralo 'uravnotežiti'. V javnosti ne izpostavljen, nestrankarski in kot tak politično nezaščiten, po službeni dolžnosti povezan z 'okuženimi' partnerji in angažiran na preiskovanih poslih je bil več kot primeren za ta namen.

Da z obtožbo in sodnim postopkom proti Petru Zupanu očitno nekaj ni v redu, je bilo kmalu jasno. Na Ministrstvu za obrambo RS, v sestavi katerega je odgovorno in predano delal na pomembnih in odgovornih obrambnih nalogah, mu niso nudili pomoči. Priče niso bile pozvane niti zaslišane in za potrebo svoje obrambe ni mogel do uradne dokumentacije. 'Kristalno čist posel' se je lomil in kot je danes očitno, zlomil samo na Zupanovem hrbtu.

Za razliko od nekaterih obdolžencev, ki so danes na prostosti, Petru Zupanu sodišče ni dokazalo kakršnega koli oškodovanja države. Ničesar ni delal v svojo ali korist tretjega, uradne postopke na inkriminiranem poslu pa je vodil v skladu z navodili in pooblastili, ki jih je dobil od nadrejenih. Kljub temu mu je bila izrečena krivična in nerazumno stroga kazen, dve leti in pol zapora ter 15.000 evrov denarne kazni.

Upravičeno razočaran in prizadet je Peter Zupan spoštoval izrečeno kazen in brez medijskega pompa odšel v zapor. Domovina, ki ji je predano in pošteno služil, se ji posvečal in žrtvoval celo svoje življenje, na področju obrambe in v prostem času na delu z mladimi športniki – biatlonci, ga je z neverjetno lahkotnostjo žrtvovala in človeško razvrednotila.

Upokojeni brigadir Peter Zupan je s svojim znanjem in izkušnjami, predvsem pa požrtvovalnostjo in veliko pripadnostjo tej domovini, v času osamosvajanja Slovenije, kot poveljnik Pokrajinskega štaba vodil in odgovarjal za bojne aktivnosti poveljstev in enot Teritorialne obrambe na Gorenjskem. Vsi, ki smo sodelovali z njim v tistih, za slovenske državljane usodnih časih, smo ga spoštovali in cenili. Zaupali smo mu tedaj in zaupamo mu danes.

Pravosodne institucije odločno pozivamo, da nemudoma pristopijo k revidiranju in odpravi krivične kazni, ki je bila Petru Zupanu izrečena in naložena. Pričakujemo, da se vsi nadaljnji sodno-administrativni in sami sodni postopki odvijajo, kar se da hitro. Če je bilo to izvedljivo za vse ostale obtožence iz zgodbe o 'Patriji', mora biti tudi za Petra Zupana. Ob tem upravičeno pričakujemo, da se mu do končne razrešitve te obtožbe prekine prestajanje kazni zapora.

To obvestilo javnosti in poziv pristojnim institucijam, v podporo upokojenemu brigadirju Petru Zupanu, izjavljamo in podpisujemo načelniki Republiškega štaba TO (SV) in poveljniki Pokrajinskih štabov TO v času osamosvajanja Slovenije in kasneje. Ob tem javnost obveščamo, da ima Peter Zupan široko podporo tudi med veterani vojne za Slovenijo in pripadniki drugih stanovskih organizacij ter športniki, športnimi delavci in širše.

General Janez Slapar,
general Iztok Podbregar,
general Ladislav Lipič,
brigadir Bogdan Beltram,
brigadir Vladimir Miloševič,
brigadir Viktor Krajnc,
polkovnik Miha Butara,
podpolkovnik Franc Anderlič,
podpolkovnik Janez Lesjak

Oddaj svoj komentar

Kranj -12°

zmerno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

-18/1

nedelja

-15/6

ponedeljek

-8/8

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

IZLETI / Britof, 22. januar 2024

Letovanje v Banji Vrućici

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 18:22, 20. januar

Rushiti in njegova SDS je navozil toliko šiptarjev v Slovenijo, da vsa stanovanja za njih !!

V mrzlih dneh ne pozabimo na živali / 18:18, 20. januar

Dobro, večina psov itak že spi v postelji z lastniki, ampak nogavice za tačke.. hahahaha, dobra, LOL :)

Na plečih pacientov / 18:16, 20. januar

Zdravstvo je potrebno privatizirati ! Tole ni J več od javnega...

SDS v interpelacijo pravosodne ministrice / 18:15, 20. januar

V Sloveniji vlada korupcija, mafija in kriminal ! Teli kradejo in niti skrivajo ne več !
Ni mi žal, da sem že 15 let v Italiji ..

V Dražgošah poziv k miru / 18:12, 20. januar

Kdo bi si mislil, v Dražgošah je bil slavnostni govornik - Nemec :)Franc, nisi še odgovoril na moje vprašanje od lani, kaj so Švabi počeli v...

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 03:52, 20. januar

Lepo. Kdaj bodo zgradili najemniška stanovanja za mlade v Radovljici? Gradijo se samo stanovanja za elito. Koliko neprofitnih stanovanj so ž...

V Dražgošah poziv k miru / 10:50, 17. januar

"Sporočilo Dražgoš je resnica! Da svoboda ni samoumevna, temveč izborjena. Kot so se zanjo borili partizani Cankarjevega bataljona. Na svobo...