Na Gorenjskem pričakujejo v ponedeljek, 15. avgusta, največ romarjev v Marijinem narodnem svetišču na Brezjah, kjer bo ob 10. uri maševal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. / Foto: Tina Dokl (arhiv)

Nadškof Zore na Brezjah, kardinal Rode v Lescah

V ponedeljek, na praznik velikega šmarna, pričakujejo največ romarjev na Brezjah in v drugih krajih s cerkvami, posvečenimi Marijinemu vnebovzetju. Nadškof Zore bo na praznični dan maševal na Brezjah, kardinal Rode pa v Lescah.

Da smo Slovenci veliki častilci Marije, kaže podatek, da je kar 318 slovenskih cerkva posvečenih Mariji, od teh kar dobra tretjina Marijinemu vnebovzetju. Te cerkve so večinoma tudi najstarejša slovenska romarska središča (Ptujska Gora, Sveta Gora, Brezje, Bled, Lesce, Primskovo …)

Brezje – Na ponedeljkov praznik velikega šmarna, ki mu ponekod rečejo tudi velika gospojnica ali velika maša in je največji Marijin praznik ter eden najbolj spoštovanih praznikov v Katoliški cerkvi nasploh – praznujejo ga tudi pravoslavni verniki, v Sloveniji pa je dela prost dan –, pričakujejo največ romarjev v krajih s cerkvami, posvečenimi Marijinemu vnebovzetju. V šestih slovenskih škofijah oziroma nadškofijah bodo v osrednjih romarskih središčih maše po običaju darovali škofje oziroma nadškofa, ki to priložnost izkoristijo za pomembna sporočila vernikom glede aktualnih vprašanj družbe in cerkve.

Nadškof na Brezjah in v Vogljah

Na Gorenjskem pričakujejo v ponedeljek, 15. avgusta, največ romarjev v Marijinem narodnem svetišču na Brezjah, kjer bo ob 10. uri maševal ljubljanski nadškof metropolit msgr. Stanislav Zore. Ta bo na Gorenjskem tudi na predvečer praznika, v nedeljo, 14. avgusta, ko bo ob 19. uri maševal v podružnični cerkvi svetih Simona in Juda Tadeja v Vogljah.

V Lescah devetsto let prve omembe cerkve

Na praznični dan bo svečano tudi v Lescah, ki so bile nekdaj s cerkvijo, posvečeno Marijinemu vnebovzetju, eden od najbolj obiskanih slovenskih romarskih krajev. S slovesno mašo ob 17. uri, ki jo bo daroval kardinal dr. Franc Rode, in s srečanjem na župnijskem vrtu bodo počastili 900. obletnico prve omembe cerkve v pisnih virih.

Marija na jezeru

Na večji praznični obisk romarjev so pripravljeni na Bledu, kjer je cerkev na otoku tudi posvečena Marijinemu vnebovzetju – rečejo ji tudi Marija na jezeru –, in na Primskovem v Kranju, kjer bo tudi letos v nedeljo, na predvečer praznika, ob 19. uri maša, nato pa procesija z več sto let starim kipom primskovške Matere Božje. Na praznični dan pa bo po maši ob 17. uri druženje pred župniščem.

Oddajte svoj komentar

Kranj 8°

pretežno jasno
vlažnost: 100 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

7/20

nedelja

5/21

ponedeljek

4/19

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Trboje, 2. oktober 2022

Jesenski dan ob Trbojskem jezeru

OBVESTILA / Cerklje, 3. oktober 2022

Namizni tenis

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kolesarski izlet

OBVESTILA / Cerklje, 4. oktober 2022

Telovadba

/ Cerklje, 4. oktober 2022

Pohod do letališča

IZLETI / Kranj, 4. oktober 2022

Kopanje v Bernardinu in ogled Miramara

IZLETI / Naklo, 4. oktober 2022

Na Goli vrh nad Jezerskim

GLEDALIŠČE / Visoko, 8. oktober 2022

Mali otroci, veliki problemi

 

 
 

 

 
 
 

Rdeča luč jih ne ustavi / 22:11, 1. oktober

AAUUUČ hudo za gorenjski žep.

Križ čez Nepal v petnajstih slikah / 22:02, 1. oktober

Kako pa jaz tega Človeka spoštujem, občudujem... <3

Župan Globočnik napovedal ponovno kandidaturo / 21:05, 1. oktober

Radovljica nima niti enega krožišča! Ali obstoja še kakšno mesto v Sloveniji, da ga nima? Ups, ima, čokoladni divan na Savnikovem trgu!

So zvonovi res preglasni / 15:26, 1. oktober

Rdjavome ku*cu i dlake smetajuhttps://www.youtube.com/watch?v=sR70jCYBrpw&ab_channel=MicaTrofrtaljka-TopicI to mi je neko muškoi gradjanin s...

So zvonovi res preglasni / 11:22, 1. oktober

Pečečnik ni dobil gradbenega dovoljenja, ker bi gradbeni stroji povzročali prevelik hrup prebivalcem ob Plečnikovem stadionu. Sem prepričan,...

Novosti na kranjskih šolah / 10:15, 1. oktober

Tu smo se včasih izobraževali strojniki in električarji. Zdaj je edina šola za ti dve smeri na Zlatem polju. Nimam nič proti učenju glasben...

So zvonovi res preglasni / 10:09, 1. oktober

Nekaj v primerjavo z zakoni, katere enkateri lahko brez problema kršijo:V pristojnosti policije pa je izvajanje ukrepov za prekrške po 8. čl...