Uredniški odbor v prostorih Krajevne skupnosti Šmarca / Foto: Toni Iglič

Zgodovina krajev pod Homškim hribom

Člani Kulturnega društva Jože Gostič iz Homca in Društva Peter Naglič iz Šmarce so združili moči in izdali slikovno bogat zbornik z naslovom Pod Homškim hribom.

Knjiga vsebuje več kot 800 novejših fotografij, več kot 250 fotografij Petra Nagliča, od katerih je večina predstavljena prvič, več kot 60 arhivskih načrtov, 50 reprodukcij arhivskih dokumentov in več kot 30 najstarejših cerkvenih podobic in razglednic krajev.

Homec, Šmarca – Zamisel za izdajo zbornika je dozorela pred petimi leti, s pisano besedo pa so želeli slediti nekdanjemu homškemu župniku Antonu Mrkunu, ki je leta 1925 s knjigo Homec predstavil zgodovino in življenje krajev pod Homškim hribom. Odločitev za ureditev krajevne kronike je bila lažja tudi zaradi bogate in raznovrstne zapuščine Petra Nagliča, fotografa in kronista iz Šmarce, ki je ustvarjal v prvi polovici dvajsetega stoletja in zapustil obsežno in zdaj zgledno urejeno fotografsko zbirko, zaradi katere lahko danes z radovednostjo podoživljamo čas, v katerem je ustvarjal. Malo je namreč krajev v naši državi, ki se lahko ponašajo s tako bogato in raznovrstno fototeko.

Pod vodstvom odgovornega urednika prof. dr. Janeza Marolta, zgodovinarja in velikega domoljuba, se je oblikoval uredniški odbor v sestavi: predsednik Borut Jenko (predsednik Kulturnega društva Jože Gostič Homec) in člani Matjaž Šporar (predsednik Društva Peter Naglič Šmarca), Janez Gerčar (šmarski župnik in dekan kamniške dekanije), Gašper Mauko (homški župnik), Jan Bernot, Toni Iglič in Andreja Šuštar.

»S poglobljenim odstiranjem preteklosti, z različnimi raziskovalnimi pristopi posameznikov nam je uspelo oblikovati kronološko in vsebinsko raznovrstno branje. Gradivo zbornika je opremljeno s pestrim fotografskim izborom, ki so ga prispevali domačini ali pa temelji na dodatnih arhivskih virih. Ob tem velja poudariti izjemne fotografije Tonija Igliča, fotografa in strokovnega oblikovalca celotne monografije. Nepredvidljivi dogodki sodobnega časa so posegli tudi v nastajanje našega knjižnega dela in nam spremenili načrte, prestavili potek ter program izida. Zaradi pojava virusne epidemije, ki je zajela celotni svet, so se z zdravstvenimi zapleti in posledičnimi ukrepi začasno prekinili tudi naši ustvarjalni nameni. Predvideni datum izida v letu 2019, ko bi knjiga izšla ob praznovanju 600. obletnice Marijinega prikazanja na Homškem hribu, smo bili prisiljeni prestaviti. Z izidom zbornika v letu 2021 pa sta naše delo in trud posvečena tudi 30-letnici samostojnosti naše domovine,« pravi Matjaž Šporar iz Šmarce, vesel, da so moči združili posamezniki in društvi iz dveh občin – kamniške in domžalske. K sodelovanju so povabili številne strokovnjake; arheologe, zgodovinarje, umetnostne zgodovinarje, arhitekte in mnoge druge, skupaj pa so predstavili gospodarski razvoj, kulturno in duhovno ustvarjanje, opisali so pomembnejše osebnosti tega prostora, veje obrti in podjetništvo, različna društva in vse drugo, kar je močno zaznamovalo preteklost Duplice, Šmarce, Nožic, Homca, Preserij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 4°

pretežno jasno
vlažnost: 76 %
veter: V, hitrost: 11 km/h

-3/5

četrtek

-6/5

petek

-7/8

sobota

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

 

 

 

 

 

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

31

 

 

 

 

 

 

OBVESTILA / Preddvor, 20. januar 2022

Druženje preddvorskih upokojencev

IZLETI / Šenčur, 22. januar 2022

Po poti oslovega hrbta – Lopar v slovenski Istri

OBVESTILA / Bled, 8. februar 2022

Ogled muzejskih prostorov po gradu v družbi vodnika

IZLETI / Kranj, 2. marec 2022

Letovanje v Izoli

 

 
 

 

 
 
 

»Ni mi jasno, kako bom plačal tole položnico« / 07:38, 20. januar

Konkreten primer kako slabi gospodarji so na Jesenicah. Počasi bo treba tudi v mali Jugoslaviji prestopiti v Slovenijo in začeti delati.

Umrl je Igor Veličković / 05:18, 20. januar

Ta teden so pokopali še enega znanega Kranjčana- Slavka Brinovca. Zame je bil genij. Vse je vedel, vse je poznal. Prijeten sogovornik, mau t...

Manj cerkvenih krstov in porok, več pogrebov / 13:15, 19. januar

"V poročilo je Slovenska škofovska konferenca zapisala, da je bilo leta 2020 v Sloveniji 2.108.977 prebivalcev, od katerih se jih je 71,48 o...

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 10:08, 19. januar

Nemška zastava in Nemci niso nikoli bili problem za komuniste. Slovenci so bili problem.

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 09:46, 19. januar

Ali se bo zgodilo kdaj, da bo najdaljša ulica na Jesenicah preimenovana? Ljubljana je to zmogla!

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo / 08:56, 19. januar

Na Jesenicah izobesili nemško zastavo
----------------------------
Samo molimo lahko, da tega ne bo vidu kakšen od ZZB NOB.

Največ zanimanja za tretji odmerek / 20:19, 18. januar

Testi pa za VSE. Vsaj to je jasno, da cepivo ni nič. Ali imaš svoj imunski sistem ali pa si ga zjebbal s cepivom.