Planine so priljubljen cilj številnih pohodnikov in gorskih kolesarjev, za doseganje sozvočja kmetijstva in turizma na planinah pa je potrebno stalno ozaveščanje o pomenu planin.

Omejitev za gorske kolesarje

Na zelenih pobočjih Dovške Babe in planine Dovška Rožca se vsako leto od konca junija pa do vse septembra pase veliko živine iz okoliških vasi. Gorske kolesarje in voznike osebnih vozil pozivajo k upoštevanju sprejetih odločitev.

Dovje – Planinska paša je tradicionalen način rabe kmetijskih površin v gorskih območjih in je bistven pogoj za obstoj nekaterih kmetij v dolini ter pomemben naravovarstveni dejavnik.

"Planine so prav tako priljubljen cilj številnih pohodnikov in gorskih kolesarjev. Za doseganje sozvočja kmetijstva in turizma na planinah pa je potrebno stalno ozaveščanje o pomenu planin. Tako se je na planinah v pašni sezoni treba izogibati pretiranemu teptanju rastlin s hojo ali vožnjo zunaj označenih poti in vznemirjanju živali. Veliko težavo predstavlja tudi nekontrolirana vožnja z gorskimi kolesi v naravnem okolju, ki običajno poteka po strmih terenih, uničuje pašnike in vznemirja živali. Na zelenih pobočjih Dovške Babe in planine Dovška Rožca se vsako leto od konca junija pa do vse septembra pase večja količina živine iz okoliških vasi. Z Agrarno skupnostjo Dovje - Mojstrana smo, z željo po zaščiti živali v pašnem obdobju, sprejeli odločitev, da na zgornjem delu makadamske poti proti Dovški Babi poostrimo nadzor in dodatno omejimo dostop vsem osebnim vozilom, ki je sicer v veljavi že nekaj let, ter gorskim kolesarjem, ki posegajo po vrhovih Dovške Babe in z nekontrolirano vožnjo navzdol ogrožajo pohodnike, živino in uničujejo pašnike. Zapora ceste bo postavljena v času pašne sezone na Ravnah (križišče Dovška Baba–Hruščanska planina (Visoke) za vsa osebna vozila (izjema so lastniki zemljišč) in za gorske kolesarje. Od tam lahko nadaljujete peš," so obvestili na Turizmu Kranjska Gora in dodali, da je dostop z avtomobili in kolesi torej možen do razcepa Dovška Baba–Hruščanska planina.

"Ker gre za manjša parkirišča ob cesti, vam svetujemo, da v izogib prometnim zamaškom svoja vozila parkirate na uradna parkirišča na Dovjem in se na Dovško Babo odpravite peš," svetujejo pohodnikom.

Oddajte svoj komentar

Kranj 13°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: Z, hitrost: 11 km/h

10/16

nedelja

9/20

ponedeljek

10/17

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

RAZSTAVE / Sovodenj, Ermanovec, 25. september 2022

Razstava gob

ŠPORT / Žiri, 25. september 2022

Markov tek

GLASBA / Križe, 25. september 2022

Koncert Prifarskih muzikantov

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 26. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

IZLETI / Kranj, 27. september 2022

Kolesarski izlet

PRIREDITVE / Strahinj, 27. september 2022

Turizem in lokalno okolje

OBVESTILA / Šenčur, 27. september 2022

Vadba za zdravo hrbtenico

PRIREDITVE / Naklo, Šenčur, 28. september 2022

Delavnici orientalskih plesov

 

 
 

 

 
 
 

Ne hujskajmo drug drugega / 21:32, 24. september

Kje pa je tretji totalitarizem, ki ga Evropa prizna, SLO pa (še ) ne. Črna knjiga komunizma po Wikipediji 93.360 ooo žrtev komunizma brez ...

Energetska sanacija doma / 09:09, 24. september

83 let stara stavba? Pri projektiranju so verjetno morali spoštovati zakon o varstvu kulturne dediščine. Zato tako dolga priprava projektne dokumentacije.

Energetska sanacija doma / 01:17, 24. september

SAMI BEBOTI NA POLOŽAJIH.,

Energetska sanacija doma / 01:16, 24. september

Da ne omenjam zadnjega odstavka,. Koliko denarja manjka in kako bi jih lahko zbrali.
In zakaj je potrebnih več sredstev, če je pogodba podpisana.

Energetska sanacija doma / 01:10, 24. september

Pa to ni res. Od leta 2016 se ureja dokumentacija. EJ, eni papirji. 6 let.... pa ne mi zdaj plozat, ker vsi vemo, kako to laufa. To gamad preverit, kaj dela..... in takoj ADIJO.

Vloženi interpelaciji zoper dve ministrici / 00:58, 24. september

Za mene....in mojo družbo pa Grims sploh ni napačen. V bistvu se popolnoma strinjam z njim. In jasno moram pripisat, da nisem SDS-ovka,

Za napredek so ključne inovacije / 00:47, 24. september

Pa LOTRIČ-MEROSLOVJE.... pa še kakšna firma se najdeV ta konec se vozijo na šiht iz cele Gorenjske, iz LJ-..... pa še potrebujejo kader. Zde...