Zahteve krajanov

V krajevni skupnosti Trata smo krajani naselja Trata 16. aprila ob začetku postopka priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta za del območja ŠK-42/01 v Škofji Loki – predvidena izgradnja kisikarne Messer Slovenija – sprejeli več zahtev.

Za prizadete krajane je edina sprejemljiva varianta dovozne ceste do načrtovane kisikarne po dovozni cesti v podjetje Knauf Insulation skozi obstoječi glavni vhod podjetja.

Iz gradiva za 5. sejo OS Škofja Loka št. 3502-0093/2014 z dne 27. februarja 2015 izhaja, da je treba poiskati optimalni dostop do novega obrata in v strokovnih podlagah obravnavati tudi dostop preko obstoječega priključka za podjetje Knauf Insulation. Obstoječa javna pot z oznako JP 902992 namreč meji na stanovanjski del naselja Trata in bi njena uporaba dodatno obremenila naselje Trata. Širitev stavbnega zemljišča je bila v OPN opredeljena za potrebe širitve podjetja Knauf Insulation, zato OPN tudi ni predvidel ločenega prometnega urejanja tega območja, ker je bilo načrtovano, da se območje prometno napaja preko obstoječega priključka Knauf Insulation. Dovozna cesta za potrebe podjetja Messer bo dodatno obremenjena z odvozom tehničnih plinov, ki jih bo poleg kisika proizvajal v novem obratu (dušik, argon, kripton, ksenon in ostali plini). Odvoz se bo izvajal na kamionskih cisternah. Izjemno povečan promet s težkimi tovornimi vozili po tej cesti se bo pojavil tudi v času gradnje novega obrata. Obstoječa javna pot z oznako JP 902992 naj se kategorizira kot lokalna cesta, ki bo namenjena le lokalnemu prometu za potrebe stanovalcev naselja Trata.

V strokovnih podlagah za celovito prometno ureditev obravnavanega območja naj se obdela tudi varianta dovoza in odvoza tehničnih plinov za potrebe podjetij Knauf Insulation in Messer Slovenija po železnici, saj so obrati ob železniški progi Jesenice–Ljubljana.

Iz strokovnih gradiv, ki so bila pripravljena za člane Občinskega sveta Škofja Loka, je mogoče razbrati, da bo obrat Messer Slovenija povzročal tudi obremenitve bivalnega okolja s hrupom. Prizadeti krajani zahtevamo, da se hrup ne sme povečati glede na sedanje stanje. Kot je opredeljeno v 86. členu OPN Škofja Loka, novi viri hrupa na posameznem območju varstva pred hrupom ne smejo povzročiti čezmerne obremenitve območja s hrupom. Za nove vire hrupa morajo biti zagotovljeni ukrepi varstva pred hrupom za preprečevanje in zmanjšanje hrupa v okolju kot posledice uporabe ali obratovanja virov hrupa. Pri izbiri ukrepov varstva pred hrupom imajo prednost ukrepi zmanjšanja emisije hrupa pri njenem izvoru pred ukrepi preprečevanja širjenja hrupa v okolju. Na območju IV. stop­nje varstva pred hrupom je treba vse obstoječe stanovanjske objekte varovati ali urejati pod pogoji za III. stopnjo varstva pred hrupom. Na območjih IV. stopnje varstva pred hrupom mora povzročitelj vira hrupa predvideti ustrezne aktivne in pasivne ukrepe za zaščito življenjskega okolja pred hrupom. Zagotoviti je treba pasivne protihrupne ukrepe za izpostavljene stanovanjske objekte v bližini proizvodnih območij. Za protihrupne ukrepe naj se v sklopu dokumentacije za gradbeno dovoljenje zagotovi tudi izdelava posebnega načrta protihrupne zaščite.

Podjetje Messer Slovenija naj pripravi in strokovno obdela vsa tveganja, ki se bodo pojavila ob izgradnji in ob obratovanju kisikarne (povečani tlaki v proizvodnji in pri skladiščenju, izjemno nizke temperature tehničnih plinov, možnosti poškodb instalacij, možne nesreče v proizvodnji in med transportom, druga tveganja). Podjetje Messer Slovenija naj pripravi seznam ukrepov za zmanjšanje in obvladovanje vseh tveganj.

