Župan Medvod Nejc Smole (levo) in predsednik PGD Zgornje Pirniče Matej Meznarič med polaganjem temeljnega kamna za novi gasilski dom / Foto: Gorazd Kavčič

V Pirničah bodo gradili gasilski dom

Prostovoljno gasilsko društvo Zgornje Pirniče letos praznuje sto dvajset let. Ob jubileju so se razveselili položitve temeljnega kamna za novi gasilski dom.

Občina Medvode bo za gradnjo novega gasilskega doma zagotovila 550 tisoč evrov, kar je znesek, ki je skladen z gasilsko strategijo, ki so jo soglasno sprejela vsa gasilska društva v občini. Investicija je sicer ocenjena na od osemsto do devetsto tisoč evrov.

Zgornje Pirniče – Prostovoljno gasilsko društvo Zgornje Pirniče je eden izmed letošnjih občinskih nagrajencev. Prejeli so veliko plaketo Jakoba Aljaža. Praznujejo sto dvajset let. Ob tem dogodku so v juniju pripravili slavnostno akademijo in postavili in blagoslovili temeljni kamen za nov gasilski dom. Gradili ga bodo na zemljišču v neposredni bližini Osnovne šole Pirniče.

Začetki gasilstva v Pirničah segajo v leto 1901. »Tedaj je bil ustanovni občni zbor PGD Šmartno pod Šmarno goro. Do prelomnice gasilstva v Pirničah je prišlo v letu 1910, ko so se člani iz Pirnič osamosvojili. Zgradili so majhen gasilski dom, ki je šestdeset let služil svojemu namenu. Med vojno je društvo delovalo zelo okrnjeno in pod težkimi pogoji. Po osvoboditvi leta 1945 se je znašlo pred novimi nalogami. Ne samo gašenje in varstvo pred požari, treba je bilo obnoviti razredčene gasilske vrste in jih pomladiti ter obnoviti opremo in dom, ki ga je začel najedati zob časa, postajal pa je tudi premajhen. Leta 1957 je bil na občnem zboru sprejet sklep o začetku gradnje novega doma. Še v istem letu je bilo kupljeno zemljišče in gradbeni material, v jeseni pa je bil potrjen tudi gradbeni načrt. V tem času se je začelo tudi obdobje modernizacije društva. Konjsko vprego je zamenjalo vozilo, kupljena je bila nova motorna brizgalna, avtocisterna in mnogo ostalega orodja in opreme. Tudi v kasnejših letih se je ves čas skrbelo za razvoj in napredek društva na vseh področjih in tako se je ponovno izkazalo, da so prostori društva postali premajhni za vso opremo, zato smo leta 1999 kupili parcelo in s tem so se začele aktivnosti za gradnjo novega doma. Zaradi vedno večje prostorske stiske smo leta 2012 postavili ladijske kontejnerje in jih prekrili s streho. S tem je društvo pridobilo prostor za opremo in orodje, obenem pa tudi vadbeni prostor in prostor za izvedbo družabnih srečanj. Po dolgoletnih usklajevanjih je projekt gradnje gasilskega doma pripeljan do te mere, da smo aprila letos pridobili gradbeno dovoljenje,« je nekaj zgodovine PGD Zg. Pirniče predstavil predsednik Matej Meznarič. Z Gasilske zveze Slovenije se je slovesnosti udeležil Franc Bradeško in v govoru med drugim postregel z zanimivim podatkom, da je PGD Zgornje Pirniče društvo z najštevilnejšim članstvom v ljubljanski regiji. V njej je 105 gasilskih društev in PGD Zgornje Pirniče, ki je gasilsko društvo druge kategorije, ima krepko več članov kot druga društva. Operativnih gasilcev je dobrih osemdeset.

Župan Medvod Nejc Smole je na slavnostni akademiji med drugim povedal, da bo Občina Medvode za gradnjo novega doma zagotovila 550 tisoč evrov, kar je znesek, ki je skladen z gasilsko strategijo, ki so jo soglasno sprejela vsa gasilska društva v občini. Naložba v gasilski dom je sicer ocenjena na od osemsto do devetsto tisoč evrov. Velik finančni zalogaj bo to tudi za društvo. Meznarič pravi, da imajo v ta namen nekaj že prihranjenega, poleg tega bodo pri gradnji pomagali s prostovoljnimi urami, šli bodo v prodajo starega doma, upajo pa tudi na pomoč krajanov in podjetij.

Oddajte svoj komentar

Kranj 0°

oblačno
vlažnost: 98 %
veter: SV, hitrost: 11 km/h

1/3

ponedeljek

-9/5

torek

-7/7

sreda

Vremenska napoved

Po

To

Sr

Če

Pe

So

Ne

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

17

18

19

20

21

22

23

24

25

26

27

28

29

30

 

 

 

 

 

DELAVNICE / Jesenice, 1. december 2021

Adventna ustvarjalna delavnica

PRIREDITVE / Škofja Loka, 3. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 3. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 4. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 4. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

PRIREDITVE / Škofja Loka, 5. december 2021

Izložbe domišljije: prodajne razstave umetnikov in rokodelcev

SEJMI / Bled, 5. december 2021

Sejem rabljene smučarske opreme

OBVESTILA / Kranj, 6. december 2021

Obvestilo Društva upokojencev Kranj

 

 
 

 

 
 
 

Zadevi Sikošek grozi zastaranje / 18:33, 28. november

Hehe. Sodna veja v oblasti deluje po sistemu interesne skupnosti ali lobija ali mafije. Lepo je biti prijatelj te interesne skupnosti.

Poraz pobudnikov referenduma za občino Golnik / 13:45, 26. november

NSi zastonj računa na glasove v Kranju. Kosovo Republika (KR) glasuje za SD.

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 12:55, 26. november

Narobe si razumu. Ejejejej. Tipično za oprane glave.

Zimo pričakajmo pripravljeni / 12:26, 26. november

Od kar pomnim že pred zimo zamenjam letne gume z grobo profilnimi gumami. Ja, z zimskimi. Ko sem jih pa obrabil toliko, da za drugo zimo ne ...

Za oskrbo vseh ni dovolj kadra / 09:30, 26. november

Tandem Šarec - Pirnat nas je pripeljal v izredno stanje, 253 Slovencev že okuženih, 2 sta v kritičnem stanju !
Tako je poročala edina resnica na tem svetu Nora24 dne 16.3.2020 !

V sredo potrdili 2668 okužb z novim koronavirusom / 09:09, 26. november

Pavle, zna bit da so te dal na IGNORE ?!!

Cena ogrevanja je šla v nebo / 08:06, 26. november

Cene za MWh toplote: Trbovlje (plin) 92,2€, Zagorje(lesni sekanci) 42,6€, Ljubljana (premog+lesni sekanci) 59,8€, Celje (komunalni odpadki+b...