Epidemija vpliva tudi na besedo leta. / Foto: Tina Dokl

Beseda leta je PCT

Največ glasov na izboru ZRC SAZU za besedo leta 2021 je prejela beseda PCT, tesno na drugem mestu sledi beseda voda, tretja je proticepilec.

Ljubljana – Da epidemije še ni konec, ne sporoča le Covid-19 sledilnik z vsakodnevnim podatkom števila okuženih, to na neki način potrjuje tudi izbor besede leta, saj se je besedi karantena, ki je bila izbrana za leto 2020, po izboru glasovalcev tokrat pridružila še beseda PCT. Glasovanje je bilo odprto deset dni, od 3. do 12. januarja opoldne, ko so razglasili besedo, ki je najbolj zaznamovala minulo leto, ob njej pa letos tudi kretnjo leta. Od skupno 4138 prejetih glasov jih je največ šlo besedi PCT, pravzaprav kratici za besede preboleli, cepljeni, testirani.

Izbor besede leta sicer poteka že šest let pod okriljem strokovne komisije, ki jo vodi dr. Simona Klemenčič z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU. Osrednje vprašanje, zastavljeno javnosti, ki je vabljena k sodelovanju, pa je: Če bi morali leto opisati z eno besedo ali besedno zvezo, katero bi izbrali? Vseh predlogov, ki so jih konec leta prejeli na družbenih omrežjih ZRC SAZU ali MMC RTV Slovenija, ki prav tako sodeluje v izboru, na spletnem portalu ali po elektronski pošti, je bilo okrog 250. Večina besed je bila sicer tematsko povezana s pandemijo, malo je bilo okoljskih in športnih besed, nekaj več pa političnih. V ožji izbor jih je bilo izbranih enajst: dolgi kovid, komunikacija, kronometer, PCT, poživitven, proticepilec, samotestiranje, sledilnik, stroka, voda, dodali pa so še odlok, besedo leta časnika Delo. Naj dodamo, da so bile doslej izbrane besede begunec (2016), evropski prvaki (2017), čebela (2018), podnebje (2019) in lani, kot rečeno, karantena.

Ob razglasitvi besede leta so s posnetki svoje izbore predstavili tudi nekateri znani Slovenci, tako je Nika Kovač iz Inštituta 8. marec izbrala besedo solidarnost, Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine je za besedi leta izbrala neenakost in odgovornost, paraolimpijec strelec Franček Gorazd Tiršek se je odločil za besedo fokus, televizijski voditelj Seku Mady Condé trdoživost, pisateljica Erica Johnson Debeljak pa je izbrala besedo prasica.

Beseda PCT je tudi letošnja zmagovalka za kretnjo leta, ki so jo letos izbirali tretjič, prvo leto je zmagala ustava, lani pa koronavirus. Kot je bilo pojasnjeno na razglasitvi, so črke kratice obenem tudi inicialke lanske kampanje za člen 62.a v ustavi, ki opredeljuje pravico do svobodne uporabe in razvoja slovenskega znakovnega jezika, v kateri so omenjali tri velike besedne mojstre – Prešerna, Cankarja in Trubarja. Na drugo mesto se je uvrstila I love you – ki je bila tudi del omenjene kampanje – na tretje pa beseda 62.a.

Do sobote so lahko tisti z nekaj pesniškega navdiha oddali tudi pesem leta, ki je morala vsebovati vse nominirane besede, ki jih je izbrala strokovna komisija, sestavljena iz predstavnikov ZRC SAZU, portala MMC kot medijskega partnerja in Zveze društev gluhih in naglušnih Slovenije. Za pesem leta pa je bila razglašena pesem Dragice Šteh z naslovom Čas.

Komisija v sestavi Kozma Ahačič, Marijan Dović, Slavko Jerič, Simona Klemenčič, Gregor Pobežin, Petra Svoljšak, Valerija Škof in Agata Tomažič je med neologizmi za najbolj posrečeno omembo ocenila besedo koronijec – za pripadnika generacije, rojene v času korone.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

delno oblačno
vlažnost: 94 %
veter: JZ, hitrost: 11 km/h

-3/5

četrtek

-6/5

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 07:38, 20. januar

Konkreten primer kako slabi gospodarji so na Jesenicah. Počasi bo treba tudi v mali Jugoslaviji prestopiti v Slovenijo in začeti delati.

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.