Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan bosta Mednarodni simpozij umetniške keramike V-oglje prihodnje leto pripeljala do polnoletnosti. / Foto: Igor Kavčič

Umetniška keramika za premiero

V Blagnetovi hiši v Šenčurju je na ogled razstava del, ustvarjenih na sedemnajstem Mednarodnem simpoziju umetniške keramike V-oglje. V prvem in drugem nadstropju hiše sta svoje mesto dobili tudi stalna zbirka umetniške keramike in zbirka punčk iz Hiše čez cesto.

Potem ko so konec oktobra v Šenčurju odprli prenovljeno Blagnetovo hišo, je ta v tem tednu že dobila prve vsebine. V osrednjem prostoru bo do konca meseca na ogled razstava del, ki so nastala na 17. Mednarodnem simpoziju umetniške keramike V-oglje. Da so še kako ponosni na prenovljeno hišo, je ob odprtju razstav povedal šenčurski župan Ciril Kozjek in dodal, da pa vsak še tako lep objekt za to, da bi zaživel, potrebuje tudi dušo. To mu daje keramika, ustvarjena na simpoziju V-oglje.

Srce in duša simpozija sta že 17. leto Barba Štembergar Zupan in Niko Zupan. »Simpozij je edinstven dogodek, ki je občino Šenčur vpisal v svetovni kulturni zemljevid in omogočil, da ima eno redkih zbirk sodobne keramike v Evropi, ki je edinstvena v tem, da so vsa dela nastala tako rekoč pred našimi očmi,« je v uvodnem nagovoru dejala Barba Štembergar Zupan, v katalog k razstavi pa zapisala: »Ko pregledujem pretekla leta Mednarodnega simpozija umetniške keramike V-oglje, opažam, da smo veliko dosegli in se ogromno naučili, predstavili res veliko zelo dobrih, vrhunskih keramikov in dali možnost številnim mladim avtorjem, da ustvarjajo in se učijo med izjemnimi uveljavljenimi umetniki. In z organizacijo naslednjega simpozija V-oglje bomo postali polnoletni. Vsako leto se trudimo izvesti simpozij v prijetnem vzdušju. Mislim, da nam je tudi letos to zelo uspelo.«

Lahko bi rekli, da se to vidi tudi v delih, ki tokrat premierno plemenitijo pritlični prostor Blagnetove hiše, tokrat spremenjen v razstavišče. Na ogled so zelo raznolika dela 16 umetnikov, udeležencev letošnjega simpozija, med njimi so Eugenia Loginova in Anatoli Borodkin iz Latvije, Cunyet Er in Cigdem Onder Er iz Turčije ter domačina Niko Zupan in Barba Štembergar Zupan, ter seveda dela letošnjih gostov simpozija, to so Miljanka Simšič, Anja Kranjc, Ana Urbiha, Neža Urbiha, Andreja Srna, Nina Mrđenović, Jošt Bukovec, Nikolaj Mašukov, Tristan Ažman in Ivan Skubin. Podobe mojstric in mojstrov keramike je na fotografije zabeležila fotografinja Nina Žnideršič, ki jo je predstavil njen profesor Arne Hodalič.

Oceno del je letos napisala Cigdem Onder ER, mag. keramičnih tehnologij, ki končuje doktorski študij iz umetnostne zgodovine, sicer pa je profesorica keramičnih tehnologij na univerzi Anadolu v mestu Eskisehir v Turčiji, na odprtju razstave pa jo je predstavila Barba Štembergar Zupan.

Na razstavi smo tako priča različnim umetniškim poetikam, ki segajo od uporabne keramike do abstraktnih kompozicij, od poslikanih posod do figuralnih del.

Še dve stalni razstavi

V gornjih prostorih hiše sta na ogled še dve stalni razstavi. Bogata Mednarodna zbirka umetniške keramike, ki nastaja že 17 let, je bila v Blagnetovo hišo preseljena iz sosednjega Muzeja občine Šenčur. Edinstvena zbirka je vsako leto obsežnejša, saj udeleženci simpozija med drugim eno od ustvarjenih del odstopijo tudi v zbirko.

V vrhnjem nadstropju pa je svoj prostor našla še zbirka punčk Dragice Markun, ki je nastanek in koncept zbirke predstavila tudi na tokratnem večeru. Odprtje razstave, ki je bila že po tradiciji deležna velikega obiska, je vodila Slavica Bučan, v kulturnem programu pa se je predstavila sopranistka Gaja Sorč. Razstava bo na ogled do 28. novembra.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 93 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.