Del kompleksa Pannonica je tudi slap. V tem času obiskovalci radi posedajo ob njem in poklepetajo.

Tuzelski kanton

Tuzla: Panonska jezera (2)

Ko stojiš na Trgu svobode sredi Tuzle in se ozreš naokoli, vidiš veliko nagrobnikov in spomenikov. Ti so bodisi del običajnih ali spominskih pokopališč. Med slednimi je zlasti znano tisto, ki je posvečeno mladim, ki so preminili v tragičnem dogodku na trgu Tuzelska vrata maja leta 1995. Leži v športno-rekreacijskem kompleksu Slana banja, poleg kompleksa Panonskih jezer, na katera so v Tuzli sploh ponosni. Slana banja pa je eden najbolj urejenih in prostornih parkov v BiH, ki je obenem tudi spominski park. Na tem območju so tudi spominska obeležja junakom in žrtvam druge svetovne vojne, veteranom vojne med letoma 1992 in 1995 ter civilnim žrtvam vojne, tj. tuzelski mladini. Osrednji del kompleksa krasi fontana s skulpturo, ki jo je ustvaril znani tuzelski kipar Franjo Leder.

Panonska jezera so res nekaj posebnega. Domačini pravijo, da gre pravzaprav za doživetje Panonskega morja v strogem centru mesta. Kjer je danes Tuzla, je bilo namreč nekoč Panonsko morje – in tako so v Tuzli oživili deset milijonov let staro zgodbo. Rešitev za naravno kopičenje vode tam, kjer je največ solnih vodnjakov v središču mesta, se jim je ponudila kar sama. Zanimiv in zahteven projekt, ki pa je hitro postal atrakcija. Prvi kompleks Panonskih jezer so zgradili leta 2003 in v ta datum datira tudi začetek turizma v mestu. Tuzla je tako postala edino mesto na svetu, kjer so slana jezera, kopališča in plaža v samem strogem središču. Kompleks so poimenovali Pannonika in danes ga sestavljajo tri jezera in slani slapovi. V sklopu kompleksa so tudi arheološki park, muzej geoloških eksponatov, otroški zabaviščni park, poleti pa dogajanje na mestni plaži pospremijo tudi glasbeni, kulturni in kulinarični program. Samo streljaj od Pannonike, na drugi strani slane oaze, pa v mestnem parku naletimo še na velikanski kip prvega bosanskega kralja Tvrtka I. Kotromanića. Bil je bojevnik in osvajalec, ki je vladal v drugi polovici 14. stoletja in pod njim je Bosna doživela velik ekonomski in kulturni razcvet.

(Se nadaljuje)

Oddajte svoj komentar

Kranj 10°

oblačno
vlažnost: 97 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

12/13

nedelja

5/20

ponedeljek

9/25

torek

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

PRIREDITVE / Predoslje, 29. maj 2022

Folklorno srečanje

IZLETI / Šenčur, 2. junij 2022

Sveti Jošt nad Kranjem

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

IZLETI / Kranj, 11. junij 2022

V Nockberge

IZLETI / Kranj, 24. junij 2022

Na planinarjenje v Bosno in Hercegovino

OBVESTILA / Vodice, 1. september 2022

Zgodbe mojega kraja: Kako smo se nekoč zabavali

 

 
 

 

 
 
 

Prva primera opičjih koz / 22:39, 28. maj

Res sem besna na tipe, ki se vlačijo po svetu in tiča vtikujejo v vse kar gomazi. Pol se pa vrnejo vsi zagnojeni, v hrastah, scat ne morejo.... Mi pa plačujemo zdravljenje. MRŠŠŠ grauže.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 16:12, 28. maj

Dober dan.
Za lažje razumevanje:
kako lahko takoimenovani levičarji privatizirajo in še naprej ostanejo "levičarji" ?
Odgovor:
tako, da imajo RTV in Janšo !

PS: a sem kej pozabu?

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 10:08, 28. maj

Zaposlitev na RTV. Sanjska služba. Verjetno je težko priti na plačilno listo na RTV.

Novinarji RTV Slovenija opozorilno stavkali / 08:27, 28. maj

Kje so bili novinarji, tudi Društvo novinarjev Slovenije, in njihovi sindikati za časa vlade Kocijanciča, neporočanja in samo(?)cenzuriranaj...

Buhtelj Valvasorček in stol pod Stolom / 23:36, 26. maj

Cesto do Valvasorja bi lahko počasi asfaltiral. Piše se leto 2022. Oskrbnika za Roblekov dom so že našli?

Blizu vrhu cikla / 13:13, 26. maj

Nič se ne bo ustavilo. Trg v Sloveniji ne deluje zato tržne zakonitosti v Dolini ne delujejo. Kar ne regulira država nima nobene ekonomske logike.

Prva 3D-zebra v Kranju / 21:28, 25. maj

MENE NAJBOL ZANIMA TALE NOVA VLADA, RECIMO MESEC BO ZGRADIL NEVEM KOLIKO TISOČ NEPROFITNIH STANOVANJ? IN KJE BO VZEL DENAR?GDO BO DOBIL TA S...