Tudi zadnja znana analiza vode v kanjonu Kokre je pokazala, da je reka onesnažena s fekalnimi bakterijami. / Foto: MOK

Potrjeno: V Kokri so fekalije

Na Mestni občini Kranj so zaradi vnovič ugotovljene onesnaženosti reke Kokre s fekalijami sklicali nekakšen krizni sestanek vseh deležnikov in naročili enoletni monitoring.

Kranj – Mikrobiološka analiza izrednega vzorčenja vode, ki ga je po slabih junijskih rezultatih poleti naročila Mestna občina Kranj (MOK), je potrdila, da je reka Kokra onesnažena s fekalijami. V njej so namreč odkrili presežena parametra okroglastih bakterij rodu enterokok in sev bakterije E. coli, ki so prisotne v fekalni vodi živih bitij ter v vodi, uporabljeni v poljedelstvu, obenem pa nakazujejo nepravilno in nelegalno izlivanje greznic in gnojevke, so pojasnili na MOK. Natančne lokacije izliva v reko ne poznajo, so dodali.

Na MOK so zaradi ugotovljene fekalne onesnaženosti reke Kokre pred časom sklicali tudi sestanek, na katerem so bili prisotni predstavniki občin, civilnih iniciativ, Krajevne skupnosti Center in pristojnih inštitucij na lokalni in državni ravni, ki so predstavili svoja stališča, opažanja in ugotovitve.

Občina je sicer že pred sestankom pri Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano naročila letni monitoring, v katerem bodo vodo do avgusta 2023 vzorčili na treh odvzemnih mestih. Trimesečne rezultate bodo predstavili na naslednjem skupnem sestanku, ki je predviden v novembru, tedaj naj bi se odločili tudi o nadaljnjih ukrepih, so povedali na MOK. Prvo vzorčenje so že izvedli konec avgusta.

Na MOK ob tem znova pozivajo kmete in občane, da se do predpisanega roka priključijo na javno komunalno infrastrukturo, kar bo po ukinitvi še zadnjih greznic izboljšalo stanje porečja Kokre.

Kot smo poročali julija, je MOK izredno vzorčenje vode v Kokri naročila po tem, ko je analiza vode v kanjonu reke Kokre ob delnih mikrobioloških rezultatih pokazala, da se v vodi pojavlja onesnaženje s fekalnimi odplakami, kar nakazuje na nepravilno in nelegalno izlivanje greznic in gnojevke. Ob tem so kmetovalce in gospodinjstva iz območij ob reki Kokri in njenih pritokih pozvali, da odpadne vode iz greznic in gnojnih jam ne izlivajo v reko. »Gre za nedovoljeno in zato tudi kaznivo onesnaževanje narave, ki povrhu tega lahko še ogroža zdravje ljudi,« so tedaj opozorili.

Problem onesnaženosti rek je letos prišel še bolj do izraza zaradi dolgotrajne suše, zaradi katere so se znižali vodostaji in posledično naravna zmožnost prečiščevanja voda.

Oddajte svoj komentar

Kranj -4°

pretežno oblačno
vlažnost: 89 %
veter: SZ, hitrost: 11 km/h

-7/5

ponedeljek

-7/8

torek

-7/9

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Naklo, 30. januar 2023

Orientalski plesi

OBVESTILA / Naklo, 30. januar 2023

Vadba za zdravo hrbtenico

IZLETI / Kranj, 1. februar 2023

Letovanje v Izoli

RAZSTAVE / Kranj, 1. februar 2023

Poezija v podobah

OBVESTILA / Kranj, 1. februar 2023

Trening moči in raztezanja

IZLETI / Kranj, 2. februar 2023

Na Sv. Jošt

IZLETI / Kranj, 8. februar 2023

V žirovski konec

GLEDALIŠČE / Podnart, 11. februar 2023

Dama slanih oči

 

 
 

 

 
 
 

Gasilcem v čast / 13:42, 25. januar

Izbor ene besede leta je ZAME nesmiseln. Jaz takoj dobim asociacijo na Begunje. ZAME je smiselna samo povezava več besed. Bom dal primer od ...

Beseda leta je gasilec / 08:53, 25. januar

.
B O L A N O !!!
.

Občina Jesenice z dvema podžupanjama / 09:12, 23. januar

Spanje na Jesenicah se nadaljuje. Bravo volilci.

Dela vplivajo na vozni red / 09:32, 21. januar

Čestitke državi, da je uspela v boju proti občinski upravi, ki je želela odstraniti železnico iz mesta.

Iskanje idealne ženske / 17:11, 19. januar

Idealna ženska v eni točki:

1. Če ti ga prav kmalu ne pofafam, bom explodirala !

To je to.

Premier bo vodil reformo zdravstva / 16:23, 18. januar

Reforma zdravstva bo taka, da se nič bistvenega ne bo spremenilo, beri, da se ohrani državno zdravstvo, beri dalje, da se ohranita korupcija in kraja.

Kučanizem v Dražgošah / 08:32, 16. januar

Žrtve so bile darovane na oltar komunizma. Oltar, ki ga Slovenci zelo spoštujejo.