Dokumentacija za pripravo OPPN mora predvideti vzpostavitev protihrupne, protiprašne in vizualne ovire med industrijskim delom Knauf Insulation in Messer Slovenija in stanovanjskim delom naselja Trata. Ovira naj bo kombinacija protihrupne ograje in ozelenitev z zimzeleno vegetacijo in naj poteka po zemljiščih v lasti povzročiteljev emisij. Ovira mora zagotoviti tudi vizualno zaščito višinsko izpostavljenih objektov.

Zaradi izjemnih višin objektov (več kot 50 m) in zahtev po dodatni osvetlitvi in označitvi teh objektov s prometnega vidika je potrebno zagotoviti ukrepe za preprečitev dodatnega svetlobnega onesnaževanja v stanovanjskem delu naselja Trata. Enako velja tudi za vse osvetlitve, ki se bodo pojavile v samem objektu.

Nasprotujemo morebitnemu dodatnemu povečanju komunalne infrastrukture (zemeljski plin, voda, kanalizacija, elektrika) zaradi dolgoročnega povečanja proizvodnih kapacitet v podjetju Knauf Insulation in Messer Slovenija.

Sprašujemo se, kakšna bo kvaliteta življenja in bivanja krajanov v naselju Trata in sosednjih naseljih – Kidričeva cesta, Virmaše, Grenc, Sv. Duh, Godešič v naslednjih 20-ih letih. Ugotavljamo, da v naselju Trata ni kvalitetnih javnih površin za druženje krajanov, zadrževanje in sprostitev ter rekreacijo, kot so: zaokrožene zelene površine, parki, otroška in športna igrišča. V ureditev javnih odprtih površin se vlaga odločno premalo in jih v naselju Trata ni.

S širitvijo industrijskih površin in izgradnjo industrijskih obratov, ki obremenjujejo življenjsko okolje, se pojavi dodaten problem znižanja vrednosti nepremičnin v naselju Trata in ostalih naseljih v okolici. Slabša se bivalno okolje in kakovost bivanja za sedanje in vse bodoče generacije.

Krajani Trate
(naslovi v uredništvu)

Oddaj svoj komentar

Kranj 0°

pretežno oblačno
vlažnost: 96 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-2/7

četrtek

-2/7

petek

-6/7

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, Šenčur, Naklo, 26. januar 2024

Telovadba, ustvarjalna delavnica, zdrave navade ...

GLEDALIŠČE / Predoslje, 26. januar 2024

Komedija zmešnjav

IZLETI / Šenčur, 27. januar 2024

S cvičkom med vinogradi

GLEDALIŠČE / Slovenski Javornik, 27. januar 2024

Jutri začnem

IZLETI / Kranj, 3. februar 2024

Na Lepenatko

 

 
 

 

 
 
 

Največ kršitev v Mavčičah / 07:57, 24. januar

Merilno mesto v Stražišču (Škofjeloška) je namenjeno le in zgolj inkasantstvu. Lokalna skupnost si že leta prizadeva za ureditev krožišča na...

Volk v dolini Kokre / 14:09, 23. januar

V gozdu oz. divjini je volk avtohtona vrsta, koza ali ovca pač ne..

V Dražgošah poziv k miru / 14:02, 23. januar

Ne podpiram ne komonistov ne domobrancev, je pa vedno bolj jasno, da so že takrat za vsem stali židje..
Moše Pijade, Kardelj, Rupnik itd..

Razpis za stanovanja predvidoma spomladi / 13:54, 23. januar

Dežman, podatki o priseljevanju po obdobjiih so dostopni na spletu, javno!
Sicer pa ja, reakcija tipičnega SDS betonerja..Šiptar nikoli nič kriv ker, kOmOnisti, mediji, Srbi, Kučan..

V Dražgošah poziv k miru / 11:07, 22. januar

Zgodovinar Premk pravi, da so revolucionarji zmagali v Dražgošah, ker jih Nemci niso ujeli. Njegova izjava v oddaji na Planet TV. Zato v Dra...

V Dražgošah poziv k miru / 10:14, 22. januar

1. Okupacoija je pravno stanje na kakem ozemlju, ki ga je tuja država, navadno z bojem, spravila pod svojo oblast"(Fran) Oktobra 1940 v Zagr...

Na plečih pacientov / 23:27, 21. januar

Samo zdravo konkurenco med javnim in privatnim je treba vzpostaviti, da se borijo za paciente. To je naravna in človeška zakonitost in samo to deluje.