Nebo nad Lescami

Mladi smo zrli v nebo. Otroci delavcev v Verigi. Vse, kar se je dogajalo v zraku, je bilo nekaj več, so bile sanje, je bila pot v svet.

Mi, otroci delavcev iz Verige, tisti iz Moskve, pa iz Dahava, smo bili bolj za nogomet na Žagi, pa za potepanja po gmajni okoli Šobca kot pa za Kležnek. Vseeno smo bili ponosni, da smo Leščani, tudi zaradi letališča in ne le zaradi Verige.
 
Pa vendar se je takrat v našem šolskem času, pred petdesetimi leti, v Lescah nekaj začelo spreminjati. Koliko prostovoljnega dela je bilo narejenega pri Šobcu, urejali smo brežine, sadili borovce, kot podmladek Turističnega društva pobirali parkirnino. Pomagali smo graditi osemletko in polagali temeljni kamen za Center. Še vedno je bil za nas le nogomet in mogoče šah pri Legatu. Vsako leto na dan letalstva pa smo obiskali letališče.
 
Šli smo v svet, šli smo v šole. In se vračali v Lesce. Veliko nas, otrok delavcev iz Verige, je našlo pot tudi na letališče.
 
Preko letališča smo našli pot v svet. Pot smo odprli tudi mnogim naslednjim generacijam padalcev in letalcev do današnjih časov. Prepričan sem, da smo pripomogli k temu, da so Lesce postale prepoznavne in vodilne v tej dejavnosti na svetu. Žal Verige ni več. Vsakič, ko smo se iz sveta vračali nazaj, smo na Skakalnici uzrli Radovljico s Triglavom v ozadju, na Šmidovem pa se nam je pogled obrnil proti letališču. Vračali smo se v, za nas, najlepši kraj na svetu.
 
Ko se sedaj vračam proti domu, še vedno namreč živim v bližini letališča, se pogreznem v vkopano avtocesto, kjer vidim le še nebo. Utesnjuje me ta vkop. Saj ni čudno, da se vsi trudijo, da odbrzijo čim hitreje mimo, mimo najlepšega kraja na svetu. Morda bi bilo smiselno cesto pokriti, da ne bi videli niti neba.
 
Boli me, ko občasno prebiram pripombe na razvojne programe letališča. Boli me zaradi tega, ker ne želim živeti v svetu brez napredka. Ne želim se zapirati v nekakšen geto, kjer so takoj zatrte vse pobude za nekaj novega, nekaj spremenjenega.
 
Morda bi bilo smiselno razmišljati še o omejitvi dejavnosti na kopališču v Radovljici in na novem športnem parku. Saj se tudi od tam širi hrup. Bo za mladino bolj prijazno. Posedanje v bifejih zahteva manj truda.
 
Ni več takih idej, takih želja in tudi pripravljenosti za napredek, kot pred petdesetimi leti. Kaj bomo ponudili mladini, kaj bomo ponudili turistom, če je turizem naša prihodnost? Vsak dan manj. To pa ni pot napredka in pri tem ne želim biti poleg.
 
Opisujem lastne občutke. Prepričan pa sem, da mnogi, ki že dolga leta živijo pod nebom letališča, Lesc in Radovljice, mislijo enako.
 
Janez Šolar,
Nova vas
 

Oddaj svoj komentar

Kranj 12°

oblačno
vlažnost: 96 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

9/21

četrtek

4/21

petek

7/22

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

IZLETI / Kranj, 9. maj 2024

Izlet na Sveto Trojico pri Pivki

RAZSTAVE / Jesenice, 9. maj 2024

Zgodovina ob tirih

IZLETI / Naklo, 9. maj 2024

S kolesom do Zbiljskega jezera

PRIREDITVE / Strahinj, 9. maj 2024

Pozdrav pomladi

IZLETI / Kokrica, 10. maj 2024

Začetek kolesarske sezone in pohod

PRIREDITVE / Šenčur, 10. maj 2024

Kolesarjenje DU Šenčur

GLASBA / Stražišče, 10. maj 2024

Eva Boto v Stražišču

IZLETI / Kranj, 11. maj 2024

Izlet na Šilentabor

 

 
 

 

 
 
 

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 21:18, 7. maj

Avtomobili so od dveh do sedmih let v garanciji. Torej uradni servisi. Ne razumem pa njihovih cen, npr. olja. Pri njih liter kvalitetnega ol...

Blejskega gradu ne dajo / 19:29, 6. maj

Zakaj se morajo z vsako vlado spreminjati zakoni in predpisi? Ta vlada je centralistična, zato Blejci pazite kaj sprejemate, ker vas bodo oskubili. Gre se samo za denar.

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 21:20, 2. maj

Elan je površinsko omejen. Bi bil cajt, da bi, ne samo zaradi Elana, tudi kaj drugega bi lahko zgradili, saj ravno zaradi prostora, je iz Ra...

O novih parkiriščih in širjenju proizvodnje v Elanu / 08:11, 29. april

Elan naj na obstoječem ogromnem makadanskem parkirišču zgradi parkirno hišo v treh etažah in del parkirišč nameni obiskovalcem Begunj ( Avse...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 08:04, 29. april

Kar imam jaz izkušnje z uradnimi in neuradnimi servis, je na koncu servisiranje na neuradnem servisu veliko dražje.

Makadamska cesta okoli Brda / 22:50, 27. april

Samo prosim odgovorne, naj cesto ne asfaltirajo. Sicer je potem nobel, ampak poleti pa oddaja pretirano vročino in kaj je lepšega in bolj ko...

Kako izbrati rabljeno vozilo v Sloveniji – nasveti in napotki / 18:57, 27. april

Svoje avte vedno vozim na uradni servis, ker sem imel v daljni preteklosti slabe izkušnje z univerzalnimi mehaniki. Kvaliteta mehanikov se ...