Razstava panjskih končnic bo v Infocentru Triglavska roža Bled na ogled do 5. junija. / Foto: Martina Golc

Ko deščice niso le poslikan kos lesa

Najlepše in najbolj izrazne panjske končnice, ki so nastale v okviru projekta Poslikava panjskih končnic, so razstavljene v Infocentru Triglavska roža Bled. Razstava poudarja večplastno simbolno sporočilo, ko deščice niso le poslikan kos lesa, temveč izdelek, ki izraža otroško ustvarjalnost in domišljijo.

Bled – Osnovna šola Antona Janše Radovljica ohranja bogato kulturno dediščino s tradicionalnimi likovnimi delavnicami Poslikava panjskih končnic, ki potekajo že dvajset let, zadnja je bila leta 2019. Delavnice so vsako leto potekale 20. maja, na rojstni dan Antona Janše, učitelja z dunajskega dvora, ki je pomen čebele in medu umestil v slovensko kulturo. Na skupno 16 likovnih delavnicah so sodelovali učenci osnovnih šol iz občin Radovljica, Bled, Gorje, Bohinj in Žirovnica, poleg teh še Postojna in Ljubljana ter učenci osnovnih šol s prilagojenim programom z Gorenjskega – z Jesenic, iz Radovljice, Kranja in Škofje Loke. Z vsake šole sta sodelovala po dva učenca, skupno torej 440 učencev. Nastala je bogata zbirka, ki obsega več kot dvesto del, najlepše in najbolj izrazne pa so izbrali za razstavo v Infocentru Triglav­ska roža Bled.

»Preproste deščice povežejo otroke z bogato kulturno dediščino, obenem ponudijo mesto likovnemu izražanju ter razvoju otrokovega spoznavnega in čutnega doživljanja umetnosti. Otroci so se srečali s kulturnim izročilom, z ljudsko in uporabno umetnostjo, dobili so nove izkušnje, spoznali tudi nove motive in materiale. Pomemben cilj projekta je bil združevati otroke ne glede na njihove razvojne značilnosti, sposobnosti, znanje. Družili in povezovali so se vsi, ob tem je bilo ključno, da so izrazili svoje doživljanja in občutke,« je pojasnila ravnateljica OŠ Antona Janše Radovljica Jelena Horvat.

Izbor tradicionalnih in inovativnih tehnik, kot so akril, lesorez, tolčeni baker, žebljarjenje, linorez, mozaik, keramika, strip, lepopisje, je za vse delavnice pripravila učiteljica likovne umetnosti in umetnica Tadeja Rozman Peternel. »Z nekaterimi tehnikami so se otroci srečali prvič in šele ko so bile uporabljene in upodobljene na lesenih kranjičih, smo videli, kako izvirne in enkratne so,« je dejala Horvatova in dodala, da je vsa leta pri organizaciji sodeloval tudi Lions klub Bled.

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...