Miha Markelj pred slovenskim paviljonom, ki je eden najbolj fotografiranih na Expu / Foto: osebni arhiv

Nad Slovenijo so navdušeni

Slovenski paviljon na Expu 2020 v Dubaju poleg številnih poslovnih delegacij vsak dan obišče okoli pet tisoč obiskovalcev. Nad našo državo so navdušeni, ugotavlja dr. Miha Markelj iz Železnikov, stalni predstavnik Slovenske turistične organizacije na Expu.

»Slovenski paviljon ima zelo dobro pozicijo, je na začetku enega od treh glavnih vhodov, in sicer v sklopu trajnost. Ima zeleno fasado, v katero je vgrajenih več kot 44 tisoč rastlin in je za zdaj največja v Dubaju, ter leseno streho, ki predstavlja sito.«

Med 192 državami, ki ta čas sodelujejo na Expu v Dubaju, je tudi Slovenija, ki se predstavlja kot zelena, pametna in inovativna država. Svetovna razstava se je začela oktobra in bo trajala do konca marca, na njej pa se 83 držav, med njimi tudi naša, predstavlja v samostojnih paviljonih. Ti so razdeljeni na tri sklope: mobilnost, priložnost in trajnost. »Slovenski paviljon ima zelo dobro pozicijo, je na začetku enega od treh glavnih vhodov, in sicer v sklopu trajnost. Ima zeleno fasado, v katero je vgrajenih več kot 44 tisoč rastlin in je za zdaj največja v Dubaju, ter leseno streho, ki predstavlja sito. Paviljon je zares impozanten, še posebej v večernih urah, in je tako eden najbolj fotografiranih paviljonov na Expu,« je povedal Miha Markelj iz Železnikov, ki na Expu zastopa Slovensko turistično organizacijo (STO).

Za delovanje slovenskega paviljona skrbi okoli 40-članska ekipa. V njej je poleg generalnega komisarja in direktorja paviljona še osem predstavnikov javne agencije SPIRIT Slovenija, STO ob Marklju zastopata še dve sodelavki, v ekipi pa je tudi šestnajst hostes, od tega štiri Slovenke in 12 tujih hostes z znanjem različnih svetovnih jezikov od arabskega, angleškega do kitajskega in ruskega, ter trije varnostniki in štirje čistilci. Slovenski paviljon obišče dnevno okoli pet tisoč obiskovalcev. Če ne bi bilo koronskih omejitev, bi jih po besedah Marklja lahko sprejeli še več. Sedaj na vsakih osem minut oblikujejo manjše skupine z do tridesetimi obiskovalci, pri čemer povprečen ogled paviljona traja od 15 do 20 minut.

Slišijo same pohvale

Skupine vodijo hostese. »Obiskovalci so s celega sveta; največ je predstavnikov iz Združenih arabskih emiratov, predstavnikov evropskih držav, Rusije in Afrike,« je povedal Markelj in dodal, da obiskovalcem v največji meri podajajo splošne informacije o Sloveniji, saj večina v tem delu sveta naše države še ne pozna. Med ogledom izvedo, kje leži, da je država z nadpovprečno gozdnatostjo, trajnostno usmerjena, da ima samostojni jezik in da je vzpostavljena direktna letalska povezava iz Dubaja v Ljubljano. Seznanijo se tudi z zanimivimi kraji, naravno in kulturno dediščino in inovacijami slovenskih podjetij. Markelj je povedal, da so obiskovalci nad našo državo navdušeni, še zlasti nad naravnim bogastvom, kjer prevladuje izobilje vode in gozdov, ki Arabce še posebej pritegnejo. »Med obiskovalci so tudi taki, ki so že bili v Sloveniji, in lahko povem, da slišimo same pohvale.«

Zelena butična destinacija

Predstavniki STO-ja na Expu skrbijo tako za splošno kot poslovno javnost: turistične agente, predstavnike destinacij in turističnih podjetij. »Zadolženi smo za turizem, predstavniki SPIRIT-a pa za gospodarsko sodelovanje. Pri predstavitvi turizma poslovni javnosti poudarjamo, da je Slovenija zelena butična destinacija, da imamo zelo veliko produktov, vezanih na naravno in kulturno dediščino, da lahko v enem dnevu prideš od smučanja v gorah do plavanja v morju. Seveda omenimo tudi najbolj znane destinacije, od Bleda do Obale, zgodovinskih mest in lokalnih destinacij, kot je Škofja Loka s Selško in Poljansko dolino. Vsakemu poslovnemu gostu se zelo posvetimo, ga usmerimo ter ga po potrebi povežemo z ustreznimi deležniki v Sloveniji,« je razložil Markelj.

Kmalu najpomembnejša dogodka

Obiskovalci slovenskega paviljona so se z območjem Gorenjske lahko bolje seznanili zadnje tri tedne v decembru v sklopu predstavitve alpske regije. »Med glavnimi destinacijam so bili Kranjska Gora, Bled in Bohinj, v predstavitev pa smo vključili tudi 3D-simulacijo skokov iz Planice in folklorno skupino iz Bohinja.« Markelj je tudi povedal, da jih kmalu čakata najpomembnejša dogodka: 8. februarja bodo pripravili Slovenski nacionalni dan s kulturnim programom za povabljene ugledne goste, 9. februarja pa se bodo posvetili iskanju novih poslovnih priložnosti in mreženju na področju turizma.

Paviljoni držav na Expu so sicer odprti vsak dan med 10. in 22. uro, še vse do 1. ure zjutraj pa se je možno odpraviti na kulturne prireditve, koncerte in v restavracije.

Dubaj ga je presenetil

Markelj doslej ni imel dosti prostega časa, vseeno pa mu je uspelo ogledati si nekaj zanimivosti multikulturnega Dubaja: obiskal je najvišjo stavbo na svetu, skoraj 830 metrov visok nebotičnik Burj Khalifa, ter edini sedemzvezdični hotel na svetu Burj Al Arab. Želi si tudi doživeti vožnjo s štirikolesniki po puščavi ter spoznati sosednji emirat Abu Dabi in državi Oman in Savdska Arabija. Upa, da bo več časa za raziskovanje imel v marcu, ko se bo Expo iztekal. »Tukajšnja kultura je drugačna od naše. Presenečen sem nad čistočo in prijaznostjo ljudi ter nad kozmopolitanskim značajem Dubaja,« je povedal Markelj in razkril še, da imajo kljub visoki, 98-odstotni precepljenosti proti covidu-19 še vedno v veljavi stroge preventivne ukrepe. Zaščitne maske, denimo, so obvezne povsod, tudi na prostem, kljub visokim temperaturam, za udeležbo na dogodkih pa je potreben negativni PCR-test.

Oddajte svoj komentar

Kranj 12°

pretežno jasno
vlažnost: 97 %
veter: JV, hitrost: 11 km/h

11/26

ponedeljek

12/26

torek

12/23

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

IZLETI / Cerklje, 17. maj 2022

Na Planico in Križno goro

IZLETI / Kranj, 17. maj 2022

Kolesarski izlet

RAZSTAVE / Jesenice, 17. maj 2022

Ljudje sveta 2022

PREDAVANJA / Kranj, 17. maj 2022

Zdrava ustna votlina

DELAVNICE / Škofja Loka, 18. maj 2022

Tečaj vezenja z Lojzko Potočnik

PREDAVANJA / Begunje, 18. maj 2022

Svetovanje o ustrezni telesni dejavnosti

IZLETI / Kranj, 19. maj 2022

Na Matajur

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

 

 
 

 

 
 
 

Družinska medicina je kot temelj hiše, trdna mora biti / 18:22, 15. maj

Prihaja trenutek resnice za zdravnike. Javni ali zasebni sektor. Svoboda ne omogoča obojega. Družinski zdravnik bo še manj zanimiv za mlade.

Državni zbor vodi Urška Klakočar Zupančič / 15:53, 14. maj

Huda tale Urška. Lepo, da se lepa dekleta odločajo za politiko.

Danes ustanovna seja / 12:12, 13. maj

Javljam se iz izleta po Polski - iz Krakowa.Bolj točno: trenutno ga gonmo v Pracownia Piwa i Przyjaciele. Nizke cene !Lep pozdrav v vukoj...

Danes ustanovna seja / 09:49, 13. maj

Šarec je največji car. Skupaj z Murčijem bosta obvladovala vso nadzorno mašinerijo v državi (Sova+ Policija+Vojska). Največja cara.

Danes ustanovna seja / 09:14, 13. maj

Še Serpentinšek najde šarca v koruzi pa smo zmagal... Hohohooo...

Danes ustanovna seja / 08:47, 13. maj

Prvi dan svobode. Konec tiranije in fašizma. Danes se bo plesalo in veselilo po deželi Jugoslovenski.

Nova trim steza na Obli gorici / 07:05, 13. maj

Kakšno klopco raje postavite. Na Voljčji hrib ste uspeli celo eno. Metanje denarja za te telovadne točke. Kot da smo v letu 1928.