Jan Kus je s svojo skupino Slavo Rican Assembly letos poleti nastopal na turneji po Sloveniji. / Foto: Gal Gjurin

Slovanska melanholija in karibski ritmi

Newyorška zasedba saksofonista Jana Kusa Slavo Rican Assembly je pred dnevi izdala svoj glasbeni prvenec, album Intercosmic.

Kranj – Saksofonist Jan Kus, po rodu Kranjčan, se je v eno največjih svetovnih džezovskih središč New York leta 2012 podal na magistrski študij inštrumenta, za katerega rad pove, da mu je začrtal njegovo poklicno, očitno pa tudi življenjsko pot. Po desetih letih namreč še vedno živi in deluje v New Yorku, to okroglo obletnico pa je letos praznoval z izidom glasbenega prvenca svoje džezovske zasedbe Slavo Rican Assembly, albuma Intercosmic.

Že ime zasedbe Slavo Rican Assembly namiguje na narodnostno precej raznolik sestav. Polovica zasedbe je slovanska, poleg Jana iz Slovenije prihaja še bobnar Žan Tetičkovič – v Janovem zgodnjem newyorškem obdobju sta si delila stanovanje – vokalistka Aleksandra Denda je iz Srbije. Drugo polovico tvorijo basist Dan Martínez, kitarist Gabriel Vicéns in tolkalec Victor Pablo, ki prihajajo iz Portorika, medtem ko je pianist Ahmed Alom s Kube.

Izid albuma je nekoliko oddaljila epidemija, ki je zajela svet v zadnjih dveh letih, po drugi strani pa je bil to čas, ko so se lahko temeljiteje posvetili skladbam in delu v studiu. Kot je povedal Jan Kus, je z izborom skladb za prvenec želel čim bolje predstaviti širino glasbenega ozadja glasbenikov, ki delujejo v zasedbi. »Nisem nas nameraval preveč 'zakoreniniti' le v glasbene tradicije naših domovin, ampak sem želel, da skupaj raziščemo najrazličnejše glasbene žanre, ki so nas oblikovali na naši glasbeni poti – od džeza, funka, soula, gospela, elektronske glasbe do hip hopa in progresivnega roka. Tudi zato menim, da album zveni zares iskreno, saj v glasbo na njem dejansko vključujemo vse te glasbene vplive.«

Bogato »glasbeno ognjišče«

Seveda pa se, kot poudarja Jan, v njihovi zasedbi še vedno vse vrti okrog »glasbenega ognjišča« slovanskega in karibskega glasbenega izročila. To najbolj očitno zasledimo pri treh priredbah ponarodelih južnoslovanskih skladb (Zrejlo je žito, Što te nema, Vo naše selo), skladbe na celotnem albumu pa so seveda oplemenitene s številnimi karibskimi ritmi na tolkalih in bobnih. Kot dodaja Jan Kus, so ritmi v glavnem karibski (portoriška bomba in rumba), medtem ko so (pretežno melanholične) melodije slovanske. »Se pa sem ter tja pojavi tudi kakšen balkanski neparni ritem, kot na primer v drugem delu skladbe Vo naše selo, na kateri je sodelovala fantastična tradicionalna srbska vokalna skupina ROSA Vocal Group (pod vodstvom Aleksandre Denda), ali pa, presenetljivo in morda ne zelo očitno, v skladbi Thunderbadger.«

Kot zapisano v uvodu, se je album razvijal nekaj zadnjih let, od prvih nastopov Slavo Rican Assembly leta 2017 v New Yorku, se potem dodatno oplajal na številnih turnejah po Portoriku z zasedbo Fernanda Garcíe (Fernando se na albumu pojavi kot gost na tolkalih v skladbi Bomba Jam) in z igranjem v zasedbi kubanskega klavirskega virtuoza Césarja Orozca Kamarata Jazz in več turnejami z zasedbo po Sloveniji. Jan Kus dodaja, da so skladbe posneli v novembru 2019 in se kasneje materialu intenzivno posvečali zadnji dve leti, za kar gre zahvala tudi ministrstvu za kulturo. »Album ima res zelo dodelano postprodukcijo v smislu dodatnih nasnemavanj, elektronike, raznih efektov ter zvočnega oblikovanja,« poudarja izvrstni saksofonist, ki je dobršni del lanskega leta v času postprodukcije albuma preživel v Portoriku.

Album je na voljo na številnih platformah za pretočno predvajanje vsebin, kot so Spotify, Apple Music, iTunes, Deezer …, fizično kopijo pa je moč naročiti na spletni strani priznane angleške založbe World Music Network, pri kateri je album izšel.

»Album je za zdaj prejel številne izredno pozitivne radijske, časopisne in revijalne recenzije iz Brazilije, Portorika, Argentine, Španije, Anglije, ZDA, Kanade in seveda Slovenije, pred dnevi pa sta biča Jan Kus in basist Dan Martínez povabljena k intervjuju na sloviti newyorški radijski postaji WNYC, najbolj poslušanem javnem radiu v ZDA, ki mu tedensko prisluhne milijon ljudi,« je z odzivi na album Intercosmic zadovoljen sogovornik, ki s skupino v kratkem načrtuje predstavitev albuma v New Yorku, načrtujejo pa tudi že evropsko turnejo za prihodnje leto.

Oddajte svoj komentar

Kranj -1°

oblačno
vlažnost: 95 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

-4/10

petek

-3/10

sobota

-7/1

nedelja

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Šenčur, 3. februar 2023

Pomoč pri računalništvu in telefoniji

PRIREDITVE / Tržič, 3. februar 2023

39. Tržič poje 2023

PRIREDITVE / Gorenjska, 3. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Kranj, Šenčur, 3. februar 2023

Meritve tlaka, holesterola in sladkorja

GLEDALIŠČE / Jesenice, 4. februar 2023

V Gledališču Toneta Čufarja Jesenice

PRIREDITVE / Gorenjska, 5. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

PRIREDITVE / Gorenjska, 6. februar 2023

Pred slovenskim kulturnim praznikom

OBVESTILA / Naklo, Šenčur, 6. februar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

 

 
 

 

 
 
 

Nesebično je branil Slovence / 15:52, 2. februar

Fuknjeni so tisti, ki častijo morilce Slovencev. In teh je ogromno.

Nesebično je branil Slovence / 11:42, 2. februar

Janz Novakov,a ti je že kdo povedal,da si fuknjen?

Nesebično je branil Slovence / 08:38, 2. februar

In na kaj ste ob razpihovanju in širjenju sovraštva lahko ponosni?

Nesebično je branil Slovence / 12:07, 30. januar

Največji sovražnik komunistov in revolucije. Ponosni Slovenci so in bodo vedno sovražniki Slovenske levice.

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.