Trije partnerji spodbujajo uporabo lokalne zelenjave in ozaveščajo o samooskrbi Murska Sobota
12.06.2025, 17:54
Partnerji v projektu Sveže in zdravo - poleg zadruge Skupina vrtovi panonski kot nosilec sta to še KZ Agraria iz Kopra in Slovensko združenje za integrirano pridelavo zelenjave - so danes predstavili aktivnosti, s katerimi po državi spodbujajo uporabo sveže, lokalne in integrirano pridelane zelenjave ter osveščajo o pomenu lokalne samooskrbe.***
Na predstavitvi v Murski Soboti so spomnili, da je bila po zadnjih razpoložljivih podatkih statističnega urada stopnja samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji leta 2023 33-odstotna in se je glede na leto prej še znižala. Obenem se se zadnjih pet let zmanjšujeta tako obseg površin za pridelavo zelenjadnic kot skupni pridelek.
Stanje želijo partnerji izboljšati s projektom Spodbujanje uživanja lokalne sveže zelenjave pridelane po shemi kakovosti integrirana pridelava oziroma z akronimom Sveže in zdravo, s katerim si prizadevajo povečati delež kakovostne lokalno pridelane zelenjave.
Predsednik Skupine vrtovi panonski Denis Topolnik je izpostavil, da v projektu promovirajo lokalno hrano, ki ima številne pozitivne učinke na zdravje ljudi in okolje. Shema kakovosti pa jim, tako Topolnik, daje še posebno zagotovilo, da zelenjavo vsako leto nadzirajo akreditirane ustanove; da se tretira z dovoljenimi, manj obremenjujočimi sredstvi; da se strogo nadzira poraba hranil; da se pri njeni pridelavi ne gnoji vsevprek, da bi hranila odtekala v podtalnico, in da je iz lokalnega okolja ter sveža.
Bistvo projekta in cilj je usmeriti potrošnike v nacionalne smernice za prehranjevanje za zelenjavo, je dodal Topolnik. V projektu so združili več kot 50 odstotkov slovenskih zelenjadarjev integrirane pridelave. Zadali so si povečati porabo lokalne zelenjave, povečati seznanjenost potrošnikov z nacionalnimi prehranjevalnimi smernicami in povečati konkurenčnosti skupine.
Strokovnjakinja za sisteme za oskrbo s hrano Saša Štraus iz Inovacijsko tehnološkega grozda Murska Sobota je dodatno izpostavila prednosti lokalne hrane. To je, da \"je sveža, brez dolgih transportnih poti in da ima obraz\".
S tem, ko potrošnik pozna pridelovalca in obratno, je manjša možnost za potvorbe hrane. Dodatna prednost lokalne hrane je tudi v tem, da je obrana, ko je zrela, zato je bolj okusna in ima več hranilnih snovi, je poudarila. Izpostavila je tudi, da se premalo poudarja, da je delež registriranih fitofarmacevtskih sredstev v Sloveniji dosti nižji kot v ostalih evropskih državah.
\"Pomembno pa je še, da lokalno hrano običajno povezujemo z majhnimi kmetijami, ki so izredno pomembne za vzdrževanje agrobiodiverzitete, za vzdrževanje kulturne krajine, kakršno poznamo,\" je dodala Štraus.
Skupina vrtovi panonski s kratko dobavno verigo Zelena točka sodeluje s 15 kooperanti zelenjadarji in skupno na več kot 45 hektarjih po Pomurju pridelajo več kot 1000 ton sveže lokalne zelenjave letno. Sodelujejo tudi z več kot 100 lokalnimi pridelovalci, je njihovo delovanje predstavil vodja poslovanja Zelene točke Andrej Vučkič. (konec)muv/jes STA199 2025-06-12/17:53