Tiskovna konferenca 3. Okusih kranjskih miz, na fotografiji predstavniki sodelujočih ponudnikov lokalne kulinarike / Foto: Primož Pičulin

Tiskovne konference o tretjih Okusih kranjskih miz se je udeležila večina predstavnikov sodelujočih gostiln in restavracij. / Foto: Primož Pičulin

Okusi kranjskih miz

Sredi tedna je Zavod za kulturo in turizem Kranj povabil v Elegans hotel Brdo, kjer so na tiskovni konferenci predstavili že tretje Okuse kranjskih miz, dneve lokalne kulinarike oziroma kulinarični festival, ki ga bo kranjska občina s še nekaterimi sodelujočimi občinami gostila od danes, 9. maja, pa vse do 25. maja.

Na tiskovni konferenci, ki jo je povezoval znani kranjski obraz Toni Cahunek, sta nekaj besed prisotnim namenila tudi direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh in Dimitrij Piciga kot predstavnik gostitelja konference ter udeleženec festivala, sicer pa vodja prodajne službe JGZ Brdo. Predstavniki sodelujočih gostiln in restavracij so predstavili menije, na kratko odgovarjali na Cahunkova vprašanja in razložili, zakaj so se odločili za ponovno sodelovanje na kulinaričnem festivalu.

Riba in kranjska klobasa

Osrednji sestavini letošnjega menija sta kranjska klobasa in gorenjska riba, torej riba iz lokalnih, gorenjskih ribogojnic. V nadaljevanju smo slišali, da je večina sodelujočih kranjsko klobaso uvrstila v pozdrav iz kuhinje ali jo bo postregla kot predjed, pri umestitvi rib na jedilnik pa ravno tako niso imeli večjih težav. Izvedeli pa smo, da je pobudo za kranjsko klobaso kot osrednjo sestavino dala kranjska Gostilna Pr' Matičku, kot je razložila predstavnica gostilne Simona Virant, ker se jim zdi, da je zapostavljena.

Sedemnajst gostiln in pet gorenjskih občin

Letošnji, že tretji Okusi kranjskih miz bodo potekali v 17 gostilnah petih gorenjskih občin. Na dneve lokalne kulinarike vabijo gostinci iz Kranja, Cerkelj na Gorenjskem, Naklega, Preddvora in Tržiča.

Klemen Malovrh je poudaril, da Okuse kranjskih miz pripravljajo v tesnem sodelovanju z zavodi za turizem iz sodelujočih občin in občinami. Cena jedilnikov ostaja enaka lanski, kar je 29 evrov, je povedal. Ko so leta 2023 začeli organizirati festival, je na njem sodelovalo šest gostiln iz Kranja, leto zatem pa so k sodelovanju povabili gostilne oziroma restavracije iz sosednjih občin in število sodelujočih je poskočilo: bilo jih je že 17. Letos jih je prav toliko. Štiri so sicer iz različnih razlogov odpovedale sodelovanje, med drugim ena tudi zato, ker je zaprla svoja vrata, so se pa skupini pridružile štiri nove gostilne oziroma restavracije: iz Naklega Hotel Marinšek s svojo restavracijo in Restavracija Bolero, iz preddvorske občine restavracija Hotela Oskar Zaplata, iz Kranja pa dokaj nova gostila iz središča mesta, ki sliši na ime Ivan.

Poleg omenjenih pa sodelujejo še: Firbc okn iz Tržiča, Hiša Aleš z Brega ob Savi, Gostilna Krištof iz Predoselj, Gostilna Lakner s Kokrice, Gostilna Pod Krvavcem, ki se nahaja v Gradu (Cerklje na Gorenjskem), Gostilna Pr' Matičku s Primskovega (Kranj), Gostilna Pri Bajdu iz Seničnega, Gostilna Pr' Bizjak z Zgornje Bele, Karavla 297 iz Podljubelja, Pr' Končovc z Javornika pod Joštom nad Kranjem, restavracija hotela gostitelja tiskovne konference, Elegans hotela Brdo, kranjska Restavracija in kavarna Brioni ter Restavracija Tabor iz Podbrezij.

Dober odziv in povezovanje

»Že lani, ko je restavracija Elegans hotela Brdo prvič sodelovala na Okusih kranjskih miz, smo bili pozitivno presenečeni nad odzivom gostov,« je povedal Dimitrij Piciga iz JGZ Brdo. Razložil je še, da so v hotelski restavraciji za dneve lokalne kulinarike pripravili jedilnik, ki zajema kranjsko klobaso, hkrati pa bodo gostje lahko okusili številne dobrote s slovenskih kmetij in divjačino s posestva.

»Veliko nam pomeni povezovanje z gostinci. Z Okusi kranjskih miz smo dobili priložnost, da predstavimo oziroma poudarimo naše lokalne dobavitelje,« je dejal Aleš Kristan, ki skupaj z družino vodi domačijo Pr' Končovc. Omenjena domačija na Okusih kranjskih miz sodeluje že od začetka. Aleksandra Madžgalj iz Restavracije Bolero, ki se je tokrat prvič pridružila Okusom kranjskih miz, pravi: »Naše vodilo pri sestavi jedilnika je bilo, da upravičimo zaupanje stalnih gostov in se hkrati predstavimo tistim ljubiteljem kulinarike, ki nas še ne poznajo.«

Damjan Štefe iz Karavle 297 se je odločil, da na tokratnem meniju brez »šmorna« ne bo šlo, medtem ko je Anže Skvarč iz Gostilne Ivan prišel na zanimivo idejo: v okviru festivala proti doplačilu ponujajo možnost izbire vinske spremljave – vin gorenjskih vinarjev. Kranjska klobasa pa je v Ivanu našla prostor na posmodulji, ki bo postrežena kot pozdrav iz kuhinje. Uroš Gorjanc iz Gostilne Krištof pa je poudaril tisto, kar je že večkrat javno povedal: da si želijo več obiska domačih gostov, kar pomeni iz domače in okoliških občin. Pri Marinšku vam bodo na primer postregli tudi s posebnim naklanskim krapom, kaj točno je v njem, pa si lahko že preberete na spletni strani organizatorja kulinaričnega festivala visitkranj.com – pod zavihkom Dogodki že najdete menije vseh sodelujočih gostincev. Med drugim je tam tudi nekaj koristnih informacij, tudi ta, da so rezervacije za obisk festivala Okusov kranjskih miz nujne.

Direktor Zavoda za turizem in kulturo Kranj Klemen Malovrh je izkoristil priložnost in povabil še na pestro kulinarično dogajanje, ki ga bo v nadaljevanju gostila gorenjska prestolnica: s koncem maja se začenja novi v nizu kulinaričnih druženj Kr' petek je!, poleti v Kranj znova prihaja Karavana okusov, v začetku septembra bodo organizirali Kranjsko dolgo mizo, kasneje pa še Dan kranjske klobase in piva. Spomnil je tudi na redne tržnice, kot sta v kranjski občini Mavška in Stražiška, Dan domačih dobrot bo Brdo gostilo konec avgusta, v maju pa bodo v Predosljah zaznamovali tudi praznik slovenskih čebelarjev.