Okusi Medvod, Dan Prohart, Matic Maček / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Dan Prohart in Matic Maček sta za stičišče okusov sotočja pripravila rulado. / Foto: Ana Jagodic Dolžan

Tradicionalni okusi na sodoben način

Od ocvrte svinjske krače in bruskete s kranjsko klobaso do sladkih jagod z vaniljevo kremo in ganašem v ruladi.

V izteku pomladi nas razveseljuje prvo domače sadje, bodisi samo, v smutiju, biskvitnem pecivu, kremni sladici ... Na nedavnem Medvoškem kulturnem festivalu so obiskovalci okušali sveže jagode in jagodni džem skupaj z vaniljevo kremo in ganašem. Dan Prohart in Matic Maček, tekmovalca letošnje sezone MasterChefa, sta jih združila v rezinah rulade, s kakršno sta morala pokazati svoje znanje in spretnosti v televizijskem šovu. S priljubljeno sladico sta ne le izkoristila sezono jagod, ampak jo tudi povezala z Medvodami. Kot nam je zaupal Dan, doma iz Zbilj, je namreč pred leti na sotočju Save in Sore prodajal jagode.

Jure Kralj iz Gostilne Baron je na festivalu razvajal brbončice z ocvrto svinjsko kračo na posteljici iz ješprenjeve solate s sezonskimi vložninami in zeliščno majonezo. »Izhajamo iz jedi, ki so jih delale naše babice,« je pojasnil idejo za preplet tradicionalnih okusov v sodobni preobleki. Jure Galičič in Anita Ferlin, ki sta v omejeni kuharski oddaji sodelovala pred tremi leti, pa sta se v duhu povezovanja tradicije in svojih idej obiskovalcem odločila ponuditi brusketo – zapečen kruh s kranjsko klobaso, sušenim paradižnikom, koščki kuhanega jajca in sirom, zaokrožen s pikantnostjo sveže naribanega hrena. Z začimbo ne pretiravamo, da ne prevlada, je svetoval Medvoščan med pripravo hrustljavih prigrizkov. In izvedeli smo še, da Anita večkrat popestri jedi s hrenom. Dobro se poda na primer h govedini iz juhe in praženemu krompirju, je namignila.