Mitja Kapus je pravnik, po duši raziskovalec, avanturist in športnik, sicer pa potomec vsaj osmih generacij žebljarjev iz Kamne Gorice. Izvira iz družine Kapus, Kamna Gorica 7, po domače pri Podrečarju. Prva znana prednika sta iz 17. stoletja Sebastjan Kapus in Helena Šušteršič. / Foto: Gorazd Kavčič

Knjiga o Kamni Gorici in Kamn'čanih

Hiše v Kamni Gorici, njihovi lastniki in prebivalci je naslov obsežne, več kot sedemsto strani dolge knjige avtorja Mitje Kapusa, Kamnogoričana, ki je popisal zgodovino kraja in njegovih prebivalcev, še posebej natančno pa opisal 73 hiš, njihove lastnike in družine, ki so v njih živele.

Pri raziskovanju je Kapus med drugim ugotovil, da je babica Juliusa Kugyja izvirala iz Kamne Gorice, prav tako žena slovenskega pesnika Jovana Vesela - Koseskega, v Kamni Gorici so živeli sorodniki Franceta Prešerna, ded prvega Slovenca, ki je šel v Himalajo, Dinka Bertonclja, je bil iz Kamne Gorice ...

"Začelo se je, ko sem v dedovi zapuščini našel nekaj starejših listin, najstarejša med njimi izhaja iz leta 1769, in sem bil seveda radoveden, kakšna je njihova vsebina ..." Tako začetke svojega raziskovanja najprej svoje in zatem drugih kamnogoriških rodbin opisuje Mitja Kapus, univerzitetni diplomirani pravnik, po duši pa raziskovalec, športnik in avanturist. Je potomec najmanj osmih generacij žebljarjev iz Kamne Gorice, kjer tudi sam živi že od rojstva. Kar šest let je brskal po arhivih in spletnih straneh, zbiral dokumente in fotografije, hodil po muzejih, knjižnicah, upravnih enotah, celo po pokopališčih, in na koncu je obsežno nabrano gradivo kar klicalo, da ga objavi. Tako je nedavno izšla knjiga Hiše v Kamni Gorici, njihovi lastniki in prebivalci, ki ima več kot sedemsto strani, izdal pa jo je v samozaložbi. V njej opisuje zgodovino Kamne Gorice vse do druge polovice 20. stoletja, govori o njenih prebivalcih (ti sebi pravijo Kamn'čani), posebej natančno pa je opisanih 73 hiš, njihovih lastnikov in družin, ki so v njih živele. Kot pravi avtor, je prav vsaka od njih imela svojo zgodbo, ki jo je s knjigo želel ohraniti v spominu in predstaviti drugim, predvsem potomcem.

"Kljub temu da sem želel razjasniti vse neznanke in me je to gnalo pri delu, sem se sčasoma le moral sprijazniti, da bodo nekatere stvari ostale zavite v meglo ali se bodo razjasnile pozneje ..." je povedal avtor, ki se je lotil tudi izdelave družinskega drevesa po dedu, saj je želel ugotoviti, ali je bila njegova družina v sorodu s plemenito družino Kapus. Pri tem je ugotovil, da se podatki o družinah v Kamni Gorici prepletajo, zato je izdelal tudi pregledna družinska drevesa za večino ostalih družin, ki so prav tako objavljena v knjigi.

Kot pravi avtor, najbrž ne bo veliko bralcev, ki bodo knjigo prebrali od začetka do konca. Večina jo bo vzela v roke, ko bo iskala podatke o določeni hiši ali svoji družini. "Knjiga ni delo in zgodba, ki se bo prebrala od začetka do konca, temveč je opis lastnikov hiš in družin," dodaja Kapus.

A kot je ob rob knjigi napisal dr. Božidar Flajšman, je avtor s knjigo pokazal, kako dragocen arhitekturni in kulturni biser je Kamna Gorica; z vztrajnostjo in natančnostjo mu je uspelo prikazati del preteklosti, predvsem pa identiteto kraja, ki sta ga skozi stoletja določala fužinarstvo in kovaška dejavnost, zlasti izdelovanje žebljev.

"Avtorjeva vztrajnost in lepa lastnost – radovednost – sta obrodili pravo enciklopedijo podatkov ..." je zapisal in dodal, da je Kapusova knjiga dragocen vir, ki trajno obeležuje in bogati identiteto Kamne Gorice, ki da je živahen, življenja poln kraj, ki mu je stoletja dolgo uspelo ohraniti dragoceno in v veliki meri obnovljeno arhitekturno podobo kovaškega kraja s številnimi rakami, mostovi in mostički ter ozkimi uličicami, zaradi česar se ga je prijelo tudi ime Male Benetke.

Oddajte svoj komentar

Kranj 21°

oblačno
vlažnost: 62 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

13/27

ponedeljek

12/27

torek

12/26

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Šenčur, 23. maj 2022

Zbor članov Turističnega društva Šenčur

PRIREDITVE / Šenčur, 23. maj 2022

Dnevi medgeneracijskega sožitja v Ljubljani

IZLETI / Kranj, 26. maj 2022

Planinsko-pohodniški izlet Kavčič–Lipnik

IZLETI / Škofja Loka, 27. maj 2022

V Prekmurje

IZLETI / Kranj, 27. maj 2022

Z vlakom do Kopra, peš v Izolo

IZLETI / Kranj, 28. maj 2022

Na hrvaško Ivanščico

IZLETI / Kranj, 3. junij 2022

V gore ob Gardskem jezeru

 

 
 

 

 
 
 

Treba se je povezovati / 19:17, 21. maj

Sedeže podjetij čimprej prenesti v Avstrijo. Svoboda prinaša nacionalizacijo.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 19:15, 21. maj

Ocenjena vrednost 20M€, dolg 30M€. Neka jaka firma. Nakup ima toliko smisla kor Merlakova vlaganja v Bohinj.

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 09:24, 21. maj

Nič bati! Bomo drago nazaj kupili (politika in najboljši menedžerji si bodo omastili brke), vložili davkoplačevalski denar (nobene nove boln...

Poslanci izvolili predsednico / 08:41, 20. maj

Gospodarska rast 9,80 %
Inflacija 7%
Dvig cen osn. življ. potrebščin cca. 40%
Višje plače 0%
Evo, mamo mi to...

Žirovska Alpina prešla v roke Čehov / 08:37, 20. maj

Odlično, a je še kej ostalo iz gnilega socijalizma, da nismo prodal?

Rekonstrukcija Železniške ulice / 23:19, 19. maj

Konec projekta bo verjetno oktobra. Samo letnica še ni znana. Kako obnavljajo ceste po Radovljici... to svet še ni videl. Po smrt poslat te izvajalce. To je noro.

Plinovod zapletel umestitev brvi / 08:04, 19. maj

Kako so dobili gradbeno dovoljenje brez PZI-ja mi ni jasno, če ne vedo, da je na trasi plinovod. Nekdo na upravni enoti je bil dobro podmazan.