Gorenjska zasedba: Jan Remec, Jožef Fartek in Tatjana Dobnikar / Foto: Tina Dokl
Gorenjska zasedba: Jan Remec, Jožef Fartek in Tatjana Dobnikar / Foto: Tina Dokl
V znamenju koktajlov
Če ste pred dnevi na Bledu zaznali vonj po sveže stisnjeni grenivki, vanilji in sojini omaki, niste zgrešili poti v azijsko restavracijo, temveč ste se znašli sredi koktajlske pustolovščine 46. tekmovanja Pokal Bleda.
Na Bledu je bilo te dni precej mešano – in to v najboljšem pomenu besede. V Grand Hotelu Toplice je potekal 46. Pokal Bleda – Memorial Avgusta Trampuša, tradicionalno barmansko tekmovanje, ki ga organizira Društvo barmanov Slovenije. Med rožljanje šejkerjev, vonjavami po čaju in vanilji ter smehom za točilnim pultom se je pomerilo 16 tekmovalcev iz petih držav – Slovenije, Nemčije, Švice, Avstrije in Hrvaške. »Tekmovanje ima na Bledu res dolgo tradicijo in je priznano v širšem okolju. Veseli nas, da smo tudi mednarodno dobro obiskani,« je povedal Rok Dobnikar, predsednik društva. Letos so tekmovalci svoje spretnosti preizkusili v dveh tematskih sklopih – oriental fusion (orientalska fuzija) in after dinner koktajli (kotajli, namenjeni pitju po obroku).
Prvi dan je bil v znamenju Azije. »Tekmovalci so morali v okus pijače vnesti azijske okuse – umami, soja, ingver, razni čaji – da dobijo azijsko noto in vse skupaj 'zapakirajo' v okusen, lep koktajl. Mogoče je to nekaj novega tudi v svetovnem pogledu,« je pojasnil Dobnikar. Drugi dan pa je sledilo razvajanje brbončic z after dinner koktajli – sladkimi, kremastimi, nasitnimi. Morda za koga pregrešni, za druge pa popolna zamenjava za sladico.
Svoje mojstrovine so predstavili tudi trije Gorenjci, ki so navdušili tako s tehnično dovršenostjo kot z domišljijo. Kranjčanka Tatjana Dobnikar iz Gostilne Dobnikar je tekmovala v kategoriji after dinner. »Z barmanstvom se ukvarjam nekje 15 let, če ne še več. Za današnji koktajl sem se odločila za kavnat okus, po tiramisuju, lešniku.« Jan Remec, katerega koktajle lahko okusite v Baru Jurček, je pripravil dva zelo različna koktajla. »Včeraj sem pripravil zelo zanimiv koktajl z večjim poudarkom na ingverju, torej da je na koncu malo zapekel, popil bi ga tako čez dan, na sončku, na plaži. Za after dinner pa sem pripravil malo bolj kaloričnega, z nekaj smetane in seveda sladkorjem,« je dejal in nam zaupal, da je njegov najljubši koktajl klasičen mohito.
Jožef Fartek iz Lokala na Gobavici Pr' Fartku pa je navdušil s kompleksnostjo in okusnimi kombinacijami. »Včeraj sem pripravil koktajl, ki je vseboval mešanico džina, ličijevega likerja, naredil sem domači sirup iz čaja ingverja, čaja limonske trave, sadnega čaja ter hibiskusa, koktajlu sem dodal tudi svež grenivkin sok, malo grenčice in na koncu nekaj kapljic azijske worcesterske omake. Danes pa je nov dan, nova tema. Koktajl je sestavljen iz temnega ruma, vaniljevega likerja, bajadera likerja, kavnega likerja in sirupa bele čokolade. Mislim, da poleg znanja dober barman potrebuje izkušnje, kreativnost, poznati mora pijače, vsekakor pa je glavna domišljija.«
Na državnem prvenstvu je slavil Jožef Fartek, sledila sta mu Anže Šmid iz Galerije okusov in Martina Pušnik iz Gostilne Acman. Tudi v kategoriji after dinner je bil najboljši Fartek, drugo mesto je ponovno zasedel Anže Šmid, tretji pa je bil Hrvat Andro Padovan. V kategoriji oriental fusion je zmagal Avstrijec Dominik Wolf, sledila sta mu Padovan in Mariborčan Lovro Vetrih. Nagrado za strokovno delo je letos prejel Dominik Wolf, naj barman je postal Prekmurec Benjamin Škafar, skupni zmagovalec pa – kot se je že dalo slutiti – Jožef Fartek.