Stojnice so še šibile tudi od inovativnih čokoladnih izdelkov, med njimi smo videli tako vijake kot tudi čevlje. / Foto: Klara Mrak

Stojnice so še šibile tudi pod inovativnimi čokoladnimi izdelki, med njimi smo videli tako vijake kot tudi čevlje. / Foto: Klara Mrak

V znamenju čokolade

V soboto in nedeljo je bila Radovljica čokoladno obarvana. Z dvanajstega Festivala čokolade skoraj zagotovo prav nihče ni odšel, ne da bi pokusil vsaj en slasten čokoladni izdelek.

Radovljiški festival čokolade velja za največji čokoladi posvečen dogodek v Sloveniji. Na njem se vsako leto predstavljajo slovenske čokoladnice, na letošnji festival je prišlo tudi rekordno število čokoladnic iz tujine. Prvič sta se predstavili dve čokoladnici iz Avstrije in po ena iz Hrvaške ter Madžarske, skupaj je sodelovalo 22 ponudnikov čokolade. Mi smo festival obiskali v toplem sobotnem popoldnevu. Na njem smo srečali tudi direktorico Turizma Radovljica Kajo Beton. »Morda je današnja sobota malce manj 'udarna', kot smo navajeni, menim, da tudi zaradi visokih temperatur, ki niso najboljše za čokolado, ampak vseeno smo zelo zadovoljni z obiskom. Dogajanje je pestro, vreme in vzdušje pa ravno pravšnja za prijetno okušanje in srečevanje s čokolado na tak in drugačen način,« nam je povedala Betonova.

Pestro na vseh lokacijah

Čokoladnice iz tujine so posebno mesto dobile v šotoru na Linhartovem trgu. Preostale čokoladnice so izdelke v degustacijo ponujale v parku pred starim mestnim jedrom. Letošnja novost festivala je bil srednjeveški lunapark, na katerem so otroci lahko uživali na posebnih vrtiljakih. Enega od njih je poganjal Lucijan Černe iz Radovljice: »Vrtiljak dela s pomočjo gravitacije, na križ se usedejo štirje enako težki otroci in potem se zavrtijo. Nekateri pridejo tudi po sedemkrat na vožnjo,« je povedal Černe. Ob tem je oba dneva festivala potekal tudi bogat poučen in zabaven program za otroke, tako starejši kot mlajši obiskovalci pa so lahko prisluhnili različnim koncertom in se udeležili kulinaričnih delavnic. Na Linhartovem trgu smo se ustavili tudi pri Sebastijanu Staretu iz Hiše Linhart. »Pripravljam vročo čokolado za sladico, ki ji rečemo čokoladna krogla. Vsi, ki jo pokusijo, so navdušeni, najbolj jim je všeč, ko se čokolada stopi. Vsebuje belo čokolado, jagode, mlečno čokolado in pražene drobtine,« nam je zaupal in dodal tudi malo skrivnost priprave topljene čokolade: »Čokolada mora biti toliko ogreta, da se lahko stopi oziroma lahko prelije iz skodelice, jo je pa treba ves čas skrbno mešati, saj se lahko zelo hitro prismodi, če je ne.«

Med obiskovalci je bilo veliko Gorenjcev, prišli pa so tudi iz drugih krajev. Tina in Matej sta se denimo pripeljala iz Ljutomera. »Praznujeva prvo obletnico najine zveze, pa sva se odločila, da preživiva konec tedna na Bledu. Čokolada pa je vedno nekako povezana z ljubeznijo, tako da je super, da sva lahko danes tu,« nam je povedala nasmejana Tina, le eden od mnogih vedrih obrazov minule sobote v Radovljici